Prof. Dr. Grigore Tinică: Spitalele au nevoie de departamente specializate în atragerea Fondurilor Europene

Prof. Dr. Grigore Tinică este Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași. Pe 8 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Noi Investiții în Sănătate, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.  

„Am tot discutat despre nevoile de extindere și de îmbunătățire a capacităților de asistență medicală din România. Aceeași nevoie există și în cazul Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iași care deservește o arie foarte mare de populație, întreaga regiune a Moldovei, peste 5 milioane de locuitori. Instituția noastră deservește cea mai mare arie și număr de cetățeni atribuiți unei astfel de instituții în Europa. Prin comparație, Albania are o populație de aproximativ 2-3 milioane de locuitori și are trei centre, Republica Moldova la o populație de mai puțin de 3-4 milioane de locuitori are tot trei centre, însă în zona noastră avem un singur centru.

În București sunt 7 sau 9 centre, în zona de vest a țării, de asemenea, 5 sau 6 centre. În acest context, presiunea pacienților asupra Institutului de Boli Cardiovasculare este foarte mare. Pe 130 de paturi efectuăm anual în jur de 1000 de intervenții chirurgicale și 6500 de proceduri intervenționale. Ca număr al procedurilor intervenționale suntem pe primul sau al doilea loc în țară, concurând cu Institutul „C.C. Iliescu” din București.    

În 2018 am avut un incendiu în zona Blocului Operator care a fost distrus, alături de sterilizare. Suntem astăzi parte a unui program derulat cu ajutorul Ministerului Sănătății de reabilitare a acestor spații și sperăm ca până la sfârșitul anului să le putem folosi și să ne extindem activitatea astfel încât să ajungem la nivelul anului 2017.    

Un proiect pe care ni-l dorim încă din 2006 este extinderea Institutul de Boli Cardiovasculare cu o nouă clădire. Din discuțiile pe care le-am avut cu Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene, sperăm ca acest proiect să avanseze în curând. Suprafața pe care se va întinde este de aproximativ 12 ha, teren pe care-l vom obține fie de la primăria Miroslava, fie de la primăria Iași. Ambele primării și-au exprimat disponibilitatea de a ne oferi aceste terenuri, și în funcție de discuțiile cu Ministerului Sănătății vom alege pe care teren se va construi spitalul.

Rugămintea noastră pentru Ministerul Fondurilor Europene este să se conlucreze mai mult cu Ministerul Sănătății pentru că o instituție medicală, indiferent de cât de puternică este, nu poate să deruleze singură un asemenea proiect, fără ajutorul Ministerelor și fără ajutorul autorităților locale.       

În măsura în care proiectul nostru se califică, sperăm ca Ministerul Sănătății să permită includerea în organigrama institutului nostru a unui departament care să se ocupe special de activitatea care ține de acest nou proiect pentru că și în Universitățile de medicină, și în Consiliile Județene și în Primării avem departamente care se ocupă de fondurile europene. În spitale aceste departamente nu prea există și sunt foarte greu de creat.

Mă bucur că există discuții despre noile investiții în sănătate și că, în sfârșit, țara noastră merge cu unele proiecte în rând cu lumea sau poate chiar înaintea altor țări europene pentru că ne-am săturat să fim codașii Europei la folosirea Fondurilor Europene.” 

Xgrupul „Noi Investiții în Sănătate” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.

Sursă foto: Gala Medici + Inimi