Iașiul a găzduit pe 11 Aprilie Conferința Regională de Sănătate a Moldovei, un eveniment important care a reunit profesioniști din domeniul medical și reprezentanți ai autorităților pentru a contura un viitor mai sănătos pentru regiune. Această conferință a marcat finalul seriei de patru evenimente regionale organizate sub tema “Sănătatea dincolo de limite”, care au avut loc în perioada Februarie – Aprilie în Banat, Transilvania, Oltenia și Moldova.
Dialogul a fost deschis de Prof. Univ. Dr. Doina Azoicai, care a subliniat importanța prevenirii și a vaccinării în promovarea sănătății publice și a adus în atenție nevoia de adaptare și implementare a acestor instrumente preventive pentru a salva vieți. Ea a evidențiat, de asemenea, necesitatea unei comunicări uniforme și bazate pe dovezi în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și comunității pentru a crește credibilitatea și încrederea în vaccinare.
Dr. Angela Dăscălescu, Coordonatorul Compartimentului de Transplant Medular, a continuat discuția evidențiind importanța conștientizării și sensibilizării în ceea ce privește patologia hemato-oncologică, care este adesea subdiagnosticată din cauza caracterului său de specialitate de nișă.
Dr. Dăscălescu subliniază că bolile hematologice (10% din toate tipurile de cancer) sunt subdiagnosticate, dar au rate mari de supraviețuire (89-92% la 5 ani) cu tratament potrivit. Pentru a combate lipsa medicilor hematologi, propune atragerea absolvenților prin informarea despre specialitate și crearea de noi posturi.
Corina Gîsca, reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Iași, a prezentat o serie de schimbări pozitive în domeniul sănătății publice din Iași și din regiunea Moldovei, inclusiv un proiect pentru evaluarea sănătății orale a copiilor din mediul rural, dar subliniază și nevoia urgentă de a îmbunătăți comunicarea și de a implementa un sistem unificat de raportare la nivel național pentru a obține o imagine completă și actualizată a sistemului sanitar.
Mădălina Ciuhodaru, Șef Secție Obstetrică-Ginecologie, Spitalul “Elena Doamna” Iași, a prezentat noutăți de la Harvard Medical School cu privire la evoluțiile din străinătate în domeniul prevenirii cancerului. În locul recoltării obișnuite, țările nordice și Australia implementează auto-recoltarea pentru screening-ul cancerului de col uterin prin HPV iar vaccinarea împotriva HPV devine obligatorie în tot mai multe țări, cu accent pe necesitatea de a ajunge la categoriile defavorizate pentru a le asigura accesul la acest vaccin.. Isabela Stere a continuat discuția, evidențiind progresele semnificative în vaccinarea anti-HPV și îmbunătățirea nivelului de acceptare și cunoaștere a beneficiilor acestui vaccin. Există țări avansate în ceea ce privește impactul observat în urma vaccinării anti-HPV pe scară largă, însă în România rata de vaccinare este încă scăzută și trebuie să crească prin intervenții în timp real, precum digitalizarea, pentru a facilita accesul la date în timp real și a permite intervențiile adecvate.
Dr. Răzvan Miftode,Medic Primar in Medicina De Familie, a subliniat necesitatea unor acțiuni ferme pentru creșterea ratei de vaccinare, atât în rândul copiilor, cât și al populației adulte. Este necesară o ofensivă a societății civile responsabile, cu sprijinul autorităților statului, pentru a contracara dezinformarea și pentru a promova informațiile corecte referitoare la vaccinare. Este crucial ca responsabilitatea de a informa populația să fie asumată nu doar de cadrele medicale, ci și de întreaga mass-media și de toți profesioniștii care interacționează cu publicul.
Dr. Daniela Apostol de la CAS Vaslui a menționat că pacienții neasigurați ar putea beneficia de servicii medicale suplimentare, dincolo de pachetul minim garantat, prin intermediul fondurilor europene. Modalitățile concrete prin care acești pacienți pot accesa aceste servicii urmează a fi stabilite.
Dr. Cristina Barbu, Medic de Familie, a adus în discuție legea vaccinării și a subliniat necesitatea sprijinului politic și al comunității pentru promovarea acesteia. Vaccinarea este o metodă eficientă de prevenție a bolilor grave, iar promovarea și comunicarea corectă a informațiilor către pacienți sunt esențiale pentru a crește gradul de conștientizare a importanței vaccinării. Medicul a menționat, de asemenea, campaniile de promovare a vaccinului anti-HPV și a evidențiat eficacitatea acestora în prevenirea unor afecțiuni grave, precum cancerul de col uterin.
A doua sesiune a fost deschisă de Dr. Alexandru Calancea, Manager SJU Suceava, care a subliniat necesitatea unei reforme profunde a sistemului medical din România. Una dintre problemele majore identificate este organizarea deficitară la nivel județean și regional. Dr. Calancea propune elaborarea unor “hărți medicale” județene care să ia în considerare nevoile specifice ale pacienților. Aceste hărți medicale ar trebui să cuprindă atât aspecte legate de organizarea și colaborarea medicală, cât și aspecte legate de organizarea și colaborarea în domeniul investițiilor. Dezorganizarea actuală duce la un sistem medical care nu poate atinge performanța necesară, iar reforma este imperativă pentru construirea unui sistem medical național performant.
Ana Smaranda Rinder, Manager Spitalul Județean Vaslui, crede că discuția despre legislația care guvernează sistemul medical din România este una îndelungată și că ne aflăm într-un moment crucial în care este esențial ca, cel puțin între spitalele care își transferă frecvent pacienți, să existe o comunicare eficientă prin intermediul unor sisteme informatice performante. Implementarea unor astfel de sisteme ar permite reducerea semnificativă a timpilor de așteptare a pacienților, eliminând prelungirea acestora din cauza problemelor de infrastructură.
Șerban Udrea, Directorul de Dezvoltare de la MEDISPROF, a subliniat și el importanța digitalizării în sectorul medical pentru a asigura viitorul sistemului de sănătate. Digitalizarea este crucială pentru optimizarea proceselor medicale și eliminarea controalelor pe hârtie. Unul dintre obiective este ca personalul medical să poată completa datele pacienților direct pe tablete încă de la intrarea în unitatea medicală de urgență, iar dosarele fizice să fie înlocuite cu sisteme informatice care să stocheze și să transfere toate datele și imaginile necesare între spitale. Medisprof are planuri de extindere a spitalului din Cluj pentru a oferi servicii integrate și în regiunea Moldovei, unde există nevoie de servicii medicale de calitate, care pot fi obținute prin accesarea de fonduri europene,
Zona de sănătate publică a fost abordată de Alina Belu, Managerul Spitalului Clinic de Copii “Sfânta Maria”. Ea a anunțat deschiderea unei noi unități pediatrice până la sfârșitul anului, care va oferi toate specializările necesare și va colabora eficient cu celelalte spitale din regiunea Moldovei pentru a asigura o îngrijire medicală de calitate.
Vasile Ruscovan de la Kapa Med a completat discuția, subliniind necesitatea ca sistemul de sănătate din România să devină mai performant și să câștige respectul pacienților. El a evidențiat că resursa umană este esențială în cadrul oricărei structuri organizaționale, dar medicii nu primesc suficientă apreciere în spitale, iar timpul lor este limitat de birocrație și sarcini administrative. Soluțiile propuse includ o mai bună organizare și logistică medicală, valorificarea fondurilor nerambursabile și digitalizarea proceselor medicale pentru a economisi timp și a crește eficiența.
O perspectivă interesantă a adus-o Dr. Ioan Chirilă, Medic Primar Igienă la Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Regional Iași, care a subliniat importanța calității aerului pentru sănătatea publică. El a evidențiat că poluarea aerului este un factor major care afectează negativ sănătatea umană, fiind asociată cu numeroase afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și sistemice. Medicul a pledat pentru actualizarea legislației în vederea protejării mai eficiente a sănătății populației și a menționat eforturile depuse pentru a aduce aceste probleme în atenția autorităților.
Dr. Elena Cristina Mitrofan, Manager la Spitalul Clinic „Căi Ferate” Iași, a încheiat a doua sesiune cu o discuție despre reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic Căi Ferate Iași, punând accent pe importanța digitalizării în domeniul medical. Ea a evidențiat că reabilitarea unui spital este un proces complex, care necesită timp și resurse semnificative. Cât despre digitalizare, aceasta ne spune că digitalizarea joacă un rol esențial în asigurarea eficienței proceselor medicale și a siguranței pacienților. Accesul facil la înregistrările medicale și optimizarea sistemelor informatice sunt elemente fundamentale pentru îmbunătățirea experienței pacientului și creșterea calității îngrijirii medicale.
Urmează ROHO Romanian Hospital Convention pe 26 și 27 septembrie, la București și CONVEHO European Hospital Convention, pe 22 noiembrie la Amsterdam.
Conferințele Regionale pentru Sănătatea Comunității 2024 au fost organizate de BORO Communication și Spațiul Medical în parteneriat cu MSD Romania, Kapamed International și Bristol Myers Squibb.