Pe 21 martie a avut loc Conferința Regională pentru Sănătatea Comunității de la Craiova, reunindu-i pe toți cei care contribuie la sănătatea comunității în Oltenia.
„Sănătatea dincolo de limite” este tema celei de-a doua ediții a Conferinței Regionale de la Craiova.
Scopul conferințelor este de a explora și a dezbate cum putem depăși barierele convenționale ce pot apărea în sectorul medical, oferind oportunitatea de a formula propuneri și soluții concrete pentru limitările din sistem.
Seria de evenimente reprezintă contextul favorabil pentru evidențierea nevoilor din sănătate, reunind atât manageri de spitale, coordonatori ai specialităților medicale, decidenți, lideri de opinie din sănătate, finanțatori publici și investitori privați, cât și companii cu soluții inovatoare destinate sectorului sănătății.
Conferința este parte a singurei rețele naționale de evenimente pentru sănătate din România, despre care puteți afla mai multe aici.
În urma discuțiilor din cadrul întâlnirii de la Craiova au rezultat câteva concluzii și propuneri.
Conf. Dr. Michael Schenker, Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății, a vorbit despre problemele rețelei de sănătate din regiune, din punct de vedere oncologic. A subliniat nevoia de a elimina eterogenitățile din regiuni, deoarece încă rămân regiuni care nu au acces la servicii oncologice în proximitate, pentru a fi implementat cu succes Planul Național de Combatere a Cancerului.
De asemenea, a menționat planul național pentru îngrijirile paliative, PAL-PLAN, care va fi demarat în perioada următoare de către CNAS, îngrijirile paliative devenind mult mai atractive pentru investitori.
Prof. Dr. Dominic Iliescu, medic primar obstetrică-ginecologie, a evidențiat nevoia unei comunicări mai eficiente, care să atragă, mai diferită, nu doar pe canalele obișnuite. De asemenea, întruniri între medici ginecologi, medici de familie, profesori și părinți ar trebui să fie organizate, cu sprijinul școlilor, pentru a promova cât mai mult prevenția prin vaccinarea anti-HPV.
SL. Dr. Monica Cara, medic primar sănătate publică și management, a ridicat problema finanțării pentru promovarea campaniilor de informare. Nu există suficiente fonduri alocate acestor tipuri de activități. O altă problemă care îngreunează schimbarea de comportament al pacienților este relaționarea cu aceștia și acceptarea unei schimbări. Se încearcă mai mult la generațiile tinere pentru că atunci se formează comportamentele, cu adulții fiind mai greu să schimbi ceva.
Amalia Făgaș, Director General al CAS Gorj, a subliniat nevoia de reglementări privind consolidarea prevenției și îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază, în vederea depistării precoce şi tratarea în faze incipiente a bolilor. Extinderea pachetului de servicii de bază ar trebui să fie acordate asiguraților cu afecțiuni oncologice și pachetului minimal de servicii medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calității de asigurat, accesul la consultații și proceduri diagnostice, acordate acestor persoane la nivelul de asistență medicală în specialități clinice, paraclinice și spitalicești.
Directorul CAS Gorj propune ca obligațiile asiguraților să fie mediatizate în aceeași măsură ca drepturile la servicii medicale, medicamente și dispozitive, iar educația pentru sănătate să înceapă din școli, prin metode adecvate vârstei, cu implicarea cabinetelor medicale din fiecare unitate de învățământ. De asemenea, a mai precizat și că este nevoie de implicarea autorităților locale prin acordarea unor avantaje, poate locuință, prime de instalare, facilități pentru copiii personalului medical.
Dr. Narciza Dinică, DSP Dolj, a vorbit despre importanța prevenției la toate nivelurile, dar și despre alte aspecte care ar trebui să fie schimbate sau îmbunătățite:
- Subfinanțarea programelor naționale de prevenție, oportunitatea accesării fondurilor europene pentru proiecte în sănătate;
- Îmbunătățirea abilităților de comunicare în toate intervențiile preventive la nivel individual și comunitar;
- Prioritizarea intervențiilor de prevenție în funcție de nevoile reale și indicatorii de morbiditate și mortalitate, accesând datele de la nivelul instituțiilor publice (Școala Națională de Sănătate Publică, Institutul Național de Sănătate Publică, Institutul Național de Statistică, Ministerul Sănătății, etc.);
- Creșterea numărului de profesioniști în domeniul prevenției și accesul la instruiri permanente;
- Dezvoltarea unei infrastructuri de prevenție bazate pe parteneriatul public-privat;
- Sustenabilitatea reală și replicarea proiectelor de prevenție la nivel național.
Valentin Peter, Kapamed International: „Sistemul medical din România se lovește de un deficit de cadre medicale de specialitate. Indiferent că vorbim despre medici sau asistente, avem nevoie și de tehnologii noi și inovatoare care să ajute personalul medical să acorde mai mult timp pacientului. Suntem, dacă îmi permiteți să fac comparația, ca o economie fără forța de muncă suficientă și cu tehnologii de producție învechite. Conform unui studiu al Colegiului Medicilor din România, peste o treime (36%) din medicii României sunt în stare de burnout la nivel ridicat.
Peste 2/3 din timpul personalului medical este dedicat activităților non-medicale, adică pentru fiecare oră acordată pacienților, se consumă alte aproape 2 ore pe altfel de activități non-medicale, dar necesare îndeplinirii actului medical. În cazul farmacistilor, studiile arată că doar 25% din timpul lor efectiv lucrat este destinat activităților specializate, restul de 75% fiind ocupat cu management administrativ, generare și verificare comenzi sau recepții și distribuția de medicamente. În general, peste 50% din bugetul unui spital este reprezentat de cheltuielile cu materialele și medicamentele și cu toate acestea încă ne întâlnim cu produse expirate, cu greșeli de administrare, etc. Logistica medicală oferă astăzi trasabilitate, automatizare a fluxurilor, farmacii autonome, stocare inteligentă.”
Cele 4 evenimente regionale din 2024 au loc la Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova și Iași.
Un eveniment organizat de BORO Communication și Spațiul Medical, în parteneriat cu MSD Romania, Kapamed International și Bristol Myers Squibb.