Dr. Cătălin Copăescu, Ponderas Hospital: Nu se mai poate face astăzi chirurgie ca acum 100 de ani, totul depinde de digital și de intervenția computerelor pentru măsurarea parametrilor

Dr. Cătălin Copăescu este Chirurg de excelență în chirurgie bariatrică, chirurgia colorectală, chirurgia herniilor și chirurgia minim invazivă, Director Medical și Fondator al Ponderas Academic Hospital. Pe 23 iulie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Spitalul Digital, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Cătălin Copăescu, din cadrul evenimentului:

„Medicina beneficiază astăzi de un volum foarte mare de informații care nu mai poate fi gestionat în maniera clasică. Tehnologia digitală este un suport nelipsit în toate investigațiile și tratamentele pe care le facem astăzi, inclusiv telemedicina care este o noțiune separată, cu avantajul integrator al acestor tehnologii de a stoca și de a procesa date.  

Toate aceste date, ar trebui să fie incluse în registre care, urmărite prospectiv, ar trebuie să ne ajute în luarea de decizii, atât în prevenție cât și în terapiile adresate pacienților. Din păcate, integrarea informației are încă relevanță limitată, chiar și la nivel instituțional, nu discutăm încă despre impact regional sau național, iar explicația nu ține doar de dotare ci și de complianța celor care ar trebuie să opereze pe aceste platforme.  

Există și alte aspecte care țin de legislație, telemedicina având nevoie acum de un cadru legislativ adecvat. Noi facem acum consultații la distanță reglementate doar din perspectiva acestei situații de criză care ne-a oferit oportunitatea de a implementa, în timp record, cea mai complexă soluție medicală virtuală, formalizând în acest fel comunicarea la distanță cu pacienții. Aceasta perioada ne-a arătat clar că este necesar să avem o constanță și o coerență în diagnosticarea și tratamentul pacienților la distanță și pentru anii care urmează după evenimentul inaugural al pandemiei.

De mult ne preocupă problema digitalizării. Am ales spitalul privat, unde și activez, pentru că s-a dovedit a fi un cadru adecvat de implementare a noilor tehnologii, a unei integrări instituționale a informației atât medical cât și administrativ, cu o organizare mai suplă și mai flexibilă, iar decidenții sunt mai atenți la opiniile practicienilor. Cadrul este mai generos pentru nou, lucrul care nu se întâmplă în mod obligatoriu doar pentru că este instituție privată, dar, de cele mai multe ori, acest cadru s-a dovedit a fi mai permisiv și mai flexibil.

În acest sens, ne-am gândit că putem crea modele operaționale, care pot ulterior să aibă replicare instituțională la o scară mult mai mare regional, sau chiar național și atunci experiența noastră, desigur că va putea conta. 

Deasemenea, activitatea în societățile profesionale pentru chirurgi, a fost importantă și încurajatoare, în ultimii ani facându-se pași extraordinari pentru chirurgie cu sprijinul tehnologiei. 

Nu se mai poate face astăzi chirurgie ca acum 100 de ani, totul depinde de digital, de video-asistare, de intervenția computerelor pentru măsurarea diferiților parametri ai procedeelor terapeutice. Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică a organizat evenimente similare în încercarea de a stimula colegii să se implice mai mult, de a nu rămâne în urma  acestei evoluții care va face istorie, pentru că nu există alternativă pentru viitor. 

Am organizat inclusiv simpozioane pentru chirurgia robotică, implementată în România de 15 ani. Cu toate acestea, abia în ultimii ani am reușit să creștem numărul de intervenții chirurgicale prin acest abord. Anul trecut, în România s-au efectuat puțin peste 500 de intervenții prin chirurgia robotica iar aplicarea acestora a fost în exclusivitate în sarcina financiară a instituțiilor și fondurilor private și de cercetare. În prezent, nu există nici o susținere din partea vreunei instituții publice pentru o chirurgie de acest tip.   

Cu referire la digitalizarea spitalului progresele sunt evidente. În pregătirea actului terapeutic, toate investigațiile au suport digital, și asta ne oferă posibilitatea să stocăm PAX-uri cu zeci de terra de informație accesibilă din orice colț al spitalului, și din orice instituție cu care noi suntem în relație. Ponderas Academic Hospital este parte a rețelei Regina Maria și dacă se face o tomografie undeva în orice alt oraș, eu pot să o văd și să mă documentez imediat asupra ei.

Tot în pregătirea actului terapeutic, amintesc consultațiile virtuale,  care au fost foarte importante în această perioadă și pentru care a trebuit să instruim pacienții care aveau mai puține abilități în a folosi tehnologia, dar a fost foarte benefic să ne conectăm cu ei rapid și să scurtăm distanțele din România, sau chiar până la alte țări dacă ei erau plecați.

Întâlnirile multidisciplinare, care se întâmplă deja de multă vreme, fie că e vorba despre un Tumor Board sau despre un Board Chirurgical, reprezintă o provocare deoarece specialiștii nu se pot reuni în aceeași încăpere pentru un interval de timp anume, și atunci facem aceste întâlniri prin platformele audio-video într-un mod extraordinar. Decizia multidisciplinară este asumată prompt de un board medical, așa cum se întâmplă în orice spital cu pretenții din lumea aceasta. 

Tot în domeniul pregătirii actului terapeutic, există un software integrat care leagă peste 3000 de medici care pot vedea înscrisurile medicale, concluziile și recomandările făcute de alți medici. O văd la ei în telefon, în computer, în orice moment, urmărindu-și pacienții. E un dosar electronic al pacientului, e adevărat – oportunistic dacă vreți, pentru că are legătură doar cu rețeaua privată în care activăm, dar e un model care ar trebui implementat la scară largă și care ar facilita accesul oricărui medic atunci când are în față un pacient tratat oriunde într-o instituție medicală la istoricul acestui pacient, nefiind obligat să repete anumite investigații care poate au fost efectuate corect, dar înscrisul medical, este laconic.

Apoi, intervenția chirurgicală, care este pe suport digital integral pentru chirurgia minim invazivă, este de asemenea de menționat. În plus, platforma robotică augumentează imaginea intraoperatorie, suprapune tehnologii digitale de identificare a vascularizației, sau de identificare a structurilor sensibile acolo unde noi operăm. Acest robot, care momentan nu este robot în adevăratul sens al cuvântului pentru că nu are autonomie și este doar un super-computer care ne ajută pe noi este, totuși, un pas excepțional înainte, un prilej  de a face planning pentru intervențiile chirurgicale și un pas către ceea ce ar putea fi primele elemente de autonomie pentru practica noastră medicală.

Asta nu ar avea relevanță pentru ca noi să stăm relaxați pe fotoliu și să ne uităm cum robotul operează, ci are relevanță în ceea ce privește accesul pacienților către expertiza maximală pe care ar trebui să o ofere chirurgii, specialiștii, care sunt tot mai puțini în contextul limitărilor actuale ale programelor de educație chirurgicală. Aceste platforme robotice sunt realitatea și ele trebuie să stăpânească viitorul.    

Încă un lucru foarte bun legat de digitalizare este că se poate reveni oricând la toate informațiile stocate la nivel de zeci de terra pentru a putea îmbunătăți protocolul terapeutic pe baza a ceea ce am constatat că se întâmplă în urma intervențiilor chirurgicale. Mai mult, informația este paperless în peste 80% din cazuri în instituția în care lucrez, existând doar ceva fișe de urmărire a pacienților care sunt completate încă cu pixul, și apoi încărcate în programul digital. 

Nu avem, la nivel de mobilitate, device-urile care să asigure voice control și să încărcăm informația sută la sută pe platforma digitală, dar ne apropiem și asta este excepțional. Pe de altă parte, păstrăm unele documente pe hârtie din perspectivă medico legală pentru că, deocamdată, legislația ne impune acest lucru. Introducem toate informațiile într-o platformă digitală pentru a fi accesibile oricui, peste ani, după care le printăm pentru a sta undeva, într-o fișă, pe un raft pentru că așa trebuie; avem însă încredere că aceste lucruri se vor schimba curând.

Urmărirea pacienților post-terapeutic, după ce sunt tratați atât de bine cu suport digital se face astăzi mai ușor. Ei au acces la smartphone și la device-urile care ne permit să ținem permanent legătura cu ei. Ce ne lipsește aici, regional, este un registru care să poate să înscrie evoluțiile tuturor pacienților, dincolo de centrele de excelență, așa cum avem instituțional cadru în care toți pacienții sunt urmăriți activ. Centrele de excelență sunt niște nișe în specialități, dar la nivelul macro ar trebui făcute mult mai multe lucruri.    

Cu prilejul pandemiei au fost foarte multe comunicări care ne-au ajutat să nu repetăm anumite erori care s-au produs în abordarea dificilă a acestei infecții, însă din punct de vedere educațional, consecutiv dotărilor care s-au făcut în mai toate spitalele din punct de vedere al digitalizării, mai lipsește ceva. Avem nevoie de programe de instruire a colegilor care probabil prin telemedicină, prin telementoring și prin proctorship ar putea să îi ajute să ajungă mai repede mai buni. 

Noi facem asta la nivel de instituție. Eu văd în acest moment ce se întâmplă în sălile de operație și am inclusiv un microfon pe care îl pot folosi acum și comunic cu colegii dacă este nevoie ca expertiza mea să ajute în bunul mers al evoluției pacientului, și pot s-o fac și de acasă. Asta trebuie să o facem cât mai deschis, către toate instituțiile, să avem cadrul legal permisiv din acest punct de vedere astfel încât educația medicală care vine să completeze eforturile instituționale de dotare digitală să poată să facă accesibile pacienților eforturile noastre.” 

Spitalul Digital este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.                                                        

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”