- Vlad Mixich, moderatorul întâlnirii regionale „Spitalul Nostru” Iași, expert în politici de sănătate și publicist, a lucrat în proiecte internaționale de sănătate publică și economie sanitară din șapte țări pentru mai multe organizații internaționale și agenții guvernamentale. Din noiembrie 2020 este membru în echipa de suport tehnic a Băncii Europene de Investiții, biroul din București. Este membru ales în board-ul Alianței Europene de Sănătate Publică.
„Ceea ce ne dorim cu toții este ca la un moment dat administrațiile publice să se poată lăuda și cu un nou spital, nu doar cu infrastructuri și investiții rutiere, având în vedere că spitalele sunt centre vitale ale comunităților. Evenimentele din seria „Spitalul Nostru” au particularitatea rar întâlnită în România de a aduce laolaltă politicieni, manageri de spitale, medici, reprezentanți ai plătitorilor din sistemul medical și creează un context deschis în care toți cei invitați pot discuta liber și se pot asculta unii pe ceilalți.
În următorii 5-8 ani, România se va afla în fața unui program dedicat sistemului medical ce are importanța și amploarea Planului Marshall, PNRR-ul fiind cea mai mare infuzie de capital pe care țara noastră a văzut-o în ultimul secol. Este un capital care trebuie neapărat absorbit în sistemul de sănătate, mai ales având în vedere că în ultimii 40 de ani autoritățile publice au construit de la zero doar 3 spitale în toată țara și acestea doar de mărime medie. Implementarea proiectelor din PNRR reprezintă un obiectiv comun care trebuie să treacă peste orice alte interese, pentru că este o șansă uriașă de care România are mare nevoie.
Dacă se vor realiza toate investițiile în infrastructura spitalicească care se află acum pe hârtie și pentru care există fonduri asigurate, Iașul va deveni cel mai important centru medical din Sud-Estul Uniunii Europene. În același timp nu trebuie uitat că, deși infrastructura este foarte importantă, ea nu e suficientă pentru a schimba modul în care este perceput spitalul în cadrul unei comunități sau modul în care aceasta interacționează cu serviciile medicale. Toate sistemele medicale au o inerție mare la schimbare și reforme, însă este posibil ca relația acestora cu comunitățile să se îmbunătățească.
Cum pot avansa în mod susținut schimbările comportamentale și de sistem de care e nevoie în sănătate, pentru ca noile clădiri spitalicești să nu fie „locuite” de aceleași obiceiuri vechi, ineficiență, risipă de fonduri și de timp? Cum se poate îmbunătăți implicarea autorităților locale în sistemul spitalicesc? În urmă cu peste 12 ani, România a implementat descentralizarea sistemului medical, care de pe hârtie înspre realitate a avansat însă destul de lent. De asemenea, cum se poate rezolva sau măcar gestiona tensiunea dintre prioritățile naționale și cele locale, respectiv regionale? Uneori de la centru se consideră că nu e neapărată nevoie de un anumit tip de servicii medicale în țară, însă la nivel local acea nevoie poate fi foarte reală.
Un obiectiv major al instituțiilor finanțatoare europene este reducerea inechităților în accesul pacienților la servicii medicale, deci și reducerea distanțelor pe care trebuie să le parcurgă pacienții dintr-o anumită regiune până la centrele medicale care îi pot ajuta. Pe de altă parte, la Iași și nu numai, este posibil să fie necesară nu doar suplimentarea capacității de internare în spitale, ci și dezvoltarea serviciilor medicale cardiovasculare mult mai mult în ambulatoriu.”
Întâlnirea regională „Spitalul Nostru” Iași a fost organizată pe 3 iunie, de Spatiul Medical și BORO Communication. Partener Instituțional: Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România. Partener Principal: Philips. Parteneri: MSD, Kapamed. Susținători: Bristol Myers Squibb, KONE, HospitalNet, KarlStorz.
Urmează Convenția Română a Spitalelor – ROHO 2022.
Foto © Spațiul Medical