Vești bune în sănătate din nord-vestul țării

Modernizarea Sistemului de Sănătate este acest cui al lui Pepelea care ne dă atâta bătaie de cap, atât nouă cetățenilor, atunci când avem nevoie de aceste servicii, cât și politicienilor, pe care dacă îi intrebi, au planuri mari, dar pe hârtie.

O dată la câțiva ani subiectul reapare în atenția opiniei publice, de obicei cu câte o tragedie, gen Maternitatea Giulești, Colectiv, iar mai recent ATI-ul de la Neamț. Toate aceste situații demonstrează neajunsurile, precaritatea sistemului, lipsa infrastructurilor adaptate, dar și un management nepotrivit. Mai sunt și excepții, unde determinarea unor oameni “încăpățânați” chiar din sistemul public au reușit să pună pe picioare o clădire nouă cu circuite la standardele actuale dotate cu aparatură și tehnologie de ultimă generație. Este vorba de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, unde de curând s-a inaugurat cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. 

UPU marca Borcea este la fel ca cele din Anglia și SUA

Doctorul Borcea Hadrian, Șeful UPU-SMURD Bihor, din 2006 conduce cea mai importantă unitate primiri urgențe din nordul țării, cu 40 de medici plus asistenți aflați în coordonare. Este cunoscut opiniei publice prin pozițiile sale atunci când venea vorba de respectarea principiilor după care trebuie conduse unitățile medicale. S-a întâmplat în anul 2018 când și-a înaintat demisia din post neacceptând ca prin deciziile politice lucrurile să meargă din rău în mai rău.  Și cum nu a acționat “like a oaie” (mesajul tricoului purtat de echipa UPU Oradea în acel timp), lucrurile s-au îndreptat, iar salarizările personalului nu au fost afectate. 

Prin acest gest s-a mai stopat din plecarea specialiștilor din spital. Unindu-și echipa, doctorul Borcea și-a mutat atenția spre creșterea condițiilor de muncă și a actului medical, reușind să convingă atât managementul Spitalului cât și pe proprietarul acestuia, Primăria Oradea, că dacă vor sta la aceeași masă și vor acționa unitar, atunci și Oradea poate avea o unitate de urgență de top, după modelul celor din Anglia, SUA sau Elveția. 

Astăzi, după o investiție de circa 32 milioane de Ron, parte obținuți de la Ministerul Sănătății printr-un grand al Băncii Mondiale, iar cealalată parte prin contribuția Primăriei Oradea, UPU-SMURD Bihor pune la dispoziția pacienților cu afecțiuni grave 56 de paturi dispuse în boxe individuale, fiecare boxă fiind dotată cu aparatura necesară tratamentului pacientului, inclusiv ecograf, computer tomograf (CT), o sală de decontaminare cu sistem de spălare de produse chimice toxice, sală de resuscitare dotată cu sistem de oxigenare extra-corporală a sângelui pacientului, izolator pentru pacienții în stare critică dedicat bolnavilor Covid-19. “Este o sală dotată cu presiune negativă, asta înseamnă că atunci când se deschide uşa, niciodată aerul nu iese în afară. În plus, pacientul intră direct din ambulanţă, iar personalul intră dintr-o încăpere-filtru, unde se îmbracă”, a precizat dr. Borcea.

Depozit Inteligent pentru siguranța pacienților

O altă noutate unică în România sunt sistemele de depozitare modulară a medicamentelor și materialelor sanitare cu trasabilitate RFID (identificare prin frecvență radio) de la Palex Medical Spania și Medstor UK, companii cu vastă experiență în dotarea celor mai renumite spitale din lume precum: Spitalul Universitar Johns Hopkins SUA, Spitalul Universitar McGill Canada, Spitalul Universitar Bellvitge Barcelona dar și spitalele britanice din rețeaua NHS. 

“Doctorul va selecta întâi numele pacientului, apoi medicamentul pe care i-l va administra, ceea ce va duce la deschiderea automată a uşii din sectorul în care respectivul produs se află. Fireşte, datele se stochează în fişa pacientului, dar şi în inventarul UPU. În momentul în care un medicament pleacă în zona de tratament, va scădea automat (n.r. din inventar) şi nu punem la lucru memoria colegilor”, a precizat doctorul Borcea. În plus, sistemul avertizează şi dacă un medicament este pe cale să expire. 

“Acest sistem de trasabilitate și control achiziționat de Spital este cel mai performant din gama lor, asigurând utilizatorului cel mai ridicat nivel de siguranță în administrarea medicației pacienților dar și avantaje economice nete prin prevenirea expirării produselor, reducerea valorilor stocului de medicatii și materiale la nivelul consumului, reducerea timpilor administrativi, generarea automată a comenzilor dar și creșterea capacităților de depozitare cu peste 40% în plus față de sistemele convenționale, a declarat Vasile Ruscovan, Directorul General Kapamed International, reprezentatul pe România și Bulgaria a celor doi producători.

Sistemele de telemedicină, robotul de decontaminare cu radiații UV, echipament modern de bronhoscopie toate fac parte din dotările celei mai moderne secții UPU din România.

“Această investiție se compune de fapt din două părți – extinderea UPU și crearea acelor spații necesare pentru noile laboratoare (laboratorul de analize medicale – primul robotizat din România, care va fi predat, probabil, în cursul lunii ianuarie, stația centrală de sterilizare pentru spitalele municipalității, tot în ianuarie, și o farmacie digitalizată”, a declarat Dr. Gheorghe Carp, Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

La Oradea investițiile în sănătate nu se opresc 

Avem și alte proiecte pentru dezvoltarea sistemului medical și pentru sănătate: reabilitarea termică a spitalelor Municipal și Județean – fiecare de câte 7,5 milioane de euro și, cel mai important proiect la care lucrăm împreună cu Consiliul Județean (CJ) Bihor, – realizarea și construirea unui nou spital în Oradea, pe strada Vlădeasa, acolo unde CJ ne va pune la dispoziție 2,7 ha de teren. Maternitatea este un alt proiect la care lucrăm și unde ne apropiem de finalizarea lucrărilor. Orădenii vor fi tratați în condiții europene, așa cum este normal într-o țară europeană cum este România”, a asigurat primarul Oradiei, Florin Birta.

Comunicat de presă transmis de KAPAMED INTERNATIONAL

SpatiulMedical.ro nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate pe site. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă. Platforma de comunicare medicală SpatiulMedical.ro nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă. SpatiulMedical.ro îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”