Modernizarea Sistemului de Sănătate este acest cui al lui Pepelea care ne dă atâta bătaie de cap, atât nouă cetățenilor, atunci când avem nevoie de aceste servicii, cât și politicienilor, pe care dacă îi intrebi, au planuri mari, dar pe hârtie.
O dată la câțiva ani subiectul reapare în atenția opiniei publice, de obicei cu câte o tragedie, gen Maternitatea Giulești, Colectiv, iar mai recent ATI-ul de la Neamț. Toate aceste situații demonstrează neajunsurile, precaritatea sistemului, lipsa infrastructurilor adaptate, dar și un management nepotrivit. Mai sunt și excepții, unde determinarea unor oameni “încăpățânați” chiar din sistemul public au reușit să pună pe picioare o clădire nouă cu circuite la standardele actuale dotate cu aparatură și tehnologie de ultimă generație. Este vorba de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, unde de curând s-a inaugurat cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România.
UPU marca Borcea este la fel ca cele din Anglia și SUA
Doctorul Borcea Hadrian, Șeful UPU-SMURD Bihor, din 2006 conduce cea mai importantă unitate primiri urgențe din nordul țării, cu 40 de medici plus asistenți aflați în coordonare. Este cunoscut opiniei publice prin pozițiile sale atunci când venea vorba de respectarea principiilor după care trebuie conduse unitățile medicale. S-a întâmplat în anul 2018 când și-a înaintat demisia din post neacceptând ca prin deciziile politice lucrurile să meargă din rău în mai rău. Și cum nu a acționat “like a oaie” (mesajul tricoului purtat de echipa UPU Oradea în acel timp), lucrurile s-au îndreptat, iar salarizările personalului nu au fost afectate.
Prin acest gest s-a mai stopat din plecarea specialiștilor din spital. Unindu-și echipa, doctorul Borcea și-a mutat atenția spre creșterea condițiilor de muncă și a actului medical, reușind să convingă atât managementul Spitalului cât și pe proprietarul acestuia, Primăria Oradea, că dacă vor sta la aceeași masă și vor acționa unitar, atunci și Oradea poate avea o unitate de urgență de top, după modelul celor din Anglia, SUA sau Elveția.
Astăzi, după o investiție de circa 32 milioane de Ron, parte obținuți de la Ministerul Sănătății printr-un grand al Băncii Mondiale, iar cealalată parte prin contribuția Primăriei Oradea, UPU-SMURD Bihor pune la dispoziția pacienților cu afecțiuni grave 56 de paturi dispuse în boxe individuale, fiecare boxă fiind dotată cu aparatura necesară tratamentului pacientului, inclusiv ecograf, computer tomograf (CT), o sală de decontaminare cu sistem de spălare de produse chimice toxice, sală de resuscitare dotată cu sistem de oxigenare extra-corporală a sângelui pacientului, izolator pentru pacienții în stare critică dedicat bolnavilor Covid-19. “Este o sală dotată cu presiune negativă, asta înseamnă că atunci când se deschide uşa, niciodată aerul nu iese în afară. În plus, pacientul intră direct din ambulanţă, iar personalul intră dintr-o încăpere-filtru, unde se îmbracă”, a precizat dr. Borcea.
Depozit Inteligent pentru siguranța pacienților
O altă noutate unică în România sunt sistemele de depozitare modulară a medicamentelor și materialelor sanitare cu trasabilitate RFID (identificare prin frecvență radio) de la Palex Medical Spania și Medstor UK, companii cu vastă experiență în dotarea celor mai renumite spitale din lume precum: Spitalul Universitar Johns Hopkins SUA, Spitalul Universitar McGill Canada, Spitalul Universitar Bellvitge Barcelona dar și spitalele britanice din rețeaua NHS.
“Doctorul va selecta întâi numele pacientului, apoi medicamentul pe care i-l va administra, ceea ce va duce la deschiderea automată a uşii din sectorul în care respectivul produs se află. Fireşte, datele se stochează în fişa pacientului, dar şi în inventarul UPU. În momentul în care un medicament pleacă în zona de tratament, va scădea automat (n.r. din inventar) şi nu punem la lucru memoria colegilor”, a precizat doctorul Borcea. În plus, sistemul avertizează şi dacă un medicament este pe cale să expire.
“Acest sistem de trasabilitate și control achiziționat de Spital este cel mai performant din gama lor, asigurând utilizatorului cel mai ridicat nivel de siguranță în administrarea medicației pacienților dar și avantaje economice nete prin prevenirea expirării produselor, reducerea valorilor stocului de medicatii și materiale la nivelul consumului, reducerea timpilor administrativi, generarea automată a comenzilor dar și creșterea capacităților de depozitare cu peste 40% în plus față de sistemele convenționale, a declarat Vasile Ruscovan, Directorul General Kapamed International, reprezentatul pe România și Bulgaria a celor doi producători.
Sistemele de telemedicină, robotul de decontaminare cu radiații UV, echipament modern de bronhoscopie toate fac parte din dotările celei mai moderne secții UPU din România.
“Această investiție se compune de fapt din două părți – extinderea UPU și crearea acelor spații necesare pentru noile laboratoare (laboratorul de analize medicale – primul robotizat din România, care va fi predat, probabil, în cursul lunii ianuarie, stația centrală de sterilizare pentru spitalele municipalității, tot în ianuarie, și o farmacie digitalizată”, a declarat Dr. Gheorghe Carp, Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.
La Oradea investițiile în sănătate nu se opresc
Avem și alte proiecte pentru dezvoltarea sistemului medical și pentru sănătate: reabilitarea termică a spitalelor Municipal și Județean – fiecare de câte 7,5 milioane de euro și, cel mai important proiect la care lucrăm împreună cu Consiliul Județean (CJ) Bihor, – realizarea și construirea unui nou spital în Oradea, pe strada Vlădeasa, acolo unde CJ ne va pune la dispoziție 2,7 ha de teren. Maternitatea este un alt proiect la care lucrăm și unde ne apropiem de finalizarea lucrărilor. Orădenii vor fi tratați în condiții europene, așa cum este normal într-o țară europeană cum este România”, a asigurat primarul Oradiei, Florin Birta.
Comunicat de presă transmis de KAPAMED INTERNATIONAL
SpatiulMedical.ro nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate pe site. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă. Platforma de comunicare medicală SpatiulMedical.ro nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă. SpatiulMedical.ro îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.