Vasile Apostol, Director ASSMB: Am alocat 40 de milioane de lei pentru achiziția de echipamente de protecție și aparatură modernă necesare în lupta împotriva pandemiei

Vasile Apostol este Directorul General al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. ASSMB are în subordine 19 spitale și 598 cabinete școlare de medicină generală și stomatologie.  

Spațiul Medical: Ce măsuri au fost luate de ASSMB în contextul pandemiei?

Vasile Apostol: Încă de la declararea pandemiei cu noul coronavirus și instituirea stării de urgență în România, Primăria Capitalei și ASSMB s-au mobilizat rapid pentru a face tot ceea ce este necesar pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Prima dintre priorități a fost protejarea sănătății pacienților și a cadrelor medicale – din toate cele 19 spitale pe care le avem în administrare – de pericolul infectării cu noul coronavirus. Până acum, am alocat 40 de milioane de lei pentru achiziția de echipamente de protecție și aparatură modernă necesare în lupta împotriva pandemiei.

Concret, s-a achiziționat un extractor ARN și două aparate de testare de tip Real Time PCR pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, un aparat RT-PCR pentru Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” și două pentru Spitalul De Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, care, deși nu se află în administrarea ASSMB, are un rol de primă linie în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” a fost achiziționat un aparat ultraperformant – un ansamblu mobil Computer Tomograf (CT) dotat cu un modul de Inteligenţă Artificială, capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus. 

Cât privește materialele de protecție, acestea sunt livrate constant, aproape zilnic, în toate cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei. Am livrat, până în acest moment, 1.200.000 măști de protecție de diverse tipuri, peste 20.000 de combinezoane, sute de litri de dezinfectant pentru suprafețe și pentru mâini, mănuși și viziere în număr mare. Toate aceste cantități se adaugă achizițiilor de materiale și echipamente de protecție realizate din fondurile proprii ale spitalelor.

Un alt element foarte important este acela că am reușit, în doar câteva zile de la declararea pandemiei, să realizăm zone de triaj în toate cele 19 spitale din administrare. Concret, în fiecare unitate medicală există sisteme de filtrare și triaj pentru a identifica persoanele suspecte de a fi infectate. Acolo unde spațiul permitea, punctele de triaj au fost create la intrarea în spitale, însă în alte cazuri au fost stabilite puncte de triaj externe, amplasate în containere special amenajate, pentru ca toate persoanele care solicită asistență medicală să fie verificate înainte de a fi consultate de specialiști. 

Trei din cele cinci spitale din București desemnate pentru tratarea cazurilor de COVID-19 sunt în administrarea ASSMB, semn că unitățile noastre medicale au fost și sunt pregătite la cele mai înalte standarde pentru această criză. 

Pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, am pus la dispoziția cadrelor medicale din aceste spitale hoteluri unde să locuiască în această perioadă, pentru a nu-și expune familiile la această maladie extrem de periculoasă. 

Ca un element de noutate, am lansat platforma pacient.assmb.ro, pentru a veni în ajutorul persoanelor cu diverse alte afecțiuni care nu au mai putut fi consultate în spitale, în contextul restricțiilor impuse starea de urgență. Astfel, aproape 6.000 de bucureșteni au beneficiat până acum de consultații și evaluare medicală la distanță, având la dispoziție peste 500 de medici, din cele mai diverse specialități, înscriși pe platformă. 

Și tot în contextul luptei cu noul coronavirus, ne-am mobilizat și am lansat proiectul „Testăm pentru București” – primul lansat de o autoritate locală din România, care permite testarea pe scară largă a cetățenilor cu aparate RT-PCR. Faptul că cele 11.000 de locuri s-au ocupat într-un timp record ne întărește convingerea că o astfel de inițiativă era imperios necesară. De asemenea, tot recent, Primăria Capitalei și ASSMB, împreună cu primăriile de sector, au lansat și programul „Testare Anticorpi”, unde alți 10.500 de bucureșteni, selectați printr-un proces științific de eșantionare, vor putea afla dacă au avut deja boala și au dezvoltat imunitate.

Spațiul Medical: Cum s-a modificat activitatea din cadrul spitalelor ASSMB după relaxarea restricțiilor?

Vasile Apostol: Noi în cadrul ASSMB nu ne-am „relaxat” deloc. În continuare răspundem cu promptitudine necesităților spitalelor, în materie de echipamente și măsuri de protecție atât ale medicilor cât și ale pacienților. Suntem permanent în contact cu managerii spitalelor și ne consultăm zilnic. 

Pentru a fi proactivi și a veni în întâmpinarea pacienților – în măsura în care, în viitorul apropiat, spitalele vor reîncepe să trateze în mod uzual și bolnavii cu alte afecțiuni – , Primăria Capitalei și ASSMB au inaugurat recent o secție externă a Spitalului Dr. Victor Babeș, sub forma unei unități medicale cu 500 de locuri, construită pe sistem modular, din containere, destinată în primul rând preluării pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii COVID-19.

Spțiul Medical: Ce proiecte pentru creșterea calității serviciilor medicale și a siguranței pacientului din spitalele Primăriei Capitalei s-au derulat în prima parte a acestui an?

Vasile Apostol: Înainte de declararea pandemiei, ASSMB avea în derulare mai multe dintre proiectele pe care le-a lansat și care se bucură de un mare succes în rândul bucureștenilor. Este vorba despre „O Șansă Pentru Cuplurile Infertile – FIV 2″, „Testarea Genetică la Cancerul de Sân în Stadii Incipiente”, „Doctori pentru București” și „Locuințe pentru Medici”. De asemenea, avem și proiecte importante dedicate sănătății copiilor, precum „Smile” și „Smile Mobile”, care oferă sprijin financiar pentru instalarea de aparate ortodontice fixe și mobile, și „Sigilarea Gratuită a Molarului de 6 ani”. 

Toate aceste proiecte pot fi consultate de bucureșteni pe site-ul assmb.ro și vor fi reluate imediat ce restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 vor permite acest lucru. 

Tocmai în ideea unei preocupări constante pentru creșterea calității serviciilor medicale oferite, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a pus la dispoziția celor 19 spitale administrate resurse importante, în vederea accesului la surse prestigioase de informare profesională. 

Astfel, tot personalul medical are acces online, gratuit, la platforma UpToDate, o sursă de informare și documentare folosită de peste 1,9 milioane de medici din întreaga lume, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii medicale eficiente. De asemenea, tot gratuit, personalul medical din spitalele ASSMB are acces la portalul peaceMed, care asigură accesul online la 6 dintre cele mai renumite resurse medicale disponibile la nivel mondial – BMJ Journals Collection, Cochrane Library, ProQuest Health Research Premium Collection, Ovid, Wiley Journals și Springer Nature Journals.