Spitalul viitorului: utilizarea responsabilă a resurselor și experiența medicală îmbunătățită pentru pacienți

Un editorial de Roxana Barbu, Government and Public Affairs Manager în cadrul Philips Health Systems

În contextul unor modificări majore la nivelul sistemului medical şi a realității economice actuale, avem nevoie de o nouă abordare în domeniul asistenței medicale, care să țină cont de tendințele actuale. Și între cele mai importante tendințe sunt cele care țin de epuizarea și deficiența resurselor, de îmbătrânirea populațiilor și creșterea impactului bolilor cronice, de creșterea nivelului de implicare a pacienților și transformarea digitală care poate avea un aport semnificativ asupra sistemelor de sănătate.

În primul rând, constrângerile la nivel global în ceea ce privește resursele determină trecerea la asistență medicală bazată pe valoare, un sistem care are ca scop creșterea accesului la îngrijire și îmbunătățirea rezultatelor la nivel de pacient la un cost mai mic. Însă, folosirea eficientă a resurselor are legătură și cu preocuparea egală pentru pacienți și pentru planetă. Pentru că aproximativ 13 kg de deșeuri sunt generate de fiecare pat de pacient în spitale, conform unui studiu global. Asta înseamnă că avem nevoie de mijloace și soluțiile mai bune de îngrijire care, în același timp, au un impact redus asupra mediului. La Philips, discutăm deja de mulți ani despre preluarea, recondiționarea și recuperarea părților echipamentelor medicale, căutând astfel să creștem viața produselor și sistemelor noastre. În egală măsură, discutăm despre folosirea de materiale reciclate, ceea ce reduce consumul de noi resurse, dar ne uităm și la tranziția către energia regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice pe durata de viață a dispozitivelor și sistemelor medicale Philips.

Vorbind despre sustenabilitate, e important să știm faptul că sistemele de îngrijire medicală din lume generează 4% din emisiile globale de CO₂, mai mult decât industria aviației sau a transporturilor maritime. Și, discutând cu liderii din domeniul sănătății din întreaga lume, știm că sustenabilitatea este o prioritate de top în domeniul sănătății.

În România este important și util să începem această discuție despre responsabilitate și dezvoltare durabilă și, iată, în contextul fondurilor PNRR, disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare, e important să vorbim despre cum construim spitalele viitorului, care asigură îngrijiri medicale de o calitate mult mai bună și au un mod de funcționare sustenabil.

În același timp, digitalizarea în domeniul sănătății, ne obligă să ne actualizăm modul în care percepem asistența medicală și atribuțiile cadrelor medicale. Spre exemplu, digitalizarea dosarului pacientului devine tot mai importantă pentru calitatea serviciilor medicale. Cunoaștem cu toții beneficiile digitalizării, începând cu eficientizarea relației medici-pacienți, gestionarea volumului imens de date cu care se confruntă spitalele, buna colaborare interdisciplinară între medici și, de asemenea, mai buna colaborare între spitale din perspectiva experienței și a indicatorilor de performanță.

De altfel, transformarea digitală permite dezvoltarea de modele durabile. V-ați putea întreba care este legătura între acestea două? Digitalizarea ajută la o mai bună utilizare a resurselor umane și materiale limitate, sprijinind telemedicina și facilitând tranziția de la serviciile medicale cu costuri ridicate, acordate în unități clinice, la rețele medicale cu care putem interacționa de la distanță și care presupun costuri mai mici. Conectivitatea și infrastructura digitală pot reduce semnificativ amprenta noastră asupra mediului, permițând „dematerializarea”.

Desigur, tranziția către un spital digitalizat și către un spital verde nu poate avea loc în lipsa dezvoltării infrastructurii spitalicești. De aceea, e esențial să vorbim despre inițiativele strategice de la care nu avem cum să ne abatem:

  • Înființarea și operaționalizarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.
  • Progresele înregistrate de Ministerul Sănătății în ceea ce privește înființarea celor 200 de centre comunitare integrate din PNRR, cu termen de livrare în anul 2025, centre ce reunesc cabinetele medicilor de familie, cu serviciile sociale și servicii educaționale, inclusiv organizații non-guvernamentale, în sprijinul persoanelor vulnerabile preponderent din mediul rural.
  • De asemenea, discutând despre PNRR, e important să știm că, dintre cele 25 de spitale sau unități sanitare noi, 19 clădiri vor respecta cerințele privind clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Toate clădirile vor fi nevoite să obțină certificate de performanță energetică!
  • În plus, fondurile structurale și de coeziune sunt de importanță majoră, în special Programul Operațional Sănătate,ce prevede alocări pentru construcția de spitale cu impact teritorial major, în timp ce consemnează concret creșterea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și cu prețuri accesibile, dar și promovarea accesului la protecție socială și digitalizarea sistemului medical.
  • Fondurile de care dispunem în acest moment sunt șansa noastră de a construi spitalele viitorului. Sunt șansa noastră pentru a crea o rețea cu capacitate flexibilă, conectată printr-o singură infrastructură digitală, în care pacienții bolnavi în stare critică sunt îngrijiți în unități ATI (sprijinite de la distanță), iar îngrijirea periodică are loc în centrele de sănătate conectate din comunitate, în timp ce pacienții cu risc moderat sunt monitorizați de la distanță.

Este vital să înțelegem rolul esențial al tratamentului și îngrijirii virtuale și modul în care influențează accesibilizarea serviciilor de sănătate. Fondurile disponibile pentru dezvoltarea spitalelor viitorului sunt șansa noastră pentru ca pacienţii să primească acelaşi nivel de îngrijire şi expertiză, indiferent de unde locuiesc și ce venituri au.

Foto © Spațiul Medical

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”