Sorin Brașoveanu, președinte CJ, despre noile investiții în spitalele din Bacău

Sorin Brașoveanu este Președintele Consiliului Județean Bacău. 

Spațiul Medical: Care au fost investițiile CJ în infrastructura medicală din prima jumătate a anului 2020?  

Investițiile Consiliului Județean Bacău în infrastructura medicală din prima jumătate a anului 2020 pot fi grupate în două categorii, respectiv investiții suport din cauza epidemiei de Covid-19 și investiții în proiectele de infrastructură aflate în implementare, astfel:

Investiții suport în valoare de peste 2,2 milioane de Euro:

  • La inițiativa CJ Bacău, Primăria Municipiului Bacău și DSP Bacău s-au asociat prin amenajarea etajelor 4 și 5 destinate și Infecțioase COVID, din cadrul Spitalului Municipal Bacău.
  • Consiliul Județean Bacău a oferit stimulente financiare de risc personalului medical și contravaloarea serviciilor de cazare și masa.
  • Demersuri pentru obținerea, prin donație obținerea unui aparat de plasmafereză, care a fost montat și funcționează la Centrul de transfuzii Bacău.
  • La Spitalul Municipal de Urgență Onești s-a oferit o finanțare de 406 000 Euro din care au fost achiziționate aparatură medicală și echipamente de protecție. Au fost cumpărate 10 echipamente complete de ATI, toate acestea au fost realizate cu fondurile CJ Bacău.
  • Sprijin pentru voluntarii din 26 de ONG-uri care au ajutat persoanele vârstnice sau pe cei cu comorbidității grave, prin activități de îngrijire la domiciliu, sprijin și consiliere. CJ Bacău a venit în sprijinul acestora și le-a asigurat materiale de protecție și igienă în valoare de peste 100 000 Euro.

Investiții în proiectele aflate în implementare:

Lucrări de reparații capitale la Pediatrie, corp A și B. Investiția se realizează din bugetul propriu al CJ. În septembrie 2019 a fost semnat contractul pentru proiectare și execuție, lucrările aflându-se într-un stadiu de execuție de aproape 25%. Valoarea proiectului este de aproape 32 de milioane de lei.

Reparații capitale stații de pompare și rezervoare apă, înlocuire echipamente tehnologice, instalații  apă, incendiu și  execuție rezervor nou, lucrare finanțată tot din bugetul Consiliului Județean Bacău și executată în proporție de peste 70%. Valoare investiției este de 9,4 milioane de lei. 

Lucrări de reparații capitale corp C11 pentru Laboratorul de Medicină Legală care se apropie de finalizare, în această lună fiind programată recepția. Proiectul în valoare de 3,3 milioane de lei a fost finanțat din bugetul propriu al CJ.

Reparații capitale, amenajare, extindere și reabilitare termică la clădirea spitalului vechi. Proiectul în valoare de 27,7 milioane de lei este finanțat de Compania națională de investiții și din venituri proprii ale Spitalului Județean de Urgență Bacău. La această oră se lucrează, execuția fiind într-un stadiu fizic de aproximativ 7%.

Reparații capitale, dotare bloc operator (săli de operații), construire scară exterioară și spații tehnice. Finanțarea este asigurată de Ministerul Sănătății și din bugetul propriu al CJ, valoarea este de 67,4 milioane de lei. A fost finalizată etapa de proiectare, urmează să fie dat ordinul de începere.

Lucrări de modernizare, extindere, dotare, infrastructura UPU, realizare heliport, în valoare de 16,4 milioane de lei, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cofinanțare din bugetul național și contribuție din bugetul propriu al CJ. A fost finalizată licitația pentru proiectare și execuție, au început lucrările de execuție.

Dotarea infrastructurii Ambulatoriului de specialitate adulți și copii din cadrul SJU, în valoare de 8,9 milioane de lei, finanțat prin program Operațional Regional 2014-2020. Contractul de finanțare a fost semnat, lucrările sunt execuție.

CJ Bacău s-a asociat cu municipiul Moinești și Spitalul Municipal de Urgență într-un proiect pentru reabilitarea blocului operator aseptic, în valoare totală de peste 804 000 de Euro, din care contribuția CJ Bacău este de 90%, respectiv 724 300 Euro. 

CJ Bacău s-a asociat cu primăria municipiului Onești și Spitalul Municipal într-un proiect de reparații capitale și eficientizare energetică a spitalului. Valoarea totală a proiectului este de 5 800 000 Euro, cu finanțare pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Cofinanțarea Consiliului Județean este de 887 000 Euro.

Interviul este parte a campaniei de comunicare a Convenției Române a Spitalelor – ROHO 2020.  

Master Partner ROHO 2020 – Philips. Partener Principal: Medicare. Professional Partners: Kapamed, Bristol Myers Squibb. Susținător și Expozant: Icemed.

Un material realizat de Spațiul Medical