ROHO 2021: 135 de vorbitori, 2 zile de conferințe și dezbateri, o temă de maximă actualitate – “Spitalul Nostru”

“Spitalul Nostru” a fost tema principală a celei de-a 6-a ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO, care a avut loc pe 23 și 24 septembrie 2021, la Hotel Caro din București. Ediția din acest an a fost dedicată rolului vital al spitalului în comunitate, rol amplificat de pandemia Covid-19, proiectelor de sănătate pentru comunitate și investițiilor în sănătate. 

135 de vorbitori au abordat în cele 2 zile de conferințe și dezbateri teme actuale precum percepția spitalului în comunitate, nevoia de actualizare a spitalelor, aducerea în prezent a acestor spații medical esențiale, creșterea calității actului medical și a calității managementului spitalelor: managementul resurselor umane, atragerea fondurilor europene, investițiile publice și private, digitalizarea, decontarea serviciilor medicale și ranking-ul spitalelor; rolul inovației în dezvoltarea sistemului de sănătate din România, spitalul digital, spitalul viitorului, spitalul nostru.

Au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Ministerului Sănătății, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate – ANMCS, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București – ASSMB, Băncii Europene de Investiții, ai principalelor spitale publice și private din România, ai companiilor de tehnologie medicală și din industria farmaceutică.

Sesiunile europene din cadrul Convenției au abordat temele majore din sănătate provocate de pandemia Covid-19, în context internațional: creșterea calității serviciilor medicale, a actului medical și a siguranței pacientului. Prima parte și-a propus să răspundă la câteva întrebări principale: Care sunt provocările actuale în domeniul sănătății? Ce probleme a generat pandemia? Ce soluții au fost identificate? Ce oportunități de dezvoltare a sistemelor medicale europene au apărut în noul context? Au participat lideri ai organizațiilor internaționale, europene și naționale din domeniul managementului calității în sănătate din Belgia, Franța, Danemarca, Bulgaria și România. A doua parte a abordat următoarele teme: soluții pentru prevenirea infecțiilor în spitale; impactul major al bolilor cardiovasculare asupra sistemului de sănătate și a îngrijirilor spitalicești; rolul serviciilor de consultanță în îmbunătățirea eficienței operaționale, creșterea satisfacției pacienților și optimizarea costurilor pe întreg ciclul de îngrijire al pacientului; necesitatea unei reorganizări totale a proceselor spitalicești actuale, pentru a răspunde situațiilor neprevăzute impuse de nevoile pacientului; studiul de caz al Spitalului Universitar “La Fe” din Valencia, considerat unul dintre cele mai performante spitale publice din Europa în domeniul managementului logistic.

Sesiunile plenare ale Convenției din 23 septembrie s-au încheiat cu studiul de caz dedicat provocărilor actuale din sănătate din Statele Unite referitor la calitatea serviciilor medicale și cu viziunea americană pentru viitorul sistemului de sănătate.

Ziua de 24 septembrie a fost dedicată investițiilor în infrastructura medicală și finanțării spitalelor. Au fost prezentate programele și oportunitățile de finanțare pentru sănătate, europene și naționale, noile investiții publice și private din sănătate, viitoarele spitale din România. Au participat, în prima parte a zilei, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Băncii Europene de Investiții, ai administrației publice locale, ai mediul privat, experți în sănătate și în finanțarea infrastructurii medicale.

Programul a continuat cu sesiunile dedicate arhitecturii medicale, construcțiilor din sănătate și calității spațiului medical, în cadrul Building Health Bucharest International Forum, unde au fost dezbătute următoarele subiecte: construcția de noi spitale; standardele de calitate; managementul proiectelor de construcții din sănătate și abordarea multidisciplinară a acestor proiecte; soluții integrate și tehnologii pentru creșterea calității spațiilor medicale. Au participat arhitecți, constructori, consultați, manageri de proiecte și reprezentanți ai furnizorilor de soluții pentru spațiile medicale, cu invitați din Danemarca, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Belgia, Olanda și România.

Sesiunea dedicată viziunii americane pentru dezvoltarea infrastructurii medicale și rolului administrației publice în buna guvernanță a spitalelor și în construcția de noi spații medicale a încheiat cea de-a doua zi a Convenției, cu intervențiile reprezentanților administrației publice americane din sănătate și ai Institutului American al Arhitecților.

În paralel cu sesiunile plenare ale Convenției au avut loc, timp de două zile, mai multe Xgrupuri specializate: mese de lucru și dezbateri, astfel:

Xgrupul de Oncologie al Spațiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu MSD, BMS și Philips

Întâlnire de lucru despre provocările actuale în tratarea pacienților oncologici, cu tema “Return-To-Care”, despre recuperarea întârzierilor provocate de pandemia Covid-19 pentru accesul pacienților cu cancer la diagnostic și tratament. Vom vorbi despre îmbunătățirea ratelor de diagnostic și tratament, despre evoluția ratei de diagnosticare în perioada pandemiei versus pre pandemie, despre scurtarea traseului pacientului oncologic, despre nevoia unor pachetele integrate de diagnostic decontate de CNAS, despre investițiile în infrastructura de diagnostic, despre abordarea multidisciplinară în cazurile oncologice complexe și despre politicile sanitare.

Xgrupul de Dermatologie al Spațiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu Abbvie

“Psoriazisul dincolo de aparențe” este tema principală de discuție în cadrul Xgrupului, o abordare holistică a managementului pacientului cu psoriazis. Dezbaterea va avea ca linii directoare de discuție: traseul diagnosticării, tratamentul personalizat și impactul bolii asupra vieții pacientului cu psoriazis moderat până la sever. De asemenea, vom avea posibilitatea de a prezenta în cadrul întâlnirii primul studiu sociologic: „Prevalența și caracteristicile psoriazisului în România”, unic la nivel național, precum și o analiză de cost-eficacitate a terapiei cu Risankizumab cu date locale din România.

Xgrupul de Neurologie al Spațiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu Affidea și Philips

Întâlnire de lucru despre provocările recente în tratarea pacienților cu boli neurologice, abordarea multidisciplinară în cazurile neurologice complexe, politicile sanitare și traseul pacientului în sistemul de sănătate din România.

Xgrupul de Cardiologie al Spațiului Medical (24 septembrie), în parteneriat cu Novartis

Întâlnire de lucru dedicată politicilor de sănătate publică pentru prevenirea secundară a sindroamelor coronariene acute. Alături de bolile oncologice, bolile aparatului circulator reprezintă o provocare pentru toate sistemele de sănătate la nivel global, european și național. Rata mortalității cauzate de boala cardiacă ischemică este de aproape trei ori mai mare în România decât în UE în ansamblu. În rândul bolilor cardiovasculare, boala cardiacă ischemică și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces în România. Prioritizarea bolilor cardiovasculare trebuie să devină o urgență majoră în strategia de politică sanitară din România. Este necesară identificarea de soluții pentru îmbunătățirea managementului acestor pacienți, care să beneficieze de un Program de măsuri clare pentru îmbunătățirea prognosticului și creșterea calității vieții lor.

Xgrupul Siguranța Pacientului al Spațiului Medical (24 septembrie), în parteneriat cu ANMCS

Întâlnire de lucru dedicată calității serviciilor medicale și siguranței pacientului, cu următoarele teme: inițiativa “Spitalul Prieten al Copilului”: trecut, prezent și viitor; o nouă ierarhizare a maternităților; modele de bune practici privind scăderea numărului de nașteri prin cezariană; evenimente adverse asociate asistenței medicale; rolul medicinei primare în asigurarea sănătății mamei și nou-născutului.

Convenția Română a Spitalelor ROHO este un proiect dezvoltat din 2015 de BORO Communication și Spațiul Medical. Mai multe pe www.spatiulmedical.ro și, în social media, pe @spatiulmedical

Master Partner ROHO 2021: Philips

Parteneri și Susținători: MSD, Roche, BMS, Kapamed, Affidea, Spitalul de Oncologie Monza, Ethicon, Novartis, Abbvie, Medtronic, Hygienium, Kadra, Haelvoet, Icemed, HospitalNet, Novomed, ASSMB, RFI

Urmează competiția Romanian Healthcare Awards 2021.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențialăi

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 


Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele trei categorii ale ediției din 2020 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului și Spitalul Anului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”