Robert Rucăreanu, STS: Ne-am confruntat cu un val de solicitări de conectare și am oferit servicii de videoconferință, audioconferință, transmisii de date, dezvoltare de aplicații

Robert Rucăreanu este Consilier al Directorului în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Pe 23 iulie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Spitalul Digital, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Robert Rucăreanu, din cadrul evenimentului:

„Populația reprezintă unul dintre instrumentele de putere ale statului, și prin urmare sănătatea și asigurarea asistenței medicale de calitate devine în acest fel o problemă de securitate națională.

A fost un început de an furtunos pentru toată lumea. Am încercat să oferim, atât cât am putut, sprijinul nostru sistemului de sănătate printr-o serie de activități care țin de expertiza noastră, de zona de comunicații și IT. Ne-am confruntat cu un val de solicitări de conectare, am oferit o serie de servicii din portofoliul nostru obișnuit, servicii de videoconferință, de audio-conferință, de transmisii de date, dezvoltare de aplicații. 

În ceea ce privește dezvoltarea aplicațiilor, aș vrea să amintesc de Corona Forms, care a ajutat la managementul persoanelor aflate în condiții de izolare, carantină și internare, alerte.ms.ro pentru centralizarea datelor statistice de la INSP, chestionar.stsisp.ro, un chestionar online menit să scurteze timpul de așteptare la intrarea în țară. 

Toate aceste servicii au fost suportate pe echipamente furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, în acele două luni în care a fost stare de urgență. Au fost distribuite 633 de tablete, 143 de telefoane mobile, 42 de laptopuri, 34 de echipamente tip router pentru comunicațiile de date, modemuri, terminale radio, echipamente de securitate informatică. Toate acestea, din dorința noastră de a sprijini efortul întregului sistem medical și pentru combaterea efectelor pandemiei, sau măcar a restrângerii efectelor acesteia.    

De-a lungul timpului, STS a fost implicat într-o serie de proiecte de telemedicină, atât pe plan național cât și internațional, la nivel NATO. La nivel național, amintim de proiectul de telemedicină SMURD, început încă din 2007, prin care s-a urmărit conectarea echipamentelor defibrilatoare de pe ambulanțe la Unitățile de Primiri Urgențe prin intermediul unor SIM-uri asigurate de operatori de telefonie mobilă, iar rețeaua pe care se făcea conexiunea era asigurată de STS, din motive de securitate. 

Proiectul a continuat de-a lungul anilor, astfel încât astăzi vorbim de peste 10.000 de SIM-uri conectate în această rețea și peste 2500 de ambulanțe a căror echipamente sunt conectate în această rețea. A fost un proiect de succes care a ajutat mult la eficientizarea actului medical în ceea ce privește situațiile de urgență. 

Un alt proiect interesant a fost cel de telemedicină rurală, prin care se urmărea acordarea de asistență medicală de către specialiști aflați în centre medicale mari din țară, în unele zone rurale greu accesibile, prin asigurarea unor echipamente care preluau informațiile medicale de la pacienți și le transmiteau către medicii specialiști menționați mai devreme. 

Proiectul a fost finanțat prin fonduri europene. Din punct de vedere tehnic, a presupus implementarea infrastructurii la nivel internațional, iar din punct de vedere al acoperirii au fost luate în calcul numai 4 județe, Constanța, Brăila, Tulcea și Galați în cadrul unui proiect pilot având în vedere limitarea finanțării.

Un alt proiect despre care aș vrea să amintesc a fost cel de telemedicină de urgență interspitalicesc care-și propunea conectarea unităților de primiri urgențe. Acesta este un proiect tipic de telemedicină, pentru că dincolo de aspectele tehnice, își propunea punerea la un loc a expertizei mai multor medici aflați în centre medicale diferite astfel încât să se asigure un act medical eficient, rapid, cu scopul evident al salvării de vieți.”            

Spitalul Digital este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.