Raul Pătrașcu, despre primul Centru de Terapie cu Protoni din România

Raul Pătrașcu este Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. A contribuit la crearea de politici publice de sănătate în SUA, precum și la creșterea cu peste 30% a fondurilor alocate cercetării oncologice cu celule STEM, colaborând cu specialiști importanți  din centre de cercetare și spitale de talie mondială precum Johns Hopkins și Yale-New Haven Hospital.

Spațiul Medical: Care sunt beneficiile noii terapii cu protoni care va fi disponibilă în Spitalul Județean Timișoara?

Raul Pătrașcu: Terapia cu protoni este considerată cea mai avansată formă terapeutică de iradiere a tumorilor, fiind o metodă de radioterapie extrem de selectivă care are avantajul de a proteja mult mai bine țesuturile sănătoase față de radioterapia convențională. 

Protonii au un interval de penetrare bine definit în țesutul biologic și depun maximul lor de energie în corp la o adâncime bine definită, în regiunea tumorală vizată în care se și opresc. Din acest motiv terapia cu protoni oferă tratamente care depășesc sfera radioterapiei convenționale deoarece volumul tumoral este țintit cu o precizie maximă, riscul de deteriorare a țesutului sănătos adiacent este minim și deci șansa de vindecare a pacientului este mult mai mare.

Terapia cu protoni este utilizată astăzi pentru tratarea multor tipuri de cancer și este în special indicată pentru situațiile în care opțiunile de tratament sunt limitate sau prezintă riscuri inacceptabile pentru pacient. Protonterapia este extrem de valoroasă pentru copii, având în vedere că micii pacienți sunt în curs de dezvoltare și mai sensibili la efectele radioterapiei convenționale. Dozele de radiație precise și controlate ale terapiei cu protoni reduc substanțial riscul de reacții adverse comparativ cu terapia convențională și ca urmare mai târziu viața copilului va fi mult mai bună. Și în cazul recidivelor tumorale, atunci când este necesară re-iradierea, protonterapia este cea mai bună opțiune de tratament.

La nivel local, în România, această tehnologie revoluționară nu este prezentă încă, deși beneficiile accesului pacienților oncologici la astfel de servicii medicale de înaltă calitate este dovedit și recunoscut. Rezultatele excepționale, efectele adverse practic inexistente și aplicabilitatea pe toate tipurile de tumori, inclusiv pentru pacienții pediatrici sunt toate beneficii.

Spațiul Medical: Care este impactul unui astfel de Centrul de Terapie cu Proton pentru pacienții oncologici din regiune?

Raul Pătrașcu: Impactul este unul semnificativ atât pentru pacienții din regiune, cât și pentru pacienții oncologici la nivel național. Cel mai apropiat centru de terapie cu protoni este situat la Praga, deci proiectul de la Timișoara va fi primul de acest tip din țară. Ne propunem să tratăm patologiile oncologice complexe ce pot beneficia doar de acest tratament atât pentru pacienții din regiunea de Vest, cât și pentru restul românilor și, de ce nu, având în vedere cererea mare, și al pacienților UE. Mai mult, luând în considerare beneficiile acestui tratament, pot spune cu încredere că acesta va rezulta în vieți salvate și reducerea semnificativă a riscurilor sau efectelor secundare pe termen lung, în special la pacienții pediatrici.

Spațiul Medical: De ce măsuri este nevoie ca oncologia din România să se alinieze standardelor mondiale?  

Raul Pătrașcu:  Această întrebare este una complexă, am să încerc să sintetizez un răspuns. Este nevoie de acțiune atat pe palierul legislativ, cât și pe palierul medical. Palierul legislativ trebuie să reglementeze mai bine modalitățile de prescriere și decontare a tratamentelor oncologice și să adauge, unde este necesar, procedurile și terapiile de ultimă generație. În plus, având în vedere gravitatea acestor cazuri, ar putea fi luată în considerare stimularea medicilor pentru lucrul interdisciplinar necesar abordării acestei patologii complexe.

 Pe partea medicală, e important să trecem cu toții la un nou tip de mentalitate, nu neapărat doar pe partea de oncologie, dar în special pe această parte. Pentru a putea aborda cu succes cazurile complexe oncologice, este nevoie de aportul mai multor specialiști din diferite domenii – de la oncologie, la chirurgie și radiologie, la ATI. Astfel de echipe trebuie să funcționeze în armonie în fiecare centru oncologic pentru a crește performanța și în primul rând rata de succes în ceea ce privește outcome-ul pentru pacienți.

Raul Pătrașcu este Speaker în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO 2020.