Provocări, dificultăți și soluții pentru traseul pacienților cu cancer pulmonar

Toți pacienții doresc un singur lucru: vindecarea sau cel puțin alinarea pe cât posibil a problemei sale de sănătate și o calitate a vieții cât mai bună. Pentru ca sistemul medical să le poată oferi cele mai bune resurse și condiții este nevoie desigur de multe premise, printre care extrem de importantă este eficientizarea așa-numitului traseu al pacientului, de la prima prezentare la medic până (cel puțin) la stabilirea unui parcurs de tratament. Iar traseul pacientului oncologic a devenit încă și mai problematic de la începutul pandemiei.

Printre numeroasele categorii de pacienți cu diferite afecțiuni, în special cronice, care au fost dramatic afectate de pandemia de Covid-19, cei oncologici se confruntă cu probleme stringente. Prin natura patologiilor oncologice, acești pacienți de foarte multe ori nu au mult timp la dispoziție, ori încărcarea sistemului medical din cauza Covid-19 a mărit mai mult ca oricând timpii de așteptare pentru analize, internări și consultații. În consecință, eficientizarea traseului acestor pacienți spre stabilirea unui diagnostic corect și apoi a implementării tratamentului este o problemă realmente urgentă – încă și mai mult de la începutul pandemiei.

Despre provocările, blocajele și îmbunătățirile fezabile pentru eficientizarea traseului pacienților oncologici s-a vorbit, printre alte teme, în cadrul întâlnirii online Xgrupului de Oncologie al Spațiului Medical „Pacient în linia întâi”, care a adus laolaltă pe 25-26 februarie 2021 mai mulți specialiști din domeniul medical și farmaceutic. Întâlnirea a fost organizată de SpațiulMedical.ro în colaborare cu BORO Communication – în parteneriat cu Philips, BMS și MSD, susținător Hygienium – și a abordat diverse teme de interes pentru parcursul pacienților (cu precădere oncologici) în sistemul medical. Pe acest subiect au vorbit printre alții Dr. Andreea Moldovan (Secretar de Stat, în Ministerul Sănătății), Conf. Dr. Dragoș Bumbăcea (Coordonator Compartiment Pneumologie la Spitalul Universitar de Urgență Elias), Petruța Panait (Market Access Manager MSD), Cătălin Radu (General Manager al companiei farmaceutice Bristol Myers Squibb), Dr. Dorin Vancea (președintele Secțiunii Cancer Pulmonar, Societatea Română de Pneumologie) și Prof. Dr. Gabriel Dimofte (Director Medical la Institutul Regional de Oncologie, Iași).

Din păcate cam dintotdeauna, la noi, pacienții oncologici au avut frecvent probleme legate de accesul în timp util la specialiști, diagnostice și tratamente. Pandemia a înrăutățit situația, pe de o parte prin aglomerarea sistemului medical în general din cauza Covid-19, pe de altă parte și prin teama pe care o au acum multe persoane cu (sau suspecte de) cancer a merge în spitalele de profil pentru analize, diagnostic sau tratament din cauza riscului de infectare cu SARS-Cov2. Această situație se traduce într-un acces mult mai slab al acestor pacienți la servicii medicale de specialitate și, în consecință, o calitate și o durată a vieții substanțial afectate.

Dr. Andreea Moldovan a explicat că situația a fost și mai mult complicată de faptul că multe spitale așa-numite non-Covid în realitate nu au fost chiar non-Covid, deoarece chiar și aici s-au identificat constant cazuri de Covid în rândul internărilor uzuale. În consecință, mulți pacienți nu au mai știut practic unde să meargă în spitale „non-Covid” pentru a primi îngrijiri medicale conform patologiilor lor.

Referitor la această problemă a accesului pacienților cronici, inclusiv oncologici, la centre medicale non-Covid, conform dr. Moldovan, Ministerul Sănătății lucrează la cel puțin două soluții: pe de o parte, identificarea unor spitale care nu au condiții pentru îngrijirea pacienților Covid-19 (cum ar fi sanatorii, clinici de recuperare sau alte spitale unde nu se poate asigura tratamentul cu oxigen), și deci pot fi menținute ca spitale non-Covid; pe de altă parte, acolo unde infrastructura o permite, în spitalele care au radiologie sau laboratoare disponibile dar și secții ATI, să se organizeze atât circuite Covid cât și non-Covid, pentru a permite accesul și al unor pacienți non-Covid precum cei oncologici.

Dincolo de diferitele idei pentru îmbunătățirea accesului și traseului pacienților oncologici (și nu numai) la analize și tratamente în timpul pandemiei, este neîndoielnic faptul că o digitalizare a dosarelor pacienților ar fi de mare ajutor în eficientizarea îngrijirii medicale pe care o primesc aceștia și, deci, a traseului pe care ei trebuie actualmente să îl parcurgă prin diferite segmente ale sistemului medical (analize, drumuri și programări la diferiți specialiști, timpi de așteptare îndelungați, etc). Această idee a fost subliniată și de dr. Daniela Vasile, care a arătat că digitalizarea dosarelor ar avea numeroase avantaje atât pentru pacienți cât și pentru medici.

Și Conf. Dr. Dragoș Bumbăcea a subliniat ideea că dosarul electronic al pacientului este un element extrem de important în traseul pacienților cu afecțiuni onco-pulmonare, care în acest moment de multe ori „se pierd” pe drumul îndelungat (ca timp dar și ca distanță) dintre efectuarea diferitor analize, așteptarea rezultatelor și consultarea diferitor medici specialiști. Pentru a ușura parcursul acestor persoane în sistemul medical până la diagnosticele și tratamentele de care au nevoie, dr. Bumbăcea a vorbit și despre ideea ca pacienții cronici cu diferite patologii care pot face investigații în ambulatorii, să nu mai fie internați, pentru a mai degreva astfel spitalele și laboratoarele.

Tot dr. Bumbăcea a menționat și Ghidul de Management al Cancerului Pulmonar, elaborat în 2015, care sublinia importanța optimizării acestui traseu și recomanda ca evaluarea multidisciplinară a pacientului cu cancer pulmonar, respectiv deciziile terapeutice, să se ia în cel mult 4 săptămâni de la prima evaluare. Astfel de măsuri, alături de mai sus menționata digitalizare a dosarului pacientului, ar putea contribui la îmbunătățirea situației descrise în Ghidul din 2015, care arăta că 75% dintre pacienți erau la acel moment identificați în stadiu inoperabil.

Din partea MDS, doamna Petruța Panait a amintit despre proiectul acestei companii intitulat OncoPlan (onco-plan.ro), care își propune o mai bună informare și conștientizare în rândul pacienților a unor informații importante despre afecțiunile canceroase, și de asemenea o îmbunătățire a interacțiunii acestor pacienți cu sistemul medical de specialitate.

Reprezentantul BMS, domnul Cătălin Radu, a menționat și un alt obstacol în traseul pacienților oncologici: „nu sunt bani sau nu sunt bani la timp”, adică banii de la stat pentru investigații se termină de regulă foarte repede. Din acest motiv, în ciuda existenței unor protocoale de diagnosticare rapidă a pacienților suspecți de cancer, traseul multora dintre ei se blochează sau întârzie inclusiv din motive de fonduri insuficiente. În plus, există și multe bariere birocratice: atunci când se dă o decizie de compensare a unor investigații sau tratamente oncologice, durează destul de mult până la obținerea aprobării listelor din partea Ministerului Sănătății, realizarea contractelor și a procedurilor de decontare.

Din perspectiva medicilor de familie, care au un rol foarte important mai ales la începutul traseului medical al unui pacient oncologic, respectiv la finalul acestuia (dacă se ajunge la îngrijirea paliativă), dr. Sorina Rodica Pop a susținut de asemenea utilitatea digitalizării dosarelor pacienților. Astfel, medicii de familie ar putea colabora mult mai eficient și rapid cu medicii oncologi pentru asigurarea îngrijirilor necesare acestor pacienți.

Din partea Societății Române de Pneumologie, Dr. Dorin Vancea a amintit că pandemia de Covid-19 a complicat extrem de mult adresabilitatea și traseul unei categorii aparte de pacienți, anume cei cu cancer pulmonar. Multe persoane se tem foarte mult de acest virus, însă nu realizează că o „banală” tuse sau o altă problemă pulmonară pot avea multe alte cauze în afară de Covid, printre care cancerul pulmonar (care, conform Globocan 2020, este principala cauză de mortalitate în rândul pacienților oncologici din România).

De asemenea, un alt punct de vedere – din țară, anume de la Iași – legat de facilitarea acestui parcurs al pacienților oncologici l-a oferit Prof. Dr. Gabriel Dimofte, care a punctat faptul că ar fi extrem de util dacă medicii de la centrele oncologice regionale, precum cel în care activează domnia sa, ar putea avea o mai bună comunicare cu medicii din teritoriu care sunt implicați în diagnosticarea pacienților cu acest tip de afecțiuni, și de asemenea evitarea „plimbării inutile” a acestor pacienți la diferite centre oncologice.

În concluzie, este extrem de vizibil atât din partea medicilor cât și a opiniei publice faptul că pandemia a complicat foarte mult parcursul multor pacienți, dintre care cei oncologici au nevoie de ajutor urgent în acest sens. Idei există atât la nivelul diferitor specialități medicale oncologice și nu numai, cât și la nivelul Ministerului Sănătății, iar printre aceste potențiale soluții pentru eficientizarea traseului pacientului oncologic se numără digitalizarea dosarelor medicale, organizarea unor spitale oncologice non-Covid sau a unor trasee non-Covid în spitale ce tratează acest virus, și o mai bună comunicare între toți medicii (de familie și oncologi) care se ocupă de acești pacienți.

Mai multe despre întâlnirea Xgrupului de Oncologie al Spațiului Medical aici.

Următoarea întâlnire a Xgrupului va fi pe 23 septembrie 2021, în cadrul celei de-a 6-a ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO, care va avea loc la Hotel Caro din București.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”