Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu: Pacienților oncologici ar trebui să le fie asigurat un traseu sigur care să le permită să fie tratați corect, conform protocoalelor

Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu este Directorul Medical al Institutului „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Pe 24 septembrie a participat în calitate de Speaker la Xgrupul medical dedicat oncologiei, parte a seriei de evenimente ROHO – Convenția Română a Spitalelor.  

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu din cadrul evenimentului:

„Pacientul oncologic a avut clar de suferit în ultima perioadă, însă un avantaj pe care această categorie de pacienți îl are este posibilitatea de a fi testați Covid. Profilaxia a fost suprimată, iar în ceea ce privește cancerul de col uterin poate ar trebui să se facă o discuție despre vaccinare.

Am întâlnit situații ale unor tratamente făcute superficial și cred că este nevoie de o centralizare, o supraspecializare în zonele chirurgicale și de o îmbunătățire a programelor de formare. Facem toate eforturile în zona de ginecologie oncologică, dar degeaba funcționează serviciile de chimioterapie când nu se obțin rezultatele dorite în zona de chirurgie. Chirurgical vorbind este un mare câștig pentru pacientele noastre că se decontează rezolvarea bilaterală a problemelor mamare și moleculele multiple care sunt disponibile în acest moment. 

Toate instituțiile care tratează trebuie să stea la aceeași masă, regional probabil, pentru că plimbarea pacienților s-ar putea să nu fie cea mai bună idee în acest moment. Măcar pacienților din anumite regiuni ar trebui să le fie asigurat un traseu sigur care să le permită să fie tratați corect, conform protocoalelor. ”

Xgrupul dedicat provocărilor actuale în oncolgie este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România.