Prof. Dr. Irinel Popescu: Pacienții aflați în stare gravă și cadrele medicale contaminate cu noul coronavirus ar putea beneficia de tratamentul cu plasmă de convalescent

Prof. Dr. Irinel Popescu conduce Centrul pentru boli digestive și transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni și a fost singurul Președinte de naționalitate română a Asociației Europene de Chirurgie (European Surgical Association – ESA) ales pentru perioada 2018-2019.

Spațiul Medical: Care ar putea fi recțiile adverse sau riscurile administrării tratamentului cu plasmă de la donatori vindecați COVID-19 și pentru ce categorie de pacienți ar putea fi eficient?

Dr. Irinel Popescu: Riscurile la care se expun cei care primesc o transfuzie de plasmă, precum și reacțiile adverse care pot fi provocate de aceasta sunt următoarele:

  1. Leziuni pulmonare  (așa-numitele “transfusion related acute lung injury)
  2. Supraîncărcare volemică
  3. Reacții alergice/anafilactice
  4. Posibilitatea transmiterii unor infecții bacteriene sau virale (de aceea plasma trebuie atât foarte bine testată cât și foarte bine sterilizată)
  5. Sindrom febril (așa-numita reacție febrilă transfuzională non-hemolitică)

În ceea ce privește categoriile de pacienți care ar putea beneficia de plasmă de la pacienții aflați în convalescență după o infecție cu virusul SARS COV-2, aceștia sunt în primul rând cei cu forme grave, aflați în serviciile de Terapie Intensivă; este indicat ca tratamentul să înceapă înainte ca starea lor să se agraveze ireversibil, eventual înainte de a fi intubați. O altă categorie care ar putea beneficia de tratamentul cu plasmă de convalescent ar fi aceea a cadrelor medicale care s-au contaminat în exercițiul profesiei.

Spațiul Medical: De cât timp este nevoie pentru ca acest tip de tratament să poată fi aplicat la scară largă în România?

Dr. Irinel Popescu: Din câte știu tratamentul cu plasmă de convalescent a început deja și în România, în mai multe centre de transfuzie din marile orașe ale țării, cu rezultate preliminare încurajatoare. El va putea continua atât timp cât în țară se vor afla pacienți aflați în convalescență și care acceptă să doneze, precum și atât timp cât pandemia nu se va stinge complet și vor exista candidați să primească acest tratament.

Spațiul Medical: Cum s-a desfășurat activitatea în cadrul Centrului pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni în contextul pandemiei, și ce tipuri de intervenții chirurgicale s-au făcut în această perioadă?

Dr. Irinel Popescu: În perioada Covid-19 Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni și-a continuat activitatea, în primul rând pe cea de transplant hepatic (care a continuat, practic, normal, nefiind pierdut niciun donator). Restul activității s-a desfășurat la un volum semnificativ redus, fiind acceptate doar urgențele și cazurile grave (în mod special cancere la care amânarea intervenției chirurgicale ar fi influențat în mod semnificativ prognosticul).