Prof. Dr. Ion Bruckner: Propaganda antimedicală care s-a făcut până în apariția epidemiei care a transformat personalul medical în eroi a făcut mult rău

Prof. Univ. Dr Ion Bruckner este Medic Primar Cardiologie, Medic Primar Medicină Internă, Şeful Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic Colțea, Doctor în Științe Medicale și Președintele Societății Române de Medicină Internă.

Spațiul Medical: De ce măsuri este nevoie pentru a putea oferi educație terapeutică și de prevenție populației în vederea scăderii numărului deceselor cauzate de boli de inimă?

Prof. Dr. Ion Bruckner: Educația terapeutică presupune un efort continuu al medicilor de toate specialitățile, a unei categorii specializate de asistențe educatoare, a asistențelor medicale de orice specialitate. Educația pentru tratament se adresează evident unor categorii definite – pacienții suferind de o anumită boală, de regulă vorbim de boli cronice care nu se vindecă și cu care pacientul trebuie să trăiască toată viața, de exemplu hipertensiunea sau diabetul. Pacienții trebuie învățați să se urmărească, să accepte un tratament continuu, să cunoască diferitele complicații etc. 

Educația profilactică, de prevenire a bolilor, se adresează întregii populații și de regulă constă în adoptarea unor măsuri simple de igienă și stil de viață. Aici rolul principal îl au școala, mass-media, familia. Poate că actuala pandemie ne-a învățat să ne spălăm pe mâini, dar să nu uităm că suntem printre statele cu cel mai mic consum de săpun și pasta de dinți. Exercițiul fizic constant (nu mersul la sală două zile pe săptămână), o alimentație echilibrată sunt elemente esențiale în prevenție, la fel ca și nefumatul sau limitarea consumului de alcool.

Spațiul Medical: Ați atras atenția asupra nevoii de eficientizare a modului în care este folosit bugetul de stat pentru sănătate și asupra risipirii unor resurse pe investigații care nu sunt întotdeauna utile. Cum s-ar putea realiza această eficientizare?

Prof. Dr. Ion Bruckner: Medicina modernă se bazează foarte mult (poate prea mult) pe investigații. A devenit o modă ca unii pacienți să spună „Nu îmi faceți un tomograf?”. Tomografia computerizată sau rezonanța magnetică sunt metode extrem de performante, aduc date deosebit de importante, dar nu pot spune tot. Orice metodă are limite, posibilități de fals pozitiv (să vadă ce nu este) sau fals negativ (să nu vadă ce este). A da bani pe investigații inutile fie fiindcă așa cer pacienții, fie ca să fim protejați de reclamații, fie pentru câștig sunt atitudini incorecte, imorale, dar foarte costisitoare. Eficientizarea se poate realiza numai prin educație.

Spațiul Medical: Cum am putea crește încrederea populației în sistemul de sănătate public, în contextul actual? 

Prof. Dr. Ion Bruckner: Populația, oamenii, au încredere când percep că medicul este real interesat de soarta celui bolnav. Nu cred că există vreun medic care să facă rău deliberat (exceptând o eventuală boală psihică a medicului), dar propaganda antimedicală care s-a făcut până în apariția epidemiei care a transformat personalul medical în eroi a făcut mult rău scăzând încrederea în medici. Sistemul sanitar este altceva, este un sistem cârpit, subfinanțat, cu o excesivă componentă administrativă. Limitarea propagandei antimedicale, evidențierea unor realizări reale, scăderea reclamelor pentru diverse metode alternative a căror utilitate nu a fost dovedită. Dar cea mai utilă este atitudinea corectă a corpului sanitar la toate nivelurile.