Prof. Dr. Horst Weißsieker ne sfătuiește să apelăm cu încredere la experții în controlul contaminării

Prof. Dr. Horst Weißsieker este expert și consultant în prevenirea, studiul și controlul contaminării. În activitatea sa, elaborează rapoarte de specialitate, este consultant pentru companii și susține cursuri de instruire. 

Spațiul Medical: Ce credeți că vor avea de învățat sistemele europene de sănătate din experiența COVID-19?
Prof. Dr. Horst Weißsieker: De zeci de ani avem rate de deces din cauza infecțiilor nosocomiale în spitale, în jur de 15.000 de persoane pe an în Germania. Numărul statistic al cazurilor de persoane care mor astăzi din cauza infecțiilor cu COVID-19 nu ar fi de remarcat în Germania, în numărul mare de alte infecții. Dar speranța mea este că igiena și cele necesare vor deveni o normalitate în spitale, chiar și după pandemia de Coronavirus și vor contribui la reducerea infecțiilor cu nosocomiale. Din câte știu, situația este și mai gravă în alte țări din Europa. Așadar, sper că celelalte spitale, din alte țări vor avea de învățat din urma acestei experiențe.


Spațiul Medical: Cum fac față spitalele din Germania pandemiei?
Prof. Dr. Horst Weißsieker: Există o mulțime de măsuri de igienă pe care noi, ca experți în controlul contaminării, le-am solicitat în spitale: proiectarea spitalelor astfel încât să avem suficientă capacitate de izolare, ventilația corectă, inclusiv aer condiționat și o igienă adecvată a aerului, regimurile corecte de curățare și dezinfectare așa cum le cunoaștem în fabricarea produselor farmaceutice, proceduri corecte de și protecție personală, iar acestea sunt doar câteva dintre măsurile luate. O parte din spitalele germane au învățat aceste aspecte pe calea cea grea. Alte spitale nu, iar oamenii sunt infectați în spital, ceea ce este o catastrofă. Până în ziua de azi, experții germani în domeniul contaminării nu au solicitat ajutor și sprijin din partea spitalelor sau organizațiilor conexe.

Spațiul Medical: Ce mesaj ați transmite managerilor de spitale?
Prof. Dr. Horst Weißsieker: Managerilor de spitale le-aș aminti măsurile și argumentele enumerate la primele 2 întrebări. De asemenea, faptul că suntem dispuși să ajutăm, dar cel puțin ar trebui să întrebăm și să vorbim cu experții în controlul contaminării.