Prof. Dr. Grigore Tinică, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”: Noul institut de boli cardiovasculare de la Iași va fi un spital multidisciplinar

 • Prof. Dr. Grigore Tinică, Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași, a participat în cadrul întâlnirii regionale „Spitalul Nostru” Iași, care a avut loc pe 3 iunie.

„România este pe locul 2 în Uniunea Europeană și pe locul 3 în Europa în privința mortalității cardiovasculare, iar Moldova ocupă primul loc în România, acest tip de mortalitate trecând de 60%. Per total, speranța de viață în România este în jurul vârstei de 76,5 ani, fiind mult mai mică decât media din U.E.

Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași (IBCV) deservește cea mai vastă regiune din țară, dar și din Uniunea Europeană, cu peste 5 milioane de locuitori din 8 județe, iar distanța față de alte centre medicale ce oferă servicii similare institutului este foarte mare. În domeniul chirurgie cardiovasculară, în această regiune, un pat de spital deservește 43.300 de locuitori, față de 13.000 de locuitori în restul țării – asta pentru că institutul este singura astfel de instituție din întreaga zonă de Nord-Est a țării. Totodată, celelalte regiuni au mai multe instituții spitalicești cuprinse în PNRR, în vreme ce Transilvania are planificate 21 de astfel de instituții, iar Moldova are doar 4.

IBCV funcționează din 2005, având 130 de paturi din care 115 pe contract cu Casa de Asigurări. Se acordă asistență medicală pentru aproximativ 32.000 pacienți pe an, deci nivelul de eficiență este mare, însă totuși este un nivel insuficient, lista de așteptare, la unele proceduri, este chiar și de 2-3 ani. Clădirea institutului aparține Primăriei Iași și a suferit mai multe cutremure din 1945 încoace, necesitând reparații și modernizări, iar personalul medical este insuficient în comparație cu ce prevede legislația în vigoare.

De ce este nevoie de un nou centru de boli cardiovasculare la Iași? În primul rând, Iașul este în topul județelor cu cel mai mare procent de trimitere a pacienților în alte centre spitalicești. Apoi, numărul de paturi de la IBCV este insuficient, iar spațiul nu mai este adecvat. Spre exemplu, prin diferite fonduri și colaborări s-a putut achiziționa un aparat RMN nou, însă nu a existat spațiul necesar pentru amplasarea sa. Logistica necesară există, însă pacienții tot trebuie să aștepte mult timp sau să parcurgă distanțe mari până la alte centre.

După pandemie, nivelul serviciilor medicale în general și al celor cardiovasculare în mod special are o puternică tendință crescătoare. După luna aprilie a acestui an, când au fost ridicate restricțiile sanitare, serviciile medicale oferite de IBCV au crescut cu peste 6% față de anul 2019, mult mai mare decât creșterea din centre precum Timișoara, Cluj, Tg. Mureș sau chiar București. Totuși, mulți pacienți din Moldova sunt nevoiți să meargă în centre îndepărtate, din toată țara, pentru a primi serviciile de care au nevoie. De asemenea, pentru cei care au nevoie de recuperare cardiovasculară există la Iași un mare deficit de astfel de servicii, chiar dacă spitalul de recuperare de aici este pe locul 2 din țară în privința numărului de pacienți, după Spitalul din Covasna. Doar puțin peste 7% din pacienții cu astfel de nevoi reușesc să facă recuperare la Iași. Așadar, este nevoie de o dezvoltare mult mai puternică a serviciilor de recuperare, dar și de prevenție în zona Moldovei.

Noul institut de boli cardiovasculare de la Iași va fi un spital multidisciplinar. Există deja un parteneriat între autoritățile locale, Ministerul Sănătății și IBCV și s-a decis un studiu de fezabilitate, iar locația este bine poziționată. Acest spital va avea o puternică componentă de digitalizare, inclusiv în blocul operator și va avea sisteme de autogestiune energetică. Clădirile conexe, inclusiv laboratoare de cercetare și de bioinginerie, bibliotecă și mediatecă, zone pentru vizitatori, grădiniță cu program continuu, diferite săli inclusiv pentru odihna personalului medical, vor fi realizate ulterior, din alte fonduri decât cele ale PNRR. La sfârșitul lunii iunie se va demara procedura de licitație publică pentru realizarea și execuția proiectului tehnic.

Acest nou centru este extrem de necesar din mai multe motive:

 • Incidența crescută a bolilor cardiovasculare la nivel mondial și național;
 • Deficitul de servicii medicale cardiovasculare la nivelul Moldovei;
 • Necesitatea diminuării nivelului de discriminare privind accesul la servicii cardiovasculare pentru populația din Estul României și al Uniunii Europene;
 • Existența unei populații extinse în zonă, care are nevoie de servicii performante, precum și de un centru multidisciplinar de diagnostic, tratament, cercetare și training în domeniu cardiovascular.

Principiile de bază ale proiectului noului institut sunt:

 • Organizarea în jurul nevoilor pacienților, ale personalului medical și ale familiilor acestora, spitalul devenind practic o extensie a locuinței pentru pacienți și aparținători;
 • Activitate eficientă, operațională, cu circuite optimizate și cu cele mai noi tehnologii;
 • Flexibilitate în vederea extinderii și introducerii celor mai noi tehnologii de-a lungul duratei de viață a spitalului;
 • Design sustenabil, cu consum redus de energie care să ia în calcul funcționarea intensivă a instituției, 24/7;
 • Un mediu curativ, care să includă elemente de artă, spiritualitate și ospitalitate;
 • Adaptabilitate la situații extreme și neprevăzute, precum pandemii, dezastre naturale, militare, etc.”

Întâlnirea regională „Spitalul Nostru” Iași a fost organizată pe 3 iunie, de Spatiul Medical și BORO Communication. Partener Instituțional: Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România. Partener Principal: Philips. Parteneri: MSD, Kapamed. Susținători: Bristol Myers Squibb, KONE, HospitalNet, KarlStorz.

Urmează Convenția Română a Spitalelor – ROHO 2022.

Foto © Spațiul Medical

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”