- Prof. Dr. Grigore Tinică, Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași, a participat în cadrul întâlnirii regionale „Spitalul Nostru” Iași, care a avut loc pe 3 iunie.
„România este pe locul 2 în Uniunea Europeană și pe locul 3 în Europa în privința mortalității cardiovasculare, iar Moldova ocupă primul loc în România, acest tip de mortalitate trecând de 60%. Per total, speranța de viață în România este în jurul vârstei de 76,5 ani, fiind mult mai mică decât media din U.E.
Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași (IBCV) deservește cea mai vastă regiune din țară, dar și din Uniunea Europeană, cu peste 5 milioane de locuitori din 8 județe, iar distanța față de alte centre medicale ce oferă servicii similare institutului este foarte mare. În domeniul chirurgie cardiovasculară, în această regiune, un pat de spital deservește 43.300 de locuitori, față de 13.000 de locuitori în restul țării – asta pentru că institutul este singura astfel de instituție din întreaga zonă de Nord-Est a țării. Totodată, celelalte regiuni au mai multe instituții spitalicești cuprinse în PNRR, în vreme ce Transilvania are planificate 21 de astfel de instituții, iar Moldova are doar 4.
IBCV funcționează din 2005, având 130 de paturi din care 115 pe contract cu Casa de Asigurări. Se acordă asistență medicală pentru aproximativ 32.000 pacienți pe an, deci nivelul de eficiență este mare, însă totuși este un nivel insuficient, lista de așteptare, la unele proceduri, este chiar și de 2-3 ani. Clădirea institutului aparține Primăriei Iași și a suferit mai multe cutremure din 1945 încoace, necesitând reparații și modernizări, iar personalul medical este insuficient în comparație cu ce prevede legislația în vigoare.
De ce este nevoie de un nou centru de boli cardiovasculare la Iași? În primul rând, Iașul este în topul județelor cu cel mai mare procent de trimitere a pacienților în alte centre spitalicești. Apoi, numărul de paturi de la IBCV este insuficient, iar spațiul nu mai este adecvat. Spre exemplu, prin diferite fonduri și colaborări s-a putut achiziționa un aparat RMN nou, însă nu a existat spațiul necesar pentru amplasarea sa. Logistica necesară există, însă pacienții tot trebuie să aștepte mult timp sau să parcurgă distanțe mari până la alte centre.
După pandemie, nivelul serviciilor medicale în general și al celor cardiovasculare în mod special are o puternică tendință crescătoare. După luna aprilie a acestui an, când au fost ridicate restricțiile sanitare, serviciile medicale oferite de IBCV au crescut cu peste 6% față de anul 2019, mult mai mare decât creșterea din centre precum Timișoara, Cluj, Tg. Mureș sau chiar București. Totuși, mulți pacienți din Moldova sunt nevoiți să meargă în centre îndepărtate, din toată țara, pentru a primi serviciile de care au nevoie. De asemenea, pentru cei care au nevoie de recuperare cardiovasculară există la Iași un mare deficit de astfel de servicii, chiar dacă spitalul de recuperare de aici este pe locul 2 din țară în privința numărului de pacienți, după Spitalul din Covasna. Doar puțin peste 7% din pacienții cu astfel de nevoi reușesc să facă recuperare la Iași. Așadar, este nevoie de o dezvoltare mult mai puternică a serviciilor de recuperare, dar și de prevenție în zona Moldovei.
Noul institut de boli cardiovasculare de la Iași va fi un spital multidisciplinar. Există deja un parteneriat între autoritățile locale, Ministerul Sănătății și IBCV și s-a decis un studiu de fezabilitate, iar locația este bine poziționată. Acest spital va avea o puternică componentă de digitalizare, inclusiv în blocul operator și va avea sisteme de autogestiune energetică. Clădirile conexe, inclusiv laboratoare de cercetare și de bioinginerie, bibliotecă și mediatecă, zone pentru vizitatori, grădiniță cu program continuu, diferite săli inclusiv pentru odihna personalului medical, vor fi realizate ulterior, din alte fonduri decât cele ale PNRR. La sfârșitul lunii iunie se va demara procedura de licitație publică pentru realizarea și execuția proiectului tehnic.
Acest nou centru este extrem de necesar din mai multe motive:
- Incidența crescută a bolilor cardiovasculare la nivel mondial și național;
- Deficitul de servicii medicale cardiovasculare la nivelul Moldovei;
- Necesitatea diminuării nivelului de discriminare privind accesul la servicii cardiovasculare pentru populația din Estul României și al Uniunii Europene;
- Existența unei populații extinse în zonă, care are nevoie de servicii performante, precum și de un centru multidisciplinar de diagnostic, tratament, cercetare și training în domeniu cardiovascular.
Principiile de bază ale proiectului noului institut sunt:
- Organizarea în jurul nevoilor pacienților, ale personalului medical și ale familiilor acestora, spitalul devenind practic o extensie a locuinței pentru pacienți și aparținători;
- Activitate eficientă, operațională, cu circuite optimizate și cu cele mai noi tehnologii;
- Flexibilitate în vederea extinderii și introducerii celor mai noi tehnologii de-a lungul duratei de viață a spitalului;
- Design sustenabil, cu consum redus de energie care să ia în calcul funcționarea intensivă a instituției, 24/7;
- Un mediu curativ, care să includă elemente de artă, spiritualitate și ospitalitate;
- Adaptabilitate la situații extreme și neprevăzute, precum pandemii, dezastre naturale, militare, etc.”
Întâlnirea regională „Spitalul Nostru” Iași a fost organizată pe 3 iunie, de Spatiul Medical și BORO Communication. Partener Instituțional: Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România. Partener Principal: Philips. Parteneri: MSD, Kapamed. Susținători: Bristol Myers Squibb, KONE, HospitalNet, KarlStorz.
Urmează Convenția Română a Spitalelor – ROHO 2022.
Foto © Spațiul Medical