Prof. Dr. Gabriel Dimofte: Ne este foarte frică pentru pacienții noștri cu boli oncologice care sunt amenințați de riscul excluderii de la tratament în cazul în care devin pozitivi

Prof. Dr. Gabriel Dimofte este Directorul Medical al Institutului Regional de Oncologie din Iași. Pe 24 septembrie a participat în calitate de Speaker la Xgrupul medical dedicat oncologiei, parte a seriei de evenimente ROHO – Convenția Română a Spitalelor.  

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Prof. Dr. Gabriel Dimofte din cadrul evenimentului:

„În prima perioadă a pandemiei, ne-am conformat ordonanțelor militare și am oprit toate investigațiile imagistice cu excepția urgențelor lucru, lucru care a dus la întârzieri de tratament, și am scăzut pentru 2-3 săptămâni numărul de intervenții chirurgicale de tip electiv. Dincolo de această excepție, toți pacienții au avut la timp schemele terapeutice și le-au continuat pe cele de radioterapie fără a exista întârzieri majore.

Ne-am confruntat cu un aflux foarte mare de pacienți oncologici de la spitalele din jurul nostru care au fost afectate de Covid. A trebuit să ne creștem capacitatea de diagnostic și tratament în Ambulator. Am avut probleme cu triajul epidemiologic pentru că oamenii trebuiau să stea la cozi mari și să aștepte, să se adapteze noului program de activitate alături de personalul medical. Ne-am diversificat activitatea și am spațiat consultațiile până la ora 17:00 încercând să-i facem să înțeleagă că nu trebuie să vină toți la 7:00 pentru un consult oncologic.

Una dintre cele mai serioase probleme a fost că screeningul s-a oprit complet. Noi derulam patru programe de screening pentru colorectal, sân, col uterin și prostată, toate fiind oprite în acest moment pentru că nu mai avem capacitatea de a le face; screeningul digestiv este oprit din cauza riscurilor de infectare în principal.

O altă problemă majoră este întreruperea tratamentului celor care devin Covid pozitivi. Am început testarea din aprilie și prin laboratoarele proprii putem testa până la 900 de probe pe zi. În momentul în care un pacient oncologic aflat în tratament se infectează cu COVID nu mai poate continua chimioterapia, iar la radioterapie nu există o facilitate prin care pacienții pozitivi să-și poată continua tratamentul, ceea ce compromite clar șansele lor de supraviețuire.

Faptul că spitalele din jurul nostru, foarte multe, și-au întrerupt activitatea a fost, de asemenea, o problemă pentru că a fost o redirecționare masivă către noi în condițiile în care noi am încercat să ne concentrăm pe operațiile de anvergură pentru că nu mai făceam față din punct de vedere al numărului de paturi și al personalului. Cred că s-a produs o relaxare importantă în spitalele mici în care medicii au constatat că oricât lucrează salariul este același și cred că această inerție nu va fi ușor de demontat. Este aproape inacceptabil ca un pacient să ajungă la un Institut Regional de Oncologie pentru o colostomă, sau pentru o jejunostomă.

Un lucru care ne afectează financiar este întârzierea pacienților care au nevoie de radioterapie. Noi suntem unul dintre puținele centre din țară care facem Brahiterapie ca spital public, ceea ce înseamnă costuri colosale și rambursări minimale. Am făcut un raport în acest sens către CNAS pentru că serviciul pe care noi îl prestăm are un cost de aproximativ 3000 de lei pe procedură, iar rambursările sunt în jur de 300 de lei pe procedură. Astfel, noi suntem aglomerați pe niște proceduri care sunt total nerentabile, urmând ca celelalte proceduri care sunt rentabile și care aduceau până acum un beneficiu financiar spitalului să fie redirecționate.

În ceea ce privește cancerul bronhopulmonar, noi avem avantajul de a avea un centru foarte bine pus la punct de diagnostic și tratament în cancer pulmonar și am lucrat în continuare. Am întrerupt doar în perioada scurtă de la început când pacienții încă nu erau testați Covid; acum primim rezultatele testelor în șase ore și pacienții pot fi preluați în aceeași zi. 

Aș vrea să atrag atenția și asupra problemelor psihologice ale personalului. Totul fluctuează de la relaxare la agitație, de la purtarea unor măști, sau nici pe acelea, s-a trecut la cererea unor costume de astronauți și shield-uri pe care nimeni nu le mai poartă în cele din urmă. Pentru mine a fost o problemă consumatoare de timp și de energie aceea de a încerca să asigurăm o stabilitate psihologică a personalului care a fost în situația de a consulta în zone de triaj, zone de carantină, pacienți care puteau fi infectați cu Covid.

Mi-aș dori să se discute în cadrul CNAS și problema PEC/CT-ului. E aproape inacceptabil ca un pacient care în structura de diagnostic are nevoie de un PEC/CT ca primă evaluare de stadializare, cum este în cazul cancerului esofagian, gastric, de pancreas, să intre pe niște structuri de aprobare care fac ca întârzierea PEC/CT-ului să fie până la o lună de zile.   

Va trebui ca și prin intermediul senatului României să se încerce o rediscutare a prețurilor pentru că în continuare spitalele din România funcționează în stare de avarie. Prețul unei prestări medicale este calculat la prețul costurilor; nu este prevăzută nicăieri o variantă în care să ne putem să adaptăm tehnologia la ceea ce avem nevoie. Avem proiecte europene și proiecte de cercetare în derulare care evident vor fi întârziate. Deși suntem considerați un spital nou, avem 10 ani,  puțină lume se gândește că o parte din aparatură începe să cedeze și trebuie retehnologizare. 

Construim în acest moment un nou centru de screening care va fi gata anul viitor. Centrul are în structura sa un laborator de imagistică însemnând două CT-uri, 2 RMN-uri, 2 mamografe, ecografe, 6 camere de endoscopie digestivă, centru de screening pentru melanom, și cabinete de consultații. Dacă îl făceam ca centru exterior, independent, ar fi fost o lipsă de conexiune cu spitalul, și de aceea noi l-am făcut ca un laborator extern al spitalului, lucrând cu aceeași medici care sunt și în spital.

Imagistica făcută de un radiolog care nu aparține centrului oncologic de cele mai multe ori nu are legătură cu oncologia. Pregătirea care se face în rezidențiat uneori este o mică glumă; rezidențiatul de chirurgie înseamnă că au competență de endoscopie. Conexiunea cu institutul și faptul că va fi la 500 de metri ne va permite să jonglăm cu acești oameni care să lucreze și în institut și în centrul de screening/diagnostic.  

Mă aștept ca noiembrie și decembrie să fie perioade foarte complicate. Costurile de personal, nevoia de personal și eforturile sunt mult mai mari decât înainte, iar noi din luna februarie nu putem face angajări. Suntem cu personal deficitar în anumite zone și deși avem persoane care s-ar putea angaja nu ni se permite să facem asta din cauza stării de alertă.

Noi testăm în continuare masiv pentru Covid, inclusiv personalul, care nu a avut decât forme asimptomatice în cazul în care au fost persoane diagnosticate, dar ne este foarte frică pentru pacienții noștri care sunt amenințați de riscul excluderii de la tratament în cazul în care devin pozitivi. Cred că au fost maxim 50 de pacienți cu rezultat pozitiv, în condițiile în care noi testăm tot ce intră în spital, pentru că pacienții oncologici sunt foarte speriați și se protejează.”

Xgrupul dedicat provocărilor actuale în oncolgie este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”