Prof. Dr. Farm. Robert Ancuceanu: Costul netratamentului este oricând, dar mai ales în această perioadă, mai mare decât costul tratamentului

Prof. Dr. Farm. Robert Ancuceanu este Profesor Botanică Farmaceutică și Biologie Celulară în Cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.  Pe 25 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului „Xgroup Meeting – Pacient în linia întâi”, parte a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Prof. Dr. Farm. Robert Ancuceanu din cadrul evenimentului:

„Costul netratamentului este oricând, dar mai ales în acest caz, mai mare decât costul tratamentului. Acest lucru reiese din toate analizele farmacoeconomice care sunt foarte importante și de multe categorii. Este greu de vorbit de un singur cost pentru că avem câteva terapii disponibile fiecare cu propriul cost și eficiență, și ne putem raporta, de exemplu, la pacienții cu leucemie limfatică cronică. 

Avem în România autorizate câteva molecule, noi și vechi, utilizate în LLC; printre cele mai noi sunt Ibrutinibul și Venetoclax. Am realizat o analiză farmacoeconomică pe datele din România pentru Venetoclax, Ibrutinib și alți comparatori precum clorambucil care este moleculă veche în comparație cu rituximab.

Venetoclax s-a dovedit mai eficient din perspectiva costurilor decât ibrutinib. De altfel, și la nivel internațional sunt diverse analize farmacoeconomice care arată că Venetoclaxul este mai eficient din perspectiva costurilor în raport cu Ibrutinibul, care are o eficacitate foarte asemănătoare.

Am fost surprins să văd că Ibrutinibul apare în top 10 din grupa sa terapeutică pe lista publicată de CNAS pe 2020, iar Venetoclax nu apare. În Canada, rapoartele oficiale arată că medicii de acolo ar prefera să dea întâi Venetoclaxul și în caz de eșec Ibrutinibul, dar în România situația pare a fi contrară.

Ibrutinibul are mai multe efecte adverse din punct de vedere cardiovascular, mai ales atunci când vorbim de persoane care se apropie de 60 de ani. Așadar, dacă ne raportăm la toate tipurile de costuri cred că ar trebui folosit mai mult Venetoclaxul.”

Xgrupul „Pacient în linia întâi” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Abbvie.