Prof. Dr. Doina Azoicăi: Epidemiologia a fost mult timp marginalizată, iar profesioniștii care au practicat această specialitate au fost considerați ca fiind doar complementari în acordarea serviciilor de sănătate

Prof. dr. Doina Azoicăi este coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul UMF Iași, președinte al Societății Române de Epidemiologie și președinte al Comisiei de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății. Are o bogată activitate științifică contribuind, în 2007, la înființarea laboratorului de “Epidemiologie moleculară” în cadrul Disciplinei de Asistență Primară a Stării de Sănătate și Epidemiologie.

Spațiul Medical: Ce credeți că vor învăța spitalele din România din această experiență provocată de pandemie?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Emergența unor boli generează evenimente imprevizibile, cu multe aspecte necunoscute și cu consecințe majore în ceea ce privește atât starea de sănătate a individului cât și a populației în ansamblul ei, dar și aspecte psihologice, sociale și economice particulare. 

Pentru că vorbim de spitale trebuie să ne referim la decidenții din sistemul de sănătate care, chiar dacă au dat dovadă că s-au adaptat rapid la situația de criză actuală au datoria să înțeleagă că strategiile pe termen scurt, mediu sau lung în ceea ce privește managementul spitalelor nu sunt doar niște simple declarații inserate într-un document legislativ, ci sunt elemente practice reale și pragmatice esențiale pentru ca sistemul să funcționeze în orice circumstanță. Cei care coordonează în mod direct activitatea spitalelor (economiști sau medici) trebuie să înțeleagă că spitalul este o entitate extrem de importantă și care nu trebuie să fie fragilă, deoarece fenomenele morbide au o variabilitate crescută, deseori imprevizibilă, iar serviciile trebuie să asigure încredere, siguranță, performanță a mijloacelor de asistență complexă a pacientului, cât și confortul emoțional al populației (persoane sănătoase din comunitate, pacienți sau aparținătorii acestora și chiar cei care realizează activitatea medicală). Personalul medical trebuie să înțeleagă că responsabilitatea lor nu se rezumă numai la aspectele strict profesionale, ci trebuie să manifeste o implicare civică efectivă deoarece, pe lângă actul medical propriu-zis, este nevoie de rigoare în aplicarea reglementărilor care fac posibilă performanța și normalitatea la nivelul de așteptare al populației. 

Spațiul Medical: Care este mesajul pe care l-ați transmite în acest moment medicilor epidemiologi? 

Prof. dr. Doina Azoicăi: Epidemiologia a fost mult timp marginalizată, iar profesioniștii care au practicat această specialitate au fost considerați ca fiind doar complementari în acordarea serviciilor de sănătate. În mod real, numărul acestora s-a diminuat în decursul timpului ca urmare a unei strategii nerealiste privind resursa umană, dar și pentru că mijloacele sau condițiile prin care epidemiologii pot să ducă la bun sfârșit obiectivele lor au fost zădărnicite din diverse considerente. În momentele de criză determinate de variate evenimente epidemiologice (pandemii, epidemii, situații generate de catastrofe naturale sau sociale etc.) epidemiologii au fost cei care printr-o profundă și holistică înțelegere a fenomenelor au trebuit să ofere soluții concrete, urgente și eficiente. Încrederea care trebuie să o dobândească în capacitatea și rolul important pe care-l au în societate trebuie să pornească de la recunoașterea lor ca medici și adevărați profesioniști atât de către populație cât și de către toți cei care sunt responsabili de a asigura o politică de sănătate eficientă. Pandemia actuală i-a repoziționat acolo unde sunt de fapt dintotdeauna, respectiv în „linia întâi” deoarece au demonstrat faptul că prin tot ce au realizat (expertiză medicală, muncă susținută, tenacitate, devotament și sacrificiu) au contribuit în mod real la salvarea de vieți omenești, alături de colegii din diverse alte specialități medicale. Nu trebuie să uite că fără epidemiologi nu este posibilă o activitate medicală articulată și performantă.

Spațiul Medical: Cum va arăta sistemul medical românesc după pandemie?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Sistemul medical va trebui să fie regândit și redimensionat pentru a corespunde realității. Pe lângă o reoganizare a politicilor de sănătate sprijinite pe datele concrete referitoare la țintele care trebuie atinse, este necesară o adaptare a resurselor materiale de care trebuie să se dispună în orice moment. Nu trebuie uitat că un sistem de sănătate fără o coerență a strategiei privind resursa umană nu are nici o sustenabilitate, astfel că personalul medical și de îngrijire trebuie judicios format și antrenat pentru a câștiga experiența practică adecvată momentului și nivelului de cunoștințe actuale ale medicinei moderne, dar trebuie și sprijinit pentru ca misiunea de responsabilitate socială pe care o are să fie dusă la bun sfârșit. Trebuie reconstruit sistemul atât din punct de vedere a dimensiunii profesionale, materiale, dar și din punctul de vedere a recunoașterii poziției prioritare a oamenilor care fac parte din sistemul de sănătate pentru că astfel, fiecare individ, dar și comunitatea în ansamblu său să fie mai sănătoasă fizic, psihic și social. Acestea sunt dezideratele care vor duce în mod real la prosperitatea și forța unei națiuni.