Prof. Dr. Cătălin Copăescu: Pacienții care s-au vindecat după forme critice ale COVID-19, erau normoponderali în 80% din cazuri, în timp ce doar 20% dintre persoanele care sufereau de obezitate au reușit să treacă peste acest impas

Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică, este Director Medical Ponderas Academic Hospital.

Spațiul Medical: De ce sunt pacienții supraponderali mai vulnerabili la infectarea cu COVID-19?

Dr. Cătălin Copăescu: Cel mai adesea, formele grave ale bolii COVID-19 sunt asociate cu o serie de afecțiuni cronice. Iar obezitatea asociază și determină o multitudine de suferințe care, din păcate, slăbesc rezistența întregului organism. Această sensibilitate, mai ales în cazul infectării cu noul coronavirus, este accentuată de problemele respiratorii, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, riscul trombembolic și, nu în ultimul rând, de un sistem imunitar mai vulnerabil pentru persoanele cu exces ponderal. 

Studiile realizate până acum arată că persoanele care suferă de obezitate reprezintă 60 – 80% dintre pacienții aflați în terapie intensivă, așadar cu formele critice ale infecției cu noul tip de coronavirus, iar mortalitatea, în aceste cazuri, este de 10 ori mai mare, în comparație cu persoanele normoponderale. Pe de altă parte, pacienții care s-au vindecat după forme critice ale COVID-19, erau normoponderali în 80% din cazuri, în timp ce doar 20% dintre persoanele care sufereau de obezitate au reușit să treacă peste acest impas.

Asta nu înseamnă că persoanele supraponderale se contaminează diferit față de restul populației, însă toate aceste condiții medicale asociate acumulării de țesut adipos, cresc major riscul de a dezvolta forme grave ale bolii COVID-19, de cele mai multe ori acești pacienți având nevoie de asistență ventilatorie.

Spațiul Medical: Ce s-a întâmplat cu intervențiile chirurgicale bariatrice în perioada pandemiei? 

Dr. Cătălin Copăescu: În condițiile izolării la domiciliu impusă de extinderea alarmantă a COVID-19, am monitorizat evoluția pacienților bariatrici prin intermediul telemedicinei, prin consultații telefonice sau video. Altfel, pacienții au putut să ne semnaleze simptome sau modificări ale statusului anterior, iar echipa medicală a putut distinge între o evoluție cât mai aproape de firesc în contextul acestei suferințe metabolice sau un derapaj evolutiv. În felul acesta, am putut să recomandăm tratament de la distanță, fără ca pacientul să fie expus riscului de infectare în drumul către și dinspre spital. În cazul în care echipa medicală a considerat că pacientul trebuie să se deplaseze la un cabinet medical pentru investigații suplimentare, în regim de urgență, atunci am recomandat imperativ acest lucru.

În condițiile limitării semnificative a pandemiei, începând cu data de 18 mai, pacienții care suferă de obezitate și afecțiuni metabolice asociate, se pot programa pentru intervenții chirurgicale bariatrice. Ponderas Academic Hospital a implementat o lista lungă de măsuri de protecție și siguranță pentru a ne asigura că toate intervențiile chirurgicale se desfășoară într-un cadru de maximă siguranță, pentru pacienți și personal.

Spațiul Medical: Cum s-a modificat activitatea clinică în contextul actual în cadrul Ponderas Academic Hospital?    

Dr. Cătălin Copăescu: La Ponderas Academic Hospital ne-am angajat să menținem activitatea spitalului la cele mai înalte standarde de exigență în performanța medicală și am funcționat neîntrerupt respectând proceduri și circuite clare, stabilite atât pentru personalul medical și non-medical, cât și pentru pacienți. Pentru prevenirea riscului de infecție cu virusul SARS COV-2, toate persoanele care intră în spital trec printr-un triaj epidemiologic riguros.

În urma triajului, pacienții au fost preluați de colegii din camera de gardă, disponibilă în permanență pentru cei ce necesită îngrijire medicala imediată. Acolo, o echipă multidisciplinară a evaluat pacientul, a completat investigațiile necesare, iar unde a fost cazul, s-a aplicat foarte rapid soluția terapeutică adecvată, fie că a fost vorba de un tratament medicamentos, despre o manevra endoscopică sau chiar o intervenție chirurgicală. 

În spital, toate persoanele, personal angajat sau pacienți, sunt echipate complet, conform normelor în vigoare și al gradului de risc al fiecărei situații iar spațiile operaționale sunt igienizate și dezinfectate sistematic și cu rigurozitate. Toți pacienții internați în vederea unor intervenții chirurgicale au fost testați și izolați, până la confirmarea rezultatului, în rezerve dedicate, în care au fost aplicate tratamentele necesare și au fost continuate investigațiile preoperatorii. 

Totodată, în Ponderas Academic Hospital, intervențiile chirurgicale sunt realizate, în majoritatea cazurilor, minim-invaziv – endoscopic, laparoscopic, microscopic sau asistat robotic – reducând astfel semnificativ riscul de complicații asociate și perioada de recuperare.