Președintele Colegiului Medicilor: Nu de ovații și de laude avem acum nevoie, ci de suport necondiționat

Dr. Gheorghe Borcean este Președintele Colegiului Medicilor din România, Medic Primar Chirurg, Medic Primar Ortoped, Medic Specialist Medicină Legală, Doctor în Științe Medicale, Profesor Asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.

Spațiul Medical: Ce am învățat până acum din această situație creată de noul tip de coronavirus? 

Dr. Gheorghe Borcean: Că sistemele medicale așa cum sunt acum gândite nu dau garanții de securitate sanitară; că rețeaua spitalelor publice trebuie să fie organizată, finanțată și încadrată prioritar și permanent astfel încât statul, iar nu privatul, să poată interveni oricând în exercitarea obligației sale pentru securitatea sanitară a națiunii.

Spațiul Medical: Cum putem atenua “epidemia de panică”?

Dr. Gheorghe Borcean: Lumea va trebui să învețe că există viață și după Covid-19, că valorile morale ale contemporaneității nu sunt în regulă, că solidaritatea umană este cea mai importantă, nu confortul și binele individual, că nădejdea se cultivă în generații, că încrederea în geniul speciei umane care a evoluat mereu se clădește prin instrucție fundamentală, că specia umană este binecuvântată, că doar împreună vom birui și de această dată.

Spațiul Medical: Care este mesajul dumneavoastră pentru medicii din linia întâi?

Dr. Gheorghe Borcean: Nu de ovații și de laude avem acum nevoie, ci de suport necondiționat, de recunoașterea explicită a valorii sociale și umane a profesiei și a noastră ca indivizi.