Pacientul de Acasă – Xgrup

Spațiul Medical a organizat pe 28 ianuarie 2021, în intervalul 17.00 – 19.00, în parteneriat cu BORO Communication, Xgrupul „Pacientul de Acasă” cu participarea:

 • Dr. Călin Bumbuluț – Președinte, Uniunea Europeană a Medicilor de Familie (UEMO)
 • Dr. Gindrovel Dumitra – Vicepreședinte, Societatea Națională de Medicină a Familiei și Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF
 • Dr. Sandra Alexiu – Preşedinte, Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov (AMFB)
 • Dr. Daciana Toma – Coordonator al Grupului De Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Secretar al SNMF
 • Conf. Dr. Luminița Beldean – Vicepreședinte, Societatea Academică de Medicină a Familiei (SAMF)
 • Radu Gănescu – Președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și Vicepreședinte European Patients Forum
 • Dr. Valeria Herdea – Președinte Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie și Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România
 • Șef Lcr. Dr. Loredana Pillof – Coordonator al Grupului de Lucru CardioMf al Societății Naționale de Medicină a Familiei, Președinte Asociația Medicilor de Familie Sibiu, Șef Disciplina Medicină de Familie, Facultatea de Medicină Sibiu.
 • Șef Lcr. Dr. Andreea Varga – Șef Disciplina Medicină de Familie, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș
 • Dr. Mihai Iacob – Coordonator al Grupului de Excelență Ecografia MF al Societății Naționale de Medicină a Familiei, Președinte Societatea Timiș de Medicină de Familie, Președinte EUVEKUS
 • Dr. Răzvan Miftode – Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei, Reprezentantul României în Consiliul EURACT
 • Dr. Cătălina Panaitescu – Coordonator al Grupului RespiRo din partea Societății Naționale de Medicină a Familiei
 • Dr. Mihaela Udrescu – Coordonator al Grupului Gastro al Medicilor de Familie din Cadrul Societății Naționale de Medicină a Familie
 • Șef Lcr. Dr. Anca Bălan – Instructor Formator în Medicina Familiei și Șef Lucrări Asociat la Catedra de Medicina Familiei, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu”.
 • Dr. Constantin Radu – Cercetător în cadrul Observatorului Român de Sănătate unde este implicat în activități legate de monitorizarea programelor de sănătate, creșterea accesului la tratamente și calitatea serviciilor medicale.

Evenimentul online a abordat provocările îngrijirii pacienților, cu diferite afecțiuni, la domiciliu. S-a discutat despre accesul la tratament în pandemie împreună cu medici de familie, reprezentanți ai pacienților și ai mediului instituțional. Vrem să aflăm problemele întâmpinate de medicii de familie în ultima perioadă, dar și propunerile lor.

Vă prezentăm în continuare materialele generate de eveniment:

Dr. Cătălina Panaitescu: Vizita la domiciliu reprezintă o parte esențială a specialității noastre, care trebuie actualizată în perspectiva contextului post-pandemic. Textul integral, aici.

Dr. Mihai Iacob: Medicina de familie s-a dovedit a fi prima linie în îngrijirea pacientului atât la cabinet, cât și la domiciliul acestuia. Textul integral, aici.

Dr. Loredana Piloff: Cunoscându-ne foarte bine pacienții, am putut rezolva problemele lor în mod specific, individualizând abordarea în funcție de tipul și necesitățile pacientului. Textul integral, aici.

Dr. Constantin Radu, Observatorul Român de Sănătate: Peste 50% dintre pacienții cronici intervievați s-au confruntat cu accesul restricționat în spitale și au apelat la medicii de familie. Textul integral, aici.

Dr. Mihaela Udrescu: Pentru îmbunătățirea îngrijirii la domiciliu, ar trebui ridicate restricțiile pentru prescrierea analizelor de laborator și a medicamentelor și implementate scrisorile medicale la distanță. Text integral, aici.

Dr. Călin Bumbuluț: În România, asistența medicală primară este considerată, în mod greșit, același lucru cu Medicina de Familie. Text integral, aici.

Dr. Daciana Toma: Am reușit să oferim diagnostice corecte pacienților chiar și în lipsa investigațiilor paraclinice. Text integral, aici.

Dr. Gindrovel Dumitra: Telemedicina a fost utilă atât pentru comunicarea cu pacienții de acasă, cât și pentru cea cu medicii din ambulatoriile de specialitate. Text integral, aici.

Dr. Anca Bălan: Ar trebui să se facă o reașezare a regulilor în sistem, pentru că există lucruri care îngreunează practica tuturor, care sunt în competența noastră, dar nu ne sunt recunoscute. Text integral, aici.

Dr. Andreea Varga: Pacientul cronic, și mai ales pacientul de acasă, a devenit un partener extraordinar în urmărirea patologiei de care suferă. Text integral, aici.

Mai multe despre conceptul Xgroup Meetings aici

Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook / LinkedIn