Noi tehnologii în lupta împotriva COVID-19

În contextul pandemiei COVID-19, multe soluții, care nu cu mult timp în urmă păreau a fi tehnologiile viitorului, sunt folosite din ce în ce mai des de către profesioniștii din domeniul sănătății. Inteligența artificială permite o îngrijire mai bună și mai amplă a pacienților și, în același timp, crește siguranța personalului medical. Prin urmare, dată fiind supra-solicitarea sistemelor medicale din întreaga lume, schimbul de informații și cunoștințe cu privire la soluțiile care sprijină tratamentul pacienților cu COVID-19 este acum mai urgent ca niciodată.

Întreaga lume se luptă cu virusul COVID-19. Suntem separați prin măsuri epidemiologice. Unii rămân în siguranță în biroul de acasă, alții – în special cei care se află în prima linie de contact cu cei deja infectați – se limitează la costume de protecție. Cu toate acestea, împărtășim o dorință comună: să câștigăm lupta împotriva inamicului invizibil. Jeroen Tas, Director al Inovației și Strategiei Royal Philips, scrie un articol despre atitudinile și observațiile sale. El se concentrează în special asupra serviciilor digitale de sănătate a beneficiilor acestora în lupta împotriva COVID-19. Iată aici versiunea sa originală.

Cum putem lupta împotriva pandemiei COVID-19?

Frans van Houten, CEO-ul Philips, a făcut recent o declarație despre felul în care compania răspunde situației declanșate de COVID-19, o situație în continuă evoluție. Philips a mărit producția de ventilatoare, monitoare și soluții pentru a ajuta diagnosticarea și tratarea pacienților, iar eforturile tuturor angajaților se concentrează pentru a sprijini furnizorii medicali.

Pretutindeni, fiecare face tot ce îi stă în putință pentru a limita sau cel puțin a încetini răspândirea și rata de infectare cu COVID-19. Cu toții ar trebui să respectăm măsurile privind distanțarea socială, regulile de igienă și să fim la curent cu cele mai recente informații provenite din surse de încredere, astfel încât să putem acționa ca cetățeni responsabili într-o situație în continuă transformare. Informațiile pe care le accesăm ar trebui să fie transparente și bazate pe date. Unul dintre cele mai puternice instrumente ale îngrijirii medicale bazate pe dovezi (evidence based healthcare) este tehnologia prin care se colectează, organizează și analizează date care dezvăluie rapid tipare și informații implicite. În acest fel, putem întări necesitatea unor infrastructuri robuste de procesare a datelor în domeniul sănătății.

În Olanda, Philips a contribuit la lansarea unui portal de schimb de date COVID-19 care conectează furnizorii pentru a sprijini transferurile de pacienți. Acesta permite ca datele unui pacient să fie transferate de la spitalul A la spitalul B cu ușurință, în condiții de siguranță, prin cloud.

Un alt instrument util pentru a face față unui virus cu răspândire atât de rapidă precum COVID-19 este „îngrijirea virtuală” sau telehealth. În contextul unui număr atât de mare de pacienți și a riscului de a infecta și alți pacienți, precum și personal medical prin contact direct, consultările online pot oferi un ajutor valoros sistemului medical. Soluția își propune să prevină vizitele care nu sunt necesare la medicii generaliști, precum și deplasările la spital, monitorizând de la distanță marea majoritate a pacienților cu COVID-19 care sunt izolați la domiciliu. Pacienții infectați cu COVID-19 pot fi monitorizați de la distanță prin intermediul chestionarelor inteligente despre situația lor de acasă și a stării de sănătate, identificând dacă și când este necesară intervenția.

În situația actuală, în care COVID-19 poate genera ocazional și pneumonie severă, ne confruntăm cu un număr tot mai mare de pacienți care necesită îngrijiri acute în spital sau într-o secție de terapie intensivă. Multe țări se confruntă cu un număr foarte ridicat de pacienți, număr care crește până la proporții dificil de gestionat. Există o adevărată îngrijorare a autorităților medicale din întreaga lume, nu doar din pricina paturilor și a ventilatoarelor de terapie intensivă limitate din spitale, ci și în contextul lipsei și a supra-solicitării personalului medical. Medicii și asistenții medicali instruiți sunt deja mai puțini, iar expunerea repetată a acestora la pacienții infectați crește riscul propriu de a contracta virusul.

Cum stimulează COVID-19 trecerea la îngrijirea virtuală?

Un tele-TI sau un eTI permite unei echipe de medici și asistente de terapie intensivă să monitorizeze de la distanță pacienții din secțiile de terapie intensivă, indiferent de locul pacientului. Într-un spațiu dedicat tehnologiei de tip tele-TI, medicii și asistentele beneficiază de aparatură de înaltă definiție, telemetrie, analiză predictivă a datelor și capacități avansate de raportare pentru a-și susține colegii din prima linie. Algoritmii alertează semne de deteriorare sau îmbunătățire a pacientului. Acestea ajută echipele medicale să intervină proactiv sau să decidă care sunt pacienții care s-au stabilizat și care pot fi transferați, permițând paturilor din secțiile de terapie intensivă să fie alocate pacienților în stare mai gravă.

Tehnologiile avansate de telemetrie și cele video pot oferi promisiunea monitorizării pacienților în stare gravă. În viitorul apropiat, ne putem aștepta la un software de analiză a imaginii care măsoară temperatura, ritmul cardiac și ritmul respirator al unui pacient la terapie intensivă de la o distanță de câțiva metri. Folosind soluțiile existente de monitorizare a pacientului, inteligiența artificială poate utiliza deja datele obținute pentru a oferi predicții despre intervalul în care starea unui pacient urmează să se deterioreze, cu câteva ore înainte ca o asistentă să poată detecta acest lucru. Atunci când starea pacienților se deteriorează, conexiunile sigure cu experți clinici externi permit inițierea unor planuri de tratament adecvate. Când există deficiențe de personal, cum ar fi disponibilitatea redusă a personalului în schimburi de noapte, monitorizarea se poate face de la distanță, chiar și din partea cealaltă a lumii, unde oamenii sunt activi, în miezul zilei.

Abordarea monitorizării de la distanță poate fi extinsă și la domiciliu, cu dispozitive portabile inteligente de urmărire a pacienților infectați sau cu risc de infecție. Aceste dispozitive (e.g. un plasture inteligent) pot măsura temperatura corpului, frecvența respirației și ritmul cardiac, pot monitoriza somnul și detecta diferențele de ritm. Toate aceste măsurători pot fi combinate cu informații contextuale și comportamentale despre pacient, pentru a oferi cât mai multă acuratețe. Philips lucrează la soluții care pot fi implementate rapid, precum acestea, dedicate pacienților în situații de risc.

Tele-TI și monitorizarea la domiciliu sunt doar o parte din soluție. Problemele nu apar doar în ceea ce privește numărul de paturi și disponibilitatea personalului medical, ci și în alte aspecte critice, cum ar fi diagnosticul. Ultrasunetele, radiografiile și scanările CT sunt instrumente utile pentru diagnosticul și urmărirea COVID-19, dar dacă numărul pacienților crește rapid, radiologii care le evaluează se vor confrunta cu un volum de muncă mult mai mare. Dacă nu există suficient de mulți radiologi disponibili într-un spital pentru a îngriji pacienții de la fața locului, serviciile de tele-radiologie pot veni în ajutor. Radiologii de la un spital își pot sprijini de la distanță colegii din alt spital. Chiar și așa, cu atât de multe cazuri noi de pacienți infectați cu COVID-19 în întreaga lume, adesea pacienții trebuie să aștepte înainte de a obține rezultatele. Analiza imaginii CT activată de inteligența artificială ar putea ajuta la depistarea pacienților suspectați de COVID-19 în câteva minute. La rândul său, acest lucru ar putea diminua presiunea testelor complexe de laborator pentru a confirma prezența coronavirusului. Există câteva provocări dificile de rezolvat însă, înainte ca un algoritm să poată distinge între gripă și COVID-19.

O serie de idei inovatoare și strategii pentru a face fața situației sunt testate în diferite țări din lume. În viitorul apropiat, am putea fi martori ai unei situații în care serviciile digitale închid bucla dintre consultații și expedierea de medicamente sau de prescripții medicale, drone ca vehicule pentru transportul medicamentelor către pacienți, roboți care dezinfectează zonele contaminate, aplicații și chat-uri care acționează ca verificatori de simptome și oferă sfaturi de călătorie și de control al ratei de infectare, la zi. Dispozitive medicale portabile care monitorizează pacienții la domiciliu, aparatele cu tehnologie 5G care verifică simptomele în câteva secunde, noi modalități de lucru care mențin în siguranță procedurile de diagnostic, permițând totuși evaluarea rapidă, cum ar fi testarea cu ultrasunete ghidată de roboți, acum testată în China. Toate acestea pot reduce riscul de transmitere a virusului la un nivel minim. Deși aceste inovații nu vor avea un rol și un impact global în situația acută în care deja ne aflăm acum, urmăriți aceste evoluții. Se poate ca multe sisteme de sănătate să se întoarcă la masa de lucru pentru a-și îmbunătăți felul în care acordă îngrijire, pe baza experienței de astăzi.

Cel mai important lucru în acest moment este să colaborăm, să oferim măsurile potrivite acolo unde este nevoie de ele și să o facem la nivel global, cu cei care au depășit deja vârful ajutându-i pe cei aflați în mijlocul pandemiei. Ceea ce învățăm în acest proces ne va permite să ne pregătim mai bine pentru viitor. Un lucru este sigur, inteligența artificială și îngrijirea virtuală, care sunt concepte relativ noi pentru o mare parte a societății, își vor juca rolul în combaterea pandemiei COVID-19. Experiența acestor tehnologii de primă mână va ajuta, fără îndoială, la modelarea dezbaterii despre rolul lor în îngrijirea medicală din viitor și ce înseamnă acesta pentru noi toți.

SpatiulMedical.ro nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate pe site. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă. Platforma de comunicare medicală SpatiulMedical.ro nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă. SpatiulMedical.ro îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”