Nicoleta Pauliuc, Senator: Avem nevoie de o lege a medicinei personalizate. Aceasta poate salva mii de vieţi anual

Cea de-a 7-a ediție a Convenției Române a Spitalelor ROHO 2022 a avut loc în perioada 28-30 septembrie la Hotel Caro din București. Tema ediției a fost “Sănătatea Deschisă”, o deschidere către viitor, cu acces la servicii medicale de calitate și la inovație.

În continuare, vă prezentăm mesajul doamnei Senator Nicoleta Pauliuc, Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, din cadrul sesiunii specializate de Oncologie.

„Într-un clasament la zi privind implementarea tratamentelor inovatoare şi a medicinei personalizate, România se află pe un nedorit loc 31 din 33 din state europene care au trimis date relevante. Doar Cipru (ţară membră UE) şi Serbia (aspirantă la acest statut) se află în urma noastră. Bulgaria, Croaţia, Grecia şi chiar Turcia au scoruri mult mai bune.

Din această perspectivă, există o necesitate acută pentru o lege cadru în acest sens. Ca atare, am iniţiat un proiect legislativ prin care bolnavilor din România li se acordă dreptul la medicină personalizată. În baza acestuia, ar putea avea acces la metode de diangostic genetic şi molecular, dar şi la tratamente specifice de mare precizie. Printre iniţiatorii proiectului, se numără Patriciu Achimaş Cadariu, Nelu Tătaru, dar şi Laszlo Attila.

Fiecare viaţă contează. Fiecare român este important. Fiecare dintre noi este diferit. Trebuie să facem toate eforturile ca societate pentru a-i ajuta pe cei încercaţi de boală. Acestea sunt principiile care au stat la baza proiectului de lege pentru medicina personalizată. Acest proiect de lege s-a născut din dorinţa de a pune fiecare pacient în centrul sistemului de sănătate românesc. De a schimba cu totul felul în care ne raportăm la medicină – de a face în aşa fel încât fiecare anamneză, fiecare tratament, fiecare tip de medicamentaţie să fie special croit pentru nevoile fiecărui pacient. Bolnavii nu vor mai fi simple cifre statistice, nu li se vor mai aplica aceleaşi scheme de tratament generice şi nu se va mai folosi aceeaşi abordare generalistă. Ştim foarte bine că fiecare caz are particularităţile sale şi că detaliile fac toată diferenţa. 

Medicina personalizată – în unele cazuri, oamenii îi spun medicină de precizie – ne oferă una dintre cele mai mari oportunități pentru noi descoperiri medicale şi pentru tratamente făcute pe măsura necesităţii pacienţilor. Medicii au recunoscut întotdeauna că fiecare pacient este unic, iar medicii au încercat întotdeauna să-și adapteze tratamentele cât mai bine posibil la indivizi. Ce-ar fi dacă asocierea unui tratament pentru cancer cu codul nostru genetic ar fi la fel de ușoară, la fel de standardizată? Ce aţi spune dacă, pentru a afla doza potrivită de medicament pentru un pacient, ar fi la fel de simplu cu a ne lua temperatura?

Pentru că, de fapt, aceasta este promisiunea medicinei de precizie: oferirea tratamentelor potrivite, la momentul potrivit, de fiecare dată, persoanei potrivite. Și pentru un număr mic, dar în creștere de pacienți, acel viitor este deja aici. 8 din 10 persoane cu un tip de leucemie au văzut că numărul de globule albe din sânge a revenit la normal cu un nou medicament care vizează o anumită genă. Testarea genetică pentru pacienții cu HIV îi ajută pe medici să determine cine va fi ajutat de un nou medicament antiviral și cine va experimenta efecte secundare dăunătoare. Iar progresele tehnologice înseamnă că aceste descoperiri ar putea fi doar începutul unui salt calitativ uriaş al sistemului medical din România. 

Deja, prin Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului, s-au făcut anumiţi paşi concreţi în direcţia medicinei personalizate. Se înfiinţează o celulă de analiză numită Tumor Board unde este analizat fiecare caz în parte şi se introduc pe lista procedurilor decontate anumite analize moleculare şi genice, dar şi diverse forme de screening care nu s-au realizat până în acest moment în România. Aceste testări urmate de tratamente personalizate reprezintă o şansă la viaţă, că statul român trebuie să facă tot posibilul pentru a-şi proteja şi salva cetăţenii. 

Evident, în România, nu există doar pacienţi oncologici. De aici, şi nevoia acestei legi care să ofere fiecărui român şansa la un tratament personalizat în funcţie de problemele specifice pe care le are. 

Discutăm de o legislaţie suport care oferă oamenilor dreptul la medicină personalizată. Ea trebuie apoi completată prin normative de către Ministerul Sănătăţii şi prin subprograme specifice. La fel cum necesită o bugetare corespunzătoare în funcţie de necesităţi. Acesta este nodul gordian pe care va trebui să-l dezlegăm în viitor. 

Prin această lege, nu inventăm noi roata, ci doar mergem în aceeaşi direcţie în care se îndreaptă sistemele sanitare din lumea civilizată. Avem ca suport concluziile „Consiliului privind medicina personalizată pentru pacienți” realizat sub umbrela Consiliului Europei. Consiliul Uniunii Europene invită statele membre – „Să sprijine accesul, după caz, în conformitate cu dispozițiile naționale, la o medicină personalizată eficace și viabilă din punct de vedere financiar, prin elaborarea de politici orientate către pacient, inclusiv, dacă este cazul, responsabilizarea pacienților și integrarea perspectivelor pacienților în dezvoltarea proceselor de reglementare, în colaborare cu organizațiile de pacienți și cu alte părți interesate relevante; Să pună în aplicare strategii de informare și de sensibilizare destinate pacienților, pe baza datelor disponibile, obiective, echilibrate și nepublicitare, în vederea îmbunătățirii cunoștințelor în materie de sănătate și a accesului la informații fiabile, pertinente și ușor de înțeles privind opțiunile de tratament existente, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile, permițând astfel pacienților să coopereze în mod activ cu cadrele medicale în alegerea celor mai adecvate strategii de tratament; Să promoveze cooperarea în ceea ce privește colectarea, partajarea, gestionarea și standardizarea corespunzătoare a datelor necesare pentru cercetarea eficace în domeniu și pentru dezvoltarea și aplicarea medicinei personalizate, în conformitate cu legislația privind protecția datelor”.

Evident, o schimbare de asemenea magnitudine nu se va petrece peste noapte. Ea necesită bani şi investiţii, la fel cum este nevoie de o resetare de. Legea aceasta vine însă din dorinţa de a păşi în viitor, de a le oferi oamenilor o speranţă şi de a oferi sistemului sanitar un suport legislativ pe care să clădească practici care să îmbunătăţească serviciile medicale pe care le oferim fiecărui român în parte.”

Mai multe despre ROHO 2022 aici.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”