Raluca Sîmbotin și Petruța Panait au reprezentat MSD România în cadrul întâlnirii Xgrupului de Oncologie „Pacient în Linia Întâi”, care a avut loc pe 25 și 26 februarie 2021. MSD se implică activ în soluționarea nevoilor neacoperite în oncologie, atât prin derularea celui mai amplu program de cercetare în domeniu, cât și prin proiecte care urmăresc creșterea nivelului de conștientizare a cancerului în rândul populației, îmbunătățirea parcursului pacientului cu cancer pulmonar de la diagnostic la tratament și a calității vieții persoanelor cu cancer.
Raluca Sîmbotin, Policy & National Account Manager MSD: „MSD s-a implicat activ și a fost un partener în dezbaterile cu privire la Planul european de combatere a cancerului, prin organizarea Forumului European de Cancer, de la Bruxelles, dar și prin demararea unui studiu realizat împreună cu The Economist Intelligence Unit, “BREATHING IN A NEW ERA: o analiză comparativă a politicilor în domeniul cancerului pulmonar în Europa”. Referitor la Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, am observat o deschidere la dialog din partea ambelor Ministere – atât al Sănătății, cât și al Investițiilor și Proiectelor Europene – și o viziune integrată. Cred că PNRR poate să susțină extinderea programelor de screening pe care România le are în derulare pentru includerea primelor 5 tipuri de cancer cu impact major asupra societății (cancer de sân, uterin, colorectal, dar și de prostată și pulmonar). De asemenea, PNRR poate să sprijine investițiile în îmbunătățirea serviciilor de diagnostic pentru populația la risc și pentru acei pacienți cu suspiciuni de cancer de sân, uterin, colorectal, dar și de prostată și pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat. În tot acest timp, am încercat să inițiem o platformă de dialog și să încercăm să coagulăm o serie de recomandări pe care să le transmitem mai departe autorităților.”
Petruța Panait, Market Access Manager MSD: „MSD este o companie cu expertiză în cancerul pulmonar, patologie care reprezintă principala cauză de deces în rândul pacienților cu cancer din România conform Globocan 2020. Am încercat să răspundem provocărilor ridicate de această patologie, atât înainte de pandemia Covid-19, cât și în timpul acesteia. Avem experiența și înțelegerea atât a pieței din România, cât și a altor piețe europene și putem să spunem în acest moment că în România s-au realizat pași importanți în lupta cu cancerul pulmonar, amintind aici rambursarea celor mai noi molecule inovatoare cu rezultate dovedite în cancerul pulmonar, pentru ca pacienții români să aibă acces la aceleași terapii la care au acces și ceilalți pacienți europeni, îmbunătățind astfel rezultatele obținute în tratarea cancerului pulmonar.
Accesul la terapii inovatoare este esențial, însă la fel de importantă este buna funcționare a întregului ecosistem analizat în cadrul întâlnirii Xgrupului. Considerăm că în acest moment sunt lucruri care trebuie să fie îmbunătățite pentru paciențiii cu cancer pulmonar din România, de aceea, aceste măsuri concrete despre care am discutat ar trebui să fie implementate cât mai curând posibil.
Ghidul de Management al Cancerului Pulmonar elaborat în 2015, face mențiunea că optimizarea traseului pacientului este foarte importantă și recomandă ca această evaluare multidisciplinară a pacientului cu cancer pulmonar și decizia terapeutică să se ia în maximum 4 săptămâni de la prima evaluare. Un bun exemplu este cel al Marii Britanii care, urmărind ca principal obiectiv creșterea nivelului de supraviețuire al pacientului cu cancer pulmonar, a implementat o serie de măsuri concrete cum sunt standardele de diagnostic rapid în cancerul pulmonar, prioritizarea pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar la investigații specifice și reglementarea echipei multidisciplinară pentru evaluarea și diagnosticarea rapidă, despre care se vorbește și în România.
Ghidul din 2015 mai menționează că 75% dintre pacienți sunt identificați în stadiu inoperabil și, aș îndrăzni să spun că, între timp, situația nu s-a modificat foarte mult în bine. Considerăm că un efort conjugat al tuturor actorilor implicați în sănătate și în oncologie ar putea să crească nivelul de conștientizare al populației referitor la această patologie, astfel încât adresabilitatea către diagnostic să crească.
MSD România derulează de doi ani proiectul Onco-Plan.ro, prima platforma digitală care ajută persoanele cu cancer, dar și pe apropiații lor, să se implice în crearea unui plan de gestionare a provocărilor emoționale și de sănătate, oferind informații despre nutriția adecvată, sprijin emoțional și strategii de comunicare eficientă cu cei din jur. Onco-plan.ro este o resursă valoroasă, indiferent de etapa de tratament, sfaturile ajutând pacienții cu cancer pulmonar să își îmbunătățească atât starea de sănătate pe termen lung, cât și calitatea vieții.”
Xgrupul de Oncologie al Spațiului Medical s-a întâlnit pe 25 și 26 februarie 2021 într-o amplă dezbatere, intitulată “Pacient în Linia Întâi”, despre care puteți citi mai multe aici.