Mirela Nemțanu, HOSPICE: Familia și comunitatea din jurul pacienților trebuie și ele sprijinite și consiliate, acestea având rol de sprijin și favorizând de asemenea degrevarea sistemului sanitar

  • Mirela Nemțanu, Director Executiv, Fundația HOSPICE Casa Speranței, a participat în cadrul întâlnirii regionale „Spitalul Nostru” Iași, care a avut loc pe 3 iunie.

“Serviciile de paliație nu sunt încă prea atractive financiar și sunt rar menționate în discuțiile despre reforma serviciilor de sănătate. Asta deși Organizația Mondială a Sănătății spune că pentru orice populație există trei categorii de persoane pentru care trebuie oferite 5 direcții de servicii medicale obligatorii: 

  • populația sănătoasă, pentru care trebuie implementate programe de prevenție (care, dacă sunt bine gândite, contribuie la degrevarea sistemului medical)
  • pentru populația bolnavă cu potențial de vindecare (pentru care sunt necesare programe de diagnosticare precoce, tratament și reabilitare)
  • pentru populația cu boli incurabile (care are nevoie de servicii de paliație).

Aceste cinci direcții formează ceea ce se numește „Universal Health Coverage”, la care OMS spune clar că trebuie să aibă acces toate persoanele indiferent de mediul social și zona din care provin. Din păcate în România situația nu este aceasta, iar paliația este foarte puțin atractivă pentru furnizorii de servicii de sănătate.

Fundația Hospice Casa Speranței este cea care a introdus pentru prima dată în România conceptul de îngrijire paliativă, care a influențat sistemul medical din România mai mult decât oricare altă organizație de acest gen, contribuind la crearea de protocoale, standarde, un cadru de lucru și un cadru legislativ, precum și formare profesională pe partea de paliație. Legat de parteneriatul public-privat, trebuie avute mai mult în vedere și ONG-urile, pentru că zona publică are capacitatea de a oferi rețeaua și impactul național, zona privată are ambiția, drive-ul și investiția în cercetare, iar ONG-urile pot aduce continuitate, know-how, dedicare și anumite principii care ghidează proiectele. Toți cei trei actori sunt necesari pentru dezvoltarea de proiecte bune. 

Până în prezent, pe baza resurselor proprii și ale partenerilor săi, Hospice Casa Speranței a oferit peste 32.000 de sesiuni de formare în România și alte 25 de țări în special din blocul ex-comunist. Impactul asupra pacienților: capacitatea actuală este de peste 5.000 de pacienți anual (plus în jur de 10.000 de aparținători) și au beneficiat de servicii de paliație peste 45.000 de pacienți și 100.000 de aparținători. Impactul financiar este și el semnificativ: aceste servicii au degrevat sistemul public de aproximativ 45 milioane de euro, pe care fundația i-a strâns din mediul privat în beneficiul pacienților. 

Fundația este singura organizație din țară care oferă toată paleta de servicii de paliație și are o structură formată din 2 spitale de paliație la București, respectiv Brașov (realizate integral din donații), un centru lângă București dedicat exclusiv paliației la copii, în total fiind 6 centre. În România există doar două servicii de ambulatoriu pe paliație (cele ale fundației, din București și Brașov), și se ignoră zona de servicii de îngrijire paliativă la domiciliu (care au cea mai mare capacitate de a degreva spitalele). Scăderea numărului de paturi din spitale se poate face prin programe de prevenție, tratament, ambulatoriu dar și prin îngrijiri la domiciliu.

Prin PNRR, Sănătatea din România are acum cel mai prielnic moment postrevoluționar, care trebuie gândit foarte bine. În mod particular, fără finanțare corespunzătoare nu se pot oferi servicii, cu atât mai mult cu cât aceste servicii nu se adresează bolii ci pacientului cu tot universul lui de nevoi. Pacientul trebuie abordat holistic, iar fundația oferă servicii printr-o întreagă echipă multidisciplinară care include psihologi, asistenți, preoți, consilieri spirituali etc. Nu doar medicul este cel care poate și trebuie să ofere asistență și îngrijiri acestor pacienți, iar serviciile trebuie adaptate pacienților. De asemenea, familia și comunitatea din jurul pacienților trebuie și ele sprijinite și consiliate, acestea având rol de sistem de sprijin și favorizând de asemenea degrevarea sistemului sanitar.

Hospice Casa Speranței a primit anul trecut premiul Spitalul Anului în România; totuși, cea mai mare cerere este pentru servicii la domiciliu, lucru ce favorizează scăderea numărului de paturi. Hospice nu deține cele mai mari, mai bine dotate sau cele mai noi spitale din țară. Particularitatea (și sursa de satisfacție pentru pacienți) e, însă, abordarea holistică și calitatea personalului și a serviciilor medicale oferite. 

Serviciile și decontarea lor nu trebuie dezvoltate în continuare neapărat conform tradițiilor încetățenite (după modelul „așa s-a făcut mereu”), ci conform nevoilor pacienților. Iar legat de finanțare, sunt foarte multe servicii holistice care nu sunt recunoscute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate – spre exemplu toate serviciile oferite familiilor pacienților. Decontarea pe internări de paliație se face la prețuri neschimbate din 2010 (o sumă care acoperă doar aproximativ 30% din costurile reale). Iar din totalul costurilor Hospice, statul decontează doar 16%. În consecință, fără o finanțare reală, zona de paliație nu se va putea dezvolta cum trebuie.”

Întâlnirea regională „Spitalul Nostru” Iași a fost organizată pe 3 iunie, de Spatiul Medical și BORO Communication. Partener Instituțional: Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România. Partener Principal: Philips. Parteneri: MSDKapamed. Susținători: Bristol Myers SquibbKONEHospitalNetKarlStorz.

Urmează Convenția Română a Spitalelor – ROHO 2022.

Foto © Spațiul Medical

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”