- Mirela Grosu, Managerul Institutului Regional de Oncologie Iași, a participat în cadrul întâlnirii regionale „Spitalul Nostru” Iași, care a avut loc pe 3 iunie.
„Institutul Regional de Oncologie Iași este primul din cele doar 3 spitale date în folosință de la zero după 1989, clădirea fiind inițial destinată unui spital de urgență. În 2009, pe baza unei analize la nivelul județului Iași a serviciilor oncologice, s-a decis înființarea aici a Institutului Regional de Oncologie. La momentul respectiv, capacitatea centrului a fost considerată suficientă pentru tratarea pacienților oncologici, însă în următorii 2-3 ani spitalul s-a umplut și în plus, a apărut teama că nu vor exista fonduri suficiente pentru acoperirea serviciilor oferite.
Încă dinainte de pandemie s-a încercat accentuarea serviciilor de tratament pe cât posibil în regim de internări de zi și ambulatoriu, nu internări continue. Spitalul a fost conceput inițial cu 20 de paturi pentru internări de zi, dar astăzi sunt în jur de 170 de pacienți care fac chimioterapie în regim de spitalizare de zi și peste 200 de pacienți care vin în ambulatoriu. Tarifele decontate pentru aceste servicii sunt în mare parte acoperitoare, însă pentru câteva servicii specializate, precum radioterapia și brahiterapia s-a făcut cerere de mărire a tarifelor la Casa de Asigurări. Tarifele pentru serviciile de screening din ambulatoriu și spitalizări de zi ar trebui actualizate, mai ales în contextul recentei lansări a strategiei naționale de luptă împotriva cancerului.
În primii 10 ani de activitate, institutul a atras fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 50% din cât a costat realizarea sa. De multe ori ghidurile de finanțare nu ajută managerii de spitale să atragă fonduri acolo unde au cea mai mare nevoie. Spre exemplu, acum mai mulți ani a fost implementat un proiect de investiții în cercetare în valoare de 12 milioane de euro, în cadrul căruia însă timp de 5 ani Institutul nu a avut voie să obțină venituri pe proiectul respectiv, investițiile respective putând fi folosite doar pentru cercetare, ceea ce a fost un criteriu foarte restrictiv.
Este clar că acum acest centru are nevoie de retehnologizare în mai multe secții, căci adesea uzura fizică a unor echipamente generează costuri de reparații și întreținere foarte mari. În cadrul Programului Operațional pentru Sănătate care are finanțare prin PNRR, există o componentă de dotare a spitalelor, dar e nevoie de sprijin legislativ din anumite puncte de vedere pentru a nu se pierde timp prețios în implementarea acestor proiecte. De fapt, de când a fost anunțat PNRR-ul, echipa de aici a început lucrul la studii de fezabilitate și s-au lansat licitații, pentru a urgenta implementarea proiectelor după aprobarea finanțărilor.
Managementul Institutului a încercat atragerea de diferite fonduri din numeroase surse și există un sprijin important din partea autorităților locale, însă de multe ori, nu banii sunt elementul cel mai important, iar autoritățile locale pot oferi și altfel de sprijin spitalelor în afară de cel financiar. Spre exemplu, au fost solicitate și aprobate spre administrare de la Primărie și Consiliul Județean câteva terenuri în jurul spitalului, pe unul din acestea realizându-se deja un centru de screening.”
Întâlnirea regională „Spitalul Nostru” Iași a fost organizată pe 3 iunie, de Spatiul Medical și BORO Communication. Partener Instituțional: Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România. Partener Principal: Philips. Parteneri: MSD, Kapamed. Susținători: Bristol Myers Squibb, KONE, HospitalNet, KarlStorz.
Urmează Convenția Română a Spitalelor – ROHO 2022.
Foto © Spațiul Medical