Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene: MFE permite decontarea retroactivă a cheltuielilor realizate de spitale începând cu 1 februarie 2020. Suma totală este de 350 de milioane de euro

Spațiul Medical: Cum pot achiziționa spitalele din rețeaua COVID echipamentele de care au nevoie prin fonduri europene?

Marcel Boloș: Apelul finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, permite decontarea retroactivă a cheltuielilor realizate de spitale începând cu 1 februarie 2020. Cu alte cuvinte, cheltuielile deja făcute de spitale în această perioadă vor putea fi decontate din fonduri europene. Vom deconta sumele cheltuite pentru achiziția de echipamente medicale – ventilatoare, monitoare medicale, injectomate, infuzomate, teste extracție și diagnostic SARS-Cov-2, substanțe necesare pentru decontaminare, dar și sumele cheltuite pentru achiziția de echipamente de protecție – combinezoane, inclusiv cu glugă şi protecţie încălţăminte, viziere de protecţie, mănuşi de unică folosință, măști de protecție, izolete.

Apelul de proiecte este finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare și a fost deschis în data de 15 mai, deci pot fi depuse proiecte pentru decontarea cheltuielilor. Suma alocată pentru acest apel este de 350 milioane de euro.

Spațiul Medical: Ce măsuri a luat Minsterul Fondurilor Europene din România pentru a ajuta managerii de spitale din rețeaua COVID să acceseze aceste finanțări?

Marcel Boloș: Colegii mei din Ministerul Fondurilor Europene le vor oferi asistență managerilor spitalelor pentru a putea depune cât mai repede proiectele. Concret, îi vor asista să încarce proiectele în aplicația informatică MySMIS prin care sunt gestionate cererile de finanțare. Inițiativa aparține colegilor mei din Minister și reprezintă o premieră în administrația publică.

În intervalul 21-24 aprilie toate unitățile spitalicești prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătății, începând cu zonele critice ale țării, vor fi contactate prin videoconferință de echipe mixte de experți pentru evaluarea nevoilor de asistență în utilizarea sistemului informatic MySMIS în care se încarcă proiectele. Oriunde există solicitări exprese și autoritățile permit accesul, angajații MFE se vor deplasa fizic pentru a acorda suport tehnic. Ne asigurăm astfel că proiectele pot fi depuse repede și medicii au timp să salveze vieți.

Suplimentar, reprezentanții spitalelor pot adresa întrebări lămuritoare la email covid19.sanatate@fonduri-ue.ro. Echipa formată din reprezentanți ai MFE prin Autoritatea de Management Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și ai Ministerului Sănătății răspunde în maxim 24 de ore solicitărilor.

Spațiul Medical: Care este mesajul pe care l-ați transmite în acest moment managerilor de spitale?

Marcel Boloș: Îi invit pe managerii spitalelor să depună proiecte pentru a deconta cheltuielile făcute de unitățile sanitare pe care le conduc în lupta cu noul coronavirus. Îi asigur că beneficiază de întregul suport al colegilor mei, de asistență în utilizarea sistemului informatic prin care trebuie depuse proiectele. De asemenea, doresc să le mulțumesc tuturor medicilor pentru efortul lor din toată această perioadă și pentru faptul că salvează vieți.