Managerul celui mai bun spital regional din Olanda: Va trebui să regândim abordarea noastră asupra bolilor infecțioase

Lodewijk de Beukelaar conduce Spitalul Zorgsaam, care a fost desemnat cel mai bun spital regional din Olanda. Lodewijk de Beukelaar urmărește constant îmbunătățirea calității actului medical, lucru care i-a adus primul loc în topul celor mai bune o sută de spitale regionale din Olanda.

Spațiul Medical: Ce credeți că vor avea de învățat sistemele europene de sănătate din experiența COVID-19?
Lodewijk de Beukelaar: În Olanda, am redus numărul nostru de paturi, inclusiv capacitatea unității de terapie intensivă. Pentru a ilustra acest lucru, compar Germania cu Olanda:

  • Olanda: 17 milioane de locuitori, 1150 de paturi de terapie intensivă (în condiții normale).
  • Germania: 83 de milioane de locuitori, 28.000 de paturi de terapie intensivă (în condiții normale).

După cum Germania are aproximativ de cinci ori numărul de locuitori, numărul paturilor de terapie intensivă este egal cu 24x numărul de paturi pe care le avem în Olanda.Astfel, aflăm că nu suntem pregătiți corespunzător pentru a gestiona o mare criză cum este cea provocată de Covid-19. În plus, ca națiune mică în economia mondială deschisă, suntem (și noi) dependenți de livrările din afara Europei. Aparatele de respirație provin din SUA, iar măștile chirurgicale provin din China. Cred și mă aștept că vom construi stocuri naționale de materiale. În plus, va trebui să regândim abordarea noastră asupra bolilor infecțioase și relația acesteia cu capacitatea secției noastre de terapie intensivă.

Spațiul Medical: Cum ați abordat ca manager de spital contextul actual?
Lodewijk de Beukelaar: În spitalul nostru ne-am restructurat toate circuitele și departamentele pentru pacienții cu Covid și cei fără Covid. Am creat un nou departament, respectiv secția în care pacienții stau foarte scurt timp și așteaptă diagnosticul. După primirea diagnosticului, pacienții sunt redirecționați către secțiile pentru Covid sau cele fără. Așa cum am indicat înainte, a trebuit să creștem numărul de paturi pentru terapie intensivă. Toate spitalele au fost nevoite să-și dubleze capacitatea. Acest lucru este realizat, avem acum 2400 de paturi de terapie intensivă. Numărul maxim de pacienți cu infectați cu Covid-19 a fost de 1520, acest număr scăzând acum lent. Nu știm exact dacă această scădere este certă sau nu. Ca urmare a suplimentării capacității secției de terapie intensivă, a trebuit să reducem aproape toate celelalte secții de îngrijire medicală. Chiar acum începem să vedem dezavantajul acestui fapt și încercăm din greu să prioritizăm toate cazurile care nu mai pot fi amânate. Acesta este un efort extrem de mare pentru toate spitalele din Olanda și pentru noi de asemenea.

Spațiul Medical: Ce mesaj ați transmite celorlalți manageri din spitalele europene?
Lodewijk de Beukelaar: În opinia mea, cu toții învățăm mult din această criză. Lecția centrală pe care am învățat-o: Nu se poate estima prea mult impactul acestei crize. Numărul deceselor nu este scăzut, pacienții rămân mult timp în unitatea de terapie intensivă și au șanse de 50% să supraviețuiască (știți că parametrii de acces la terapie intensivă sunt foarte stricți). Medicii și asistentele nu sunt obișnuiți cu acești pacienți noi și cu impactul pe care îl creează. Asigurăm mult suport psihologic pentru întreg personalul nostru. Există o cerere mare pentru aceste servicii și este de apreciat. Este important ca spitalul să rămână în contact cu comunitatea sau cu orașul său. Este ușor să închidem și să oprim comunicarea externă, dar considerăm că este important să rămâneți și în legătură cu cetățenii orașului nostru, iar ei sunt mândri de noi. Vă recomandăm să vă verificați stocul de bunuri și aparate, este extrem de important să vă aprovizionați corespunzător personalul și să îi oferiți cel mai sigur mediu de lucru.

Le doresc tuturor colegilor mei din România multă înțelepciune, forță și creativitate pentru a lupta împotriva acestei crize. Vă mulțumesc că mi-ați oferit oportunitatea de a împărtăși experiența mea.