Cea de-a 7-a ediție a Convenției Române a Spitalelor ROHO 2022 a avut loc în perioada 28-30 septembrie la Hotel Caro din București. Tema ediției a fost “Sănătatea Deschisă”, o deschidere către viitor, cu acces la servicii medicale de calitate și la inovație.
În continuare, vă prezentăm mesajul domnului Jan-Willem Scheijgrond, Vicepreședinte, Global Government & Public Affairs, Royal Philips, din cadrul evenimentului.
„De zeci de ani, îngrijirea medicală este asigurată, în principal, în unități centralizate, spitale sau clinici. O vizită la o unitate medicală este limitată în timp și spațiu, permițând monitorizarea stării de sănătate a pacientului doar pe durata vizitei. Cu toate acestea, datorită tehnologiilor medicale digitale, observăm deja apariția unui nou model de îngrijire, în care unitatea medicală este mai aproape de pacient, indiferent de loc și timp. Mutarea îngrijirii pacienților dincolo de zidurile spitalului prin introducerea triajului digital, a tele-asistenței sau a monitorizării de la distanță este o tendință care s-a accelerat odată cu pandemia.
Putem prezice că acest model de îngrijire a pacienților reprezintă viitorul îngrijirii medicale: mai digital, mai rezistent, mai accesibil, mai eficient, mai rapid și mai sustenabil? Da!
Viitorul medicinei se poate baza din ce în ce mai mult pe îngrijirea la domiciliu, pe consultațiile la distanță și pe contactul la distanță cu o unitate de îngrijire medicală. Acest lucru nu înseamnă că va scădea calitatea serviciilor de îngrijire medicală. Dimpotrivă! Nu înseamnă nici că vor dispărea clinicile și spitalele, ci că rolul lor se va schimba, acestea urmând să se concentreze mai mult pe îngrijirea de specialitate. Sistemele de sănătate din întreaga lume se află sub o presiune financiară din ce în ce mai mare, cheltuielile de sănătate consumând o parte tot mai mare din PIB. În multe țări, îngrijirea spitalicească reprezintă cea mai mare parte a acestor cheltuieli. În România, de exemplu, ponderea cheltuielilor de sănătate în PIB a crescut de la 5% în 2019 la 5,5% din PIB în 2020, potrivit Eurostat.”