Investiții de peste 4 miliarde de euro în sistemul medical din România prin Programul Operațional Sănătate 2021-2027

Dan Dumitrescu Conduce Serviciul de Programare Intervenții în Sănătate din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Pe 8 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Noi Investiții în Sănătate, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.  

„Ministerul Fondurilor Europene a organizat deja o primă rundă de dezbateri cu partenerii publici și privați pe care guvernul României i-a selectat pentru a fi parteneri de discuții și de implementare al Programului Operațional Sănătate 2021-2027. La începutul lunii septembrie am avut această dezbatere publică, de mare interes, la care am avut peste 150 de participanți și în urma căreia am primit mai bine de 100 de pagini de comentarii care urmează să fie centralizate și integrate în draftul de program.

Programul Operațional Sănătate 2021-2027 este dedicat integral domeniului sănătății, lucru care se întâmplă pentru prima oară în istoria României, și cel mai probabil și la nivelul Comisiei Europene. Datorită eforturilor pe care le-am depus în ultimii câțiva ani de zile pentru a atrage fonduri europene dedicate sectorului de sănătate prin Programul Operațional Capital Uman am ajuns să fim considerați niște parteneri de încredere, iar România să primească această sumă considerabilă de peste 4 miliarde de euro, dintre care aproape 3 miliarde de euro sunt contribuția Comisiei Europene.

Finanțarea Programului Operațional se va face din două obiective de politică și patru obiective specifice. Noi am identificat până acum șapte priorități de investiții, fiecare dintre acestea venind în subsidiar cu o serie de intervenții pe care noi le numim „intervenții strategice” sau niște măsuri sistemice. Nu am vrea să fie niște intervenții punctuale, în anumite unități spitalicești, sau într-o anumită regiune, am vrea să fie niște intervenții de rețea care să întărească întreaga rețea dintr-o anumită specialitate sau puterea de răspuns a acelei rețele în diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni. 

Unul dintre proiectele strategice pe care Ministerul Fondurillor Europene l-a gândit și pentru care noi am înființat o linie de finanțare specială, cu o finanțare de aproximativ 45 de milioane de euro, este întărirea infrastructurii pentru pacientul critic cu AVC. Prin acest proiect se dorește dotarea cu aparatură a tuturor centrelor sau a secțiilor care tratează bolnavii cu AVC, până la anumit standard de performanță astfel încât, indiferent de locul în care se întâmplă aceste accidente, pacienții să poată primi un tratament rapid și eficient.

În același timp, ne dorim înființarea unui centru de excelență într-una dintre aceste locații care să funcționeze ca un centru suport și care să fie în contact permanent cu toate celelalte centre naționale astfel încât orice pacient să poată beneficia de cele mai bune condiții și de tratarea cât mai rapidă, deoarece știm cu toții că viteza de reacție a medicilor și a sistemului sanitar în astfel de cazuri este cea mai importantă. Pe același format cu acest tip de proiect avem unul neonatal, prin care se dorește întărirea și dotarea întregii rețele de secții la nivel național care se ocupă de afecțiuni pentru pacientul critic neonatal.             

Programul Operațional Sănătate 2021-2027 vine cu o noutate: are o abordare integrată. Pentru prima dată proiectele vor avea posibilitatea să aibă dublă sursă de finanțare, și din fonduri FSE (Fondul Social European) și din fonduri FEDR (Fondul european de dezvoltare regională), fără a mai fi nevoie ca același beneficiari să depună proiecte diferite pentru a obține, de exemplu, dotarea sau modernizarea unei secții cu aparatură și dezvoltarea părții de formare profesională sau de creștere a capacității profesionale a cadrelor medicale care lucrează în acea instituție.      

Beneficiarul se află în centrul acestui program, pacientul dar și unitățile spitalicești, care până acum nu au beneficiat de finanțarea potrivită, lucru pe care ne propunem să-l remediem. Este primul Program Operațional care stabilește încă din faza de scriere a programului o serie de proiecte strategice, foarte bine definite, care au avantajul că vor putea fi finanțate încă din prima zi, din ianuarie 2021. Va fi o perioadă foarte scurtă de scriere pentru aceste intervenții, dar având în vedere că sunt șase ani de implementare, considerăm că este o perioadă suficientă pentru implementarea oricărui tip de proiecte. 

O altă noutate pe care o aduce acest Program Operațional este că la nivelul beneficiarului eligibil, am reușit să negociem cu comisia Europeană să nu mai definim un grup sau o serie limitată de beneficiari eligibil din faza de scriere a programului. Având experiența PO Capital Uman, în care diferite entități și instituții publice cu relevanță în domeniu au rămas pe dinafară, iar includerea lor ca beneficiari eligibili pentru diferite ghiduri a necesitat o muncă și un timp pe care noi l-am pierdut din implementarea proiectelor, am reușit să modificăm acest aspect. Așadar, am stabilit că nu vom avea o listă de beneficiari eligibili, ci beneficiarii vor fi definiți o dată cu scrierea ghidurilor specifice. Astfel, întreaga gamă de beneficiari va putea fi acoperită fără să avem surprize.        

Tot la capitolul noutăți, în acest Program Operațional vor fi finanțate intervenții care vor acoperi partea de stomatologie, de cabinete de medici de familie și de mici intervenții în structura spitalelor orășenești, domenii care până acum au fost puțin neglijate, deoarece de la bugetul de stat nu au putut fi finanțate din cauza lipsei unor scheme de ajutor de stat, pe care noi acum le pregătim astfel încât toate cabinetele de medici de familie să poată fi dotate la un anumit standard, ca puterea de reacție să fie una rapidă, și să se evite supraaglomerarea spitalelor.  

Programul Operațional este trimis deja către Comisia Europeană. Singurele adăugiri pe care le vom mai face sunt pe baza comentariilor din cadrul consultărilor publice pe care le-am organizat. Este primul Program Operațional care a fost scris integral. Am identificat și negociat indicatorii de program cu Comisia Europeană și suntem în acest moment în așteptarea semnării acordului de parteneriat, care se va face pentru toate programele în același timp. Am încredere că începând cu ianuarie 2021, acest program va fi funcțional.

Trebuie subliniat că toate prioritățile de investiții au în spate drafturi de ghiduri și că este important ca aceste ghiduri să poată fi lansate în primul an al Programului Operațional Sănătate 2021-2027 pentru a rămâne suficient timp pentru implementarea lor în condiții cât mai bune. Acest program a fost scris cu ajutorul partenerilor noștri de la Ministerul Sănătății și în cea mai mare parte cu potențialii beneficiari, pentru ca programul să vină în întâmpinarea nevoilor pe care sistemul medical le are.”

Noi Investiții în Sănătate este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.