Andreea Strugaru (KADRA): „Construcția de spitale este un domeniu greu care necesită coroborarea muncii mai multor specialiști încă din faza de proiect”

Andreea Strugaru, Managing Partner și Marketing Manager KADRA, a participat recent în calitate de speaker în cadrul Forumului Building Health 2021, care a avut loc pe 24 septembrie, la Hotel Caro din București, parte a Convenției Române a Spitalelor – ROHO.

Aveți o vastă experiență în instalarea soluțiilor tehnice de acces în spitale și ați participat la zeci de proiecte de reabilitare a spitalelor, dar și la proiectele de spitale publice noi ridicate în ultimii ani în România. Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, cele mai des întâlnite neajunsuri în procesul de reabilitare, proiectare și construcție de spitale?

Într-adevăr, construcția de spitale este un domeniu greu care necesită coroborarea muncii mai multor specialiști implicați în proiectarea, reabilitarea și construcția de spitale, încă din faza de proiect. Doar astfel se pot lua cele mai bune decizii, se pot găsi cele mai potrivite soluții – și nu mă refer aici doar la soluțiile de acces, ci la întreg proiectul – astfel încât rezultatul să fie în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranță și confort. Cele mai des întâlnite neajunsuri cu care ne-am confruntat în procesul de reabilitare și construcție de spitale sunt legate de: bugetare deficitară neadaptată pentru soluții dedicate mediilor curate, de faptul că unele proiecte nu țin cont de faptul că spitalul are funcționalități specifice și necesită soluții potrivite pentru funcțiunile speciale ale spitalului. Tocmai din această cauză, uneori intervin modificări încă în faza de execuție, ceea ce duce la costuri mari și, uneori, compromisuri în zonele în care nu se mai pot aduce modificări. Multe probleme vin chiar din faptul că nu există un „ghid de bune practici” în proiectarea spitalelor. Consultarea înainte de proiectare cu personalul medical, furnizorii de soluții specifice, constructorii specializați, alți specialiști ar trebui să fie o parte integrantă și importantă din procesul de proiectare.

Pandemia a evidențiat lucruri pe care le știam deja, urgentând necesitatea unor investiții majore în spitalele din România și construirea altora noi. Cum se resimte în business-ul KADRA această necesitate, compania dumneavoastră fiind recunoscută ca lider în ceea ce privește soluțiile de acces pentru spitale ?

Într-adevăr, sistemul medical din România a fost cel mai greu încercat în această perioadă și pe lângă alte neajunsuri au ieșit la iveală probleme mai vechi precum: lipsa unor soluții eficiente de acces, evacuare sau securizare a spațiilor destinate îngrijirii pacienților.Pandemia a pus reflectorul pe câteva dintre problemele mai vechi cu care se confruntă sistemul medical din România și e foarte clar că spitalele noastre au nevoie de îmbunătățiri urgente ale infrastructurii, că e nevoie de spitale noi, care să corespundă celor mai noi standardelor de siguranță și încredere. Noi, la KADRA, suntem pregătiți să oferim nu doar cele mai moderne sisteme de acces în unitățile medicale, ci venim și cu know-how-ul și experiența adunate în peste 20 de ani, în care ne-am specializat în uși de acces pentru spitale și unități medicale. Ne-am folosit de toată experiența noastră pentru a crea gama Tormed, un set complet de soluții adaptate exigențelor din acest domeniu, care cuprinde uși curate de salon, uși etanșe și semietanșe pentru mediu controlat, uși cu inserție de plumb pentru camere de radiologie, uși rapide pentru accesul ambulanțelor, sisteme automate de gestionare a parcărilor spitalelor, precum și o platformă software de gestionare a eficientă a resurselor umane din unitățile medicale. De asemenea, specialiștii nostri de la KADRA montează sisteme automate de acces, uși specializate pentru sectorul medical, sisteme de protecție la foc, astfel încât cadrele medicale și pacienții să se bucure de siguranță și de confort.

Cum au reacționat managerii de spitale la problemele cu care s-au confruntat? A crescut interesul acestora pentru crearea unor condiții mai bune pentru medici și pacienți? Ați înregistrat mai multe vânzări în perioada aceasta la categoria sisteme de acces pentru unități medicale sau spitalicești? Ce ne puteți spune?

Chiar dacă anul trecut nu am înregistrat o creștere a numărului de solicitări pentru soluțiile noastre, putem spune că a fost totuși o perioadă de conștientizare a acestor lipsuri, iar cererile abia acum încep să vină în număr mare. Totuși, zeci de unități medicale din Brașov, București, Arad, Sibiu, Oradea, Mureș, Craiova, Mioveni, Medgidia, Baia Mare, Suceava și Vișeul de Sus au implementat în 2020 soluții de la acces de la KADRA, menite să asigure siguranța și confortul și siguranța pacienților și a personalului medical. În București, Spitalul Filantropia și Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, au instalat uși automate Record, o soluție sigură pentru delimitarea corectă a fluxurilor din spitale. La Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au fost implementate uși semiermetice și etanșe ermetic de la KADRA, dar și sistem de control acces, care permite delimitarea unor fluxuri clare în spital, separând secția COVID de restul secțiilor din clădire.

De asemenea, s-au făcut investiții majore în unitățile de Primiri Urgențe ale Spitalelor Clinice Județene de Urgență de la Oradea și Craiova, în Spitalele Județene din Bistrița și Alba, Transilvania pentru care KADRA  a oferit cele mai moderne și sigure sisteme automate de acces.

De curând, ați participat cu soluții automatizate de acces și la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Oradea. Ce ați instalat acolo?

Într-adevăr, chiar de curând am instalat soluții automate de acces pentru cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România, de la Spitalul Județean Oradea. În total, au fost montate 22 uși glisante Tormed ermetice și semiermetice, 17 uși automate Record, 5 uși glisante rezistente la foc Novoferm, 17 uși batante Tormed, fiecare cu rolul și specificitățile sale, în funcție de zona delimitată și de circuitele implicate. Cum obiectivul principal al proiectului a fost funcționalitatea, noua unitate corespunde exigențelor actuale în domeniu, circuitele și fluxurile fiind conforme cu standardele internaționale, iar KADRA a oferit consiliere pentru toate acestea încă din faza de proiect. Astfel, printre soluțiile furnizate de KADRA se numără: pentru blocul operator din cadrul unității de primiri urgențe ușile ermetice Tormed, concepute cu închidere etanșă pe toate cele patru laturi cu garnitură burduf siliconică presată pe toc și pe pardoseală, realizate printr-o miscare de glisare cu apropiere și coborâre în plan paralel cu tocul. Opțiunea de uși semietanșe a fost aleasă pentru zonele de urgențe, diferite depozite de pe secție și pentru a delimita noua clădire de corpul principal de spital. Această adaptare la funcționalitățile activității de spital, mai ales când vorbim de UPU, acolo unde viteza de reacție este esențială, este deosebit de importantă pentru a garanta siguranța cadrelor medicale și a pacienților. Atenție deosebită a fost acordată și măsurilor împotriva incendiilor, astfel că noua clădire respectă toate
exigențele în ceea ce privește securitatea la incendii, fiind concepută în așa fel încât să permită evacuarea rapidă a pacienților și a personalului medical în caz de urgență.

În ce a constat contribuția KADRA la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Craiova?

Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului Județean Craiova a trecut și ea printr-un amplu proces de modernizare și extindere, la care KADRA a participat încă din faza de proiect, din 2018. Soluțiile specifice de control acces propuse de KADRA au fost concepute pentru funcționalitățile specifice unui spital care sa faciliteze un acces rapid și sigur între diverse zone și să beneficieze de posibilități de igienizare frecventă cu substanțe biocide specifice (uși rezistente la astfel de soluții). Echipele KADRA au montat la UPU Craiova uși curate și semietanșe, automatizări pentru uși batante pentru saloane. Acest tip de ușă de salon corespunde cerinţelor de medii controlate din spitale, constructorilor, montatorilor şi, prin design-ul rafinat, satisface şi viziunea arhitecţilor. Totodată, uşa are o construcţie care nu permite depunerea prafului, având, opțional, un geam coplanar cu blatul; datorită materialelor folosite (HPL) poate fi curăţată cu substanţe specifice fără a se degrada. Au fost montate, de asemenea și uși culisante automate, care înlesnesc circulația între diverse zone ale secției nou construite precum și uși metalice rezistente la acid antimicrobian. Pentru sporirea nivelului de securitate la incendii, conform normativelor în vigoare au fost montate două cortine exterioare rezistente la foc, produse inovatoare ce folosesc un material flexibil, subțire și ușor (țesătură de fibră de sticlă armată cu oțel inoxidabil înalt aliat), cu rezistență la foc.

Ce alte unități medicale din țară au apelat la KADRA pentru investiții și modernizări?

Spitalul Județean din Bistrița a trecut în ultimii ani printr-un proces de modernizare și a apelat la soluțiile automate de acces de la KADRA, atfel că nu mai puțin de 100 de uși manuale au fost montate în acest spital. În urma procesului de extindere a Spitalului Județean Alba, specialiștii KADRA montează și acolo uși noi în zona de urgențe a spitalului, care vor ajuta la realizarea unei zone eficient delimitate și a unor fluxuri conforme standardelor necesare. De asemenea, la Centrul Medical Transilvania beneficiarul proiectului s-a implicat alături de echipele KADRA pentru a găsi cele mai bune solutii de acces automate și protecție la foc pentru medici și pacienți. Astfel, aici s-au instalat soluții tehnice la standarde internaționale, precum: uși Tormed batante acționate automat contactless, uși și cortine speciale rezistente la foc de la KADRA.

De ce sunt ușile rezistente la foc, vitale în spitale?

Pentru că pur și simplu ele pot face diferența între viață și moarte. KADRA dispune de soluții eficiente pentru a proteja viața celor aflați în spitale. Printre acestea, un loc important îl ocupă ușile rezistente la foc, care fac parte din gama Tormed, linie special concepută de KADRA pentru spitale. Pentru a putea vorbi despre spital ca despre un mediu sigur, la standarde europene, trebuie ca acesta să fie dotat cu echipament special de protecție la foc/fum în caz de incendiu. În acest fel, se previn sau se reduc pe cât posibil efectele unui incendiu, iar pacienții și cadrele medicale vor putea părăsi clădirea în siguranță.

Acest „echipament special de protecție” este compus din:

  • cortine Antifoc și Antifum – soluții care previn răspândirea focului și a fumului și securizează căile de evacuare pentru persoanele aflate într-o clădire în care s-a declanșat un incendiu, cortine care pot proteja atât coridoarele, cât și golurile de uși și ferestre și pot fi utilizate pentru dublarea ușilor glisante de la sălile de operații;
  • uși rezistente la foc din metal și lemn – ușile metalice cu protecție la foc sunt cu unul sau cu două canaturi, disponibile în variante care au agrement de rezistență la foc pentru 30, 60 si 90 de minute;
  • trapele automate de evacuare a fumului;
  • automatizările pentru uși și ferestre cu rol de aport de aer;
  • ușile automate cu sisteme break-out pentru evacuarea de urgență a persoanelor.

Care au fost cele mai importante proiecte sau soluții care au permis dezvoltarea infrastructurii sanitare?

Portofoliul Tormed conține uși și sisteme de acces automatizate, dar și platforme software de gestionare a activității personalului medical sau sisteme de gestionare a parcărilor spitalelor. Încercăm să dezvoltăm portofoliul TORMED în linie cu nevoile spitalelor din România, dar și cu bunele practici din țările care au deja o infrastructură medicală modernă.

Am participat la zeci de proiecte de reabilitare și la toate proiectele de spitale publice noi din România: Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu, Spitalul Orășenesc Mioveni, la UPU Oradea și UPU Craiova etc și am oferit soluții de acces și la câteva proiecte private importante, ca Regina Maria sau Polisano. Soluțiile KADRA sunt folosite azi în peste 70 de spitale din România, unde am instalat mai bine de 5000 de uși. Și pentru că experiența pacientului începe încă din parcare implementăma, dezvoltat și avem în portofoliu sisteme de management al parcărilor la spitale publice.

Prin ce se deosebesc produsele KADRA de celelalte similare pe piața de la noi?

În primul rând, prin viziune. Noi, la KADRA, gândim fiecare proiect în ansamblul lui, ne interesează ca soluțiile pe care le propunem să răspundă nevoilor din unitățile în care vor fi montate, să respecte fluxururile medicale corecte, să înlesnească o circulație liberă, în condiții de maximă siguranță pentru pacienți și medici. Mai mult decât uși care delimitează spații, soluțiile Tormed înseamnă căi și culoare de acces optimizate care, într-un spital, pot face diferența între viață și moarte (evacuare în situație de incendiu, intervenție de urgență, etc). Produsele destinate sectorului medical înglobează cele mai noi tehnologii, cele mai ingenioase soluţii şi implică cel mai lung timp de proiectare şi testare, iar asta se întâmplă pentru că produsele trebuie să respecte o serie de standarde, dar și pentru că producătorii preferă să inoveze în domeniile de complexitate ridicată, așa cum este cel medical. Să nu uităm că noi, KADRA, am fost cei care am introdus pe piața din România ușile automate etanșe pentru sălile de operații. Acesta a fost doar începutul dezvoltării gamei de produse Tormed, pe fondul creșterii preocupării pentru crearea unor medii cu adevărat curate în spitalele publice și private din România. Aceste uși sunt dedicate spitalelor, clinicilor, industriei farmaceutice, laboratoarelor și oricăror alte medii curate.

De asemenea, pentru rezolvarea necesităților specifice unui spital modern KADRA pune la dispoziție ușile medicale rezistente la foc și cortine rezistente la foc și fum, uși medicale automate rapide pentru unitățile de primiri urgențe, sisteme de organizare a parcărilor ultra aglomerate ale spitalelor. În plus, față de alte companii similare, KADRA este singura companie din România care oferă soluții tehnice integrate de inginerie și management al căilor de acces. Fie că este vorba de soluții de automatizare a ușilor, porților și ferestrelor, de managementul parcărilor (Parkomatic) sau de sisteme automate de evacuare a fumului, KADRA inovează continuu, asigurând partenerilor săi servicii complete, de la consultanță până la proiectare, execuție și mentenanță, totul pentru sporirea confortului și sentimentului de siguranță. Printr-un model de business integrat și know-how inovativ, KADRA este primul one-stop-shop care pune la dispoziție toate soluțiile și sistemele de acces pentru clădiri rezidențiale, industriale, pentru unități medicale, spații urbane și locuințe individuale.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențialăi

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 


Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele trei categorii ale ediției din 2020 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului și Spitalul Anului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”