Importanța screeningului oncologic pulmonar și a informării populației

Despre importanța screeningului oncologic și a informării și educării populației cu privire la prevenirea dar și accesarea serviciilor medicale oncologice se vorbește de mult timp. Însă pandemia a complicat și mai mult situația, pentru că multe persoane care au avut și au în continuare nevoie de investigații de specialitate și de stabilirea unui diagnostic oncologic evită spitalele de teamă față de noul coronavirus – și aici vorbim în mod particular de pacienții cu suspiciuni sau diagnostic de cancer bronho-pulmonar, cel mai direct afectați de pandemia de Covid-19, care consumă foarte multe resurse medicale. Iar asta are doar consecințe negative asupra sănătății pacienților, a șanselor unei evoluții pozitive a bolii oncologice, dar și asupra încărcării sistemului medical.

În cadrul întâlnirii online Xgrupului de Oncologie al Spațiului Medical, “Pacient în linia întâi” (25-26 februarie 2021), organizată de Spațiul Medical în colaborare cu BORO Communication, în parteneriat PhilipsBMS și MSD, susținător Hygienium, medicii și reprezentanții medicali prezenți au abordat mai multe subiecte legate de situația pacienților oncologici (cu accent pe oncologia bronho-pulmonară) mai ales în contextul pandemiei de Covid-19, care a îngreunat așadar tot parcursul pacienților cu cancere pulmonare, de la screening la investigații, diagnosticare și accesibilitatea tratamentelor.

Diagnosticarea și tratamentul oncologic sunt, desigur, elemente pivotale în parcursul pacienților cu cancere bronho-pulmonare. Însă, ca în toate patologiile oncologice, screeningul, prevenția și educarea populației sunt de asemenea elemente cu impact major asupra depistării și evoluției acestor patologii. Pe marginea subiectului au discutat în cadrul întâlnirii dr. Andreea Moldovan (Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății), conf. dr. Dragoș Bumbăcea (Coordonator Compartiment Pneumologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias), Petruța Panait (reprezentant al companiei MSD), dr. Sorina Rodica Pop (Coordonator Regional în cadrul Grupului de Lucru Oncologie și Îngrijiri Paliative, SNMF), dr. Natalia Motaș (Coordonatorul Laboratorului de Endocopie Bronșică, Medic Primar Chirurgie Toracică, IOB), dr. Dorin Vancea (Președinte Secțiune Cancer Pulmonar, Societatea Română de Pneumologie), prof. dr Gabriel Dimofte (Director Medical, Institutul Regional de Oncologie, Iași).

Așa cum a precizat dr. Andreea Moldovan (din partea Ministerului Sănătății) împărțirea inițială a spitalelor (în care se pot efectua atât proceduri de screening, investigații cât și tratamente oncologice) în centre Covid și centre non-Covid a funcționat la început, dar apoi medicii și-au dat seama că de fapt și spitalele non-Covid (de care pacienții oricum se temeau) de fapt nu erau complet non-Covid prin prisma cazurilor de Covid identificate frecvent la pacienții internați în mod uzual pentru alte probleme.

Conf. dr. Dragoș Bumbăcea a subliniat un aspect important atât în tratamentul pacienților oncologici cât și, înainte de faza de tratament, în screening și depistarea cazurilor oncologice: faptul că pandemia de Covid-19 a îngreunat și mai mult depistarea multor pacienți, care în mod normal, în cazul existenței unei suspiciuni oncologice, de exemplu pe o radiografie, ar trebui internați pentru investigații amănunțite. Problema este acum că foarte multe paturi de spital sunt deja ocupate cu pacienți Covid, ceea ce înseamnă că mulți pacienți cu suspiciuni oncologice nu mai pot fi internați, deci trebuie să facă investigații în ambulatoriu (sau la privat, dacă au banii necesari), iar asta mărește substanțial durata de așteptare a rezultatelor și a diagnosticelor – adesea cu consecințe negative pentru starea acestor pacienți. „Înainte de a discuta despre faptul că nu sunt locuri în spitale, am putea încerca să vedem cum am putea elimina din spitale investigațiile și spitalele să rămână pentru pacienții acuți” a spus dr. Bumbăcea, afirmând că medicii ar putea face investigația completă a unui pacient cu suspiciune de cancer pulmonar într-o zi, cu o bună organizare, dar că din păcate nu există mijloacele necesare pentru a face acest lucru.

Aducând perspectiva unei companii farmaceutice, reprezentanta MSD Petruța Panait a amintit Ghidul de Management al Cancerului Pulmonar din 2015, care menționa că 75% dintre pacienții oncologici din România sunt identificați în stadiu inoperabil – și, din păcate, nu există indicii că situația s-ar fi îmbunătățit din 2015 până acum. Măsuri concrete precum diagnosticarea rapidă a cancerului pulmonar (spre exemplu prin prioritizarea acestor pacienți la investigații specifice, cum s-a făcut în Marea Britanie) ar putea crește nivelul de conștientizare al populației referitor la această patologie, astfel încât adresabilitatea către diagnostic și accesibilitatea tratamentelor să crească.

Doamna Panait a menționat și un proiect al companiei MSD care se referă la conștientizarea în rândul pacienților a nivelului de cunoștințe despre boala oncologică și despre interacțiunile cu sistemul de sănătate. „Scopul acestui proiect pe care îl avem în desfășurare de cel puțin doi ani este îmbunătățirea rezultatelor de supraviețuire și susținerea supraviețuitorilor cu cancer. Proiectul se numește OncoPlan și poate fi accesat la onco-plan.ro”.

Vorbind despre rolul major al medicilor de familie în screeningul oncologic, dr. Sorina Rodica Pop a susținut și utilitatea unui sistem informatic integrat, inclusiv a digitalizării dosarelor pacienților, astfel încât medicii de familie să aibă o perspectivă mai rapidă și complexă asupra situației și investigațiilor făcute de un pacient și, în cazul pacienților oncologici, să îi poată îndruma mai repede și mai eficient mai departe. Ar fi de asemenea necesară o metodologie de screening cu care să fie familiarizați medicii de familie, pentru a putea trimite mai rapid și mai eficient pacienții la investigații și consultații de specialitate – scopul fiind, desigur, depistarea cât mai rapidă a oricăror forme de patologii oncologice.

În același sens, al importanței screeningului și al colaborării necesare între medicul de familie și medicii specialiști care trebuie să preia pacientul oncologic, dr. Natalia Motaș a subliniat și ea rolul esențial al medicului de familie, amintind eforturile IOB de a menține legături cu medicii de familie din jurul pacienților care se adresează Institutului.

Din partea Societății Române de Pneumologie, dr. Dorin Vancea a punctat situația dificilă în care pandemia a pus întregul domeniu al pneumologiei, care a fost împinsă în linia întâi a lupei împotriva Covid, în beneficiul acestor pacienți, însă în detrimentul tuturor celorlalți pacienți pneumologici, mai ales a celor oncologici. Printre altele, acum sunt imperios necesare niște programe educaționale pentru populație, în contextul pandemiei, pentru a se înțelege faptul că nu orice tuse înseamnă Covid sau ceva ce poate fi ignorat ca o răceală banală, ci poate fi un semn pentru multe alte afecțiuni pulmonare printre care și cancer bronho-pulmonar. Dr. Vancea a susținut și el ideea stabilirii unor unități de penumologie non-Covid, cu un serviciu de bronhologie pulmonară bine pus la punct, pentru că altfel există riscul menținerii diagnosticului de cancer pulmonar la periferie. Asta pentru că, din motive de înțeles, s-a observat în ultimul an o reticență foarte mare a pacienților cu suspiciuni de patologii pulmonare oncologice față de a face bronhoscopii în spitale declarate centre Covid. Dacă toate spitalele de penumologie vor rămâne spitale Covid și în prima linie a luptei împotriva pandemiei, există riscul ca adresabilitatea pacienților respectiv diagnosticarea cancerului pulmonar (din păcate foarte frecvent în România) să rămână la cote scăzute sau chiar să scadă în continuare.

Aducând și perspectiva unui important centru oncologic regional, anume de la Iași, prof. dr Gabriel Dimofte a susținut de asemenea importanța dezvoltării centrelor de screening de sine stătătoare, nu neapărat doar integrate în cadrul unor spitale; acestea ar putea prelua partea de screening și diagnosticare, ceea ce ar ușura traseul pacienților oncologici în sistemul medical. Este necesară, de asemenea, încurajarea pacienților de a veni la tratament în stadii precoce ale bolii oncologice pulmonare și nu numai, pe de altă parte este esențială și dotarea corespunzătoare a centrelor de diagnostic cu echipamentele necesare.

Desigur, aceste discuții nu au epuizat nici pe departe subiectul vast, complex și extrem de actual al importanței screeningului, respectiv al educării populației cu privire la prevenirea bolilor oncologice dar și la accesarea cât mai timpurie a serviciilor medicale de diagnostic și tratament. Însă, cum oncologia este printre specialitățile medicale cele mai afectate de pandemia de Covid-19, prin prisma accesului mult îngreunat al pacienților la investigații, diagnostice și tratamente de specialitate, subiectul rămâne extrem de actual și în căutare de soluții cât mai practice și eficiente.

Mai multe despre întâlnirea Xgrupului de Oncologie al Spațiului Medical aici.

Următoarea întâlnire a Xgrupului va fi pe 23 septembrie 2021, în cadrul celei de-a 6-a ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO, care va avea loc la Hotel Caro din București.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”