Dr. George Buzete: Tratamentul pacienților cu cancer pulmonar a evoluat foarte mult, cu rezultate surprinzătoare și revoluționare

Interviul face parte din campania de comunicare dedicată traseului pacientului cu cancer pulmonar prin sistemul medical de sănătate din România. Campania este realizată cu ocazia celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO, în parteneriat cu MSD.

Dr. George Buzete este Medic Anatomopatolog în cadrul laboratorului de analize medicale Bioclinica din Timișoara.

Spațiul Medical: Cât de importantă este calitatea materialului prelevat și metoda de conservare a țesutului pentru reușita unui test biomarker?

Dr. George Buzete: Calitatea materialului prelevat și metoda de conservare a țesutului sunt fundamentale deoarece blocul de parafină cu țesutul tumoral înglobat în acesta nu reprezintă altceva decât o formă eficientă și accesibilă tuturor unităților spitalicești de a conserva pe termen lung informația existentă în acel țesut, blocul de parafină constituind temelia diagnosticului și totodată a ghidării tratamentului.

Calitatea materialului prelevat este un element care poate să aibă o mare variabilitate, mai puțin controlabilă de către profesioniștii implicați în recoltare (factori intrinseci organismului ce țin de modul de creștere și evoluție a formațiunii canceroase), însă metoda de conservare este un element care poate fi standardizat, monitorizat și ajustat foarte ușor de către personalul medical, constituind un element ușor controlabil. Calitatea scăzută a conservării unui țesut nu face altceva decât să anuleze experiența celui mai desăvârșit diagnostician cât și utilitatea celui mai sensibil și specific biomarker, și să împiedice demersul terapeutic al unei întregi echipe, având ca rezultat final afectarea calității vieții pacientului.

În aceste condiții, până la identificarea și accederea pe scară largă la noi metode de testare in vivo a țesutului de interes, recoltarea și prelucrarea țesutului canceros rămân fundamentul unui tratament optim pentru pacientul canceros.

Spațiul Medical: Cum a evoluat rolul anatomopatologului în echipa multidisciplinară de tratare a cancerului?

Dr. George Buzete: Anatomopatologul este membrul echipei multidisciplinare de tratare a cancerului care deține accesul direct la cele mai sensibile informații legate de cancer, “împachetate” în țesutul conservat în blocul de parafină. 

Evoluția continuă a metodelor, dar și a numărului de markeri de testare, pe de o parte și cantitatea limitată a materialului din blocul de parafină, pe de altă parte, aduc o responsabilitate suplimentară în luarea deciziilor de consum de material informațional, necesitând un management potrivit și adaptat fiecărui pacient în parte, realizabil printr-o cât mai bună colaborare cu ceilalți membri ai echipei multidisciplinare de tratare a cancerului.

Spațiul Medical: De ce este esențială utilizarea testărilor biomarker în tratarea pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar?

Dr. George Buzete: Tratamentul pacienților cu cancer pulmonar a evoluat foarte mult, cu rezultate surprinzătoare și revoluționare, dar mai ales cu un impact major asupra calității vieții pacientului cu cancer. Aceasta deoarece a avut loc și o schimbare de tactică, printr-o mai bună înțelegere a mecanismelor implicate în dezvoltarea cancerului pulmonar cu identificarea ulterioară de mecanisme de contracarare. 

Astfel, din întreaga populație afectată de cancer pulmonar, s-a reușit și se va mai reuși, identificarea unor situații particulare de evoluție, având la bază mecanisme particulare de carcinogeneză asociate ulterior cu o schemă de tratament optim, specific, cu beneficii maxime. Nu este altceva decât o formă de personalizare a tratamentului, de adaptare a acestuia la fiecare pacient canceros în parte.

Testarea biomarkerilor permite identificarea căii/căilor particulare prin care evoluează respectivul cancer pulmonar, adică a unei/unor ținte pentru care există soluția terapeutică optimă asociată cu îmbunătățirea calității vieții pacientului cu cancer pulmonar.

Sursă foto: paularusu.ro