General Maior Dr. Ionel Oprea: Printre obiectivele principale pentru 2021-2027 se numără digitalizarea sistemului de sănătate, regândirea modalității de instruire în medicină și cercetarea pentru sănătate

General Maior Dr. Ionel Oprea este Secretar de Stat, Ministerul Sănătății și Coordonator Direcția Publică de Sănătate a Municipiului București. Pe 8 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Noi Investiții în Sănătate, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.  

„La sfârșitul lunii septembrie se va încheia procedura de analiză a nivelului de îndeplinire a strategiei 2014-2020 în sănătate și va fi foarte clar ce nu am reușit să realizăm. Din informațiile preliminare, volumul acestor obiective nerealizate este destul de mare. Ne-am propus foarte multe lucruri pe care nu am putut să le și îndeplinim. Cu toate că derulăm acele activități pentru construirea celor trei spitale regionale, de la Iași Craiova și Cluj, eu nu consider că am făcut un salt deosebit în nivelul de realizare a ceea ce ne propuseserăm. 

În ceea ce privește obiectivele principale pentru perioada 2021-2027, digitalizarea sistemului de sănătate reprezintă o prioritate majoră, însă avem o problemă foarte serioasă: digitalizarea trebuie să se suprapună peste un sistem bine structurat, ceea ce nu avem deocamdată dacă ne referim la nivelul medicinei primare comunitare cu activitate educațională, preventivă pentru sănătate. Deși această componentă deja este legiferată din 2017, trebuie să facem eforturi serioase și să o și implementăm.

O altă necesitate structurală deosebită este creearea rețelei de recuperare medicală și reinserție socioprofesională. Ea există fragmentar la nivelul unor spitale, însă această rețea de recuperare vine să completeze activitatea spitalelor de urgență și spitalelor de cronici. Calitatea vieții este dată de această activitate medicală și asistența medicală finală. Această rețea vine în completarea proiectului celor opt spitale regionale pe care trebuie să avem ambiția de a le vedea construite.

Un alt obiectiv important este cercetarea medicală, sau cercetarea pentru sănătate, deoarece eforturile în producerea de medicamente, de noi mijloace terapeutice, de dispozitive de diagnostic cât mai complexe, cred că pot să vizeze activitatea de cercetare minunțioasă a unor colective și specialități diferite, nu numai medicale, ci și biologie, fizică nucleară, chimie. Această cercetare trebuie să ducă la noi metode de diagnostic, la noi medicamente și mijloace terapeutice și să aibă un suport structural foarte bine definit într-un eventual centru național de cercetare pentru sănătate.      

Avem de asemenea în vedere o regândire a modalității de instruire în medicină, de promovare continuă în ierarhia profesională, de perfecționare profesională continuă și mai ales de recertificare continuă, nu numai la nivelul resursei medicale care are niște paliere de evoluție profesională bine conturate raportate și la procedurile din occident. Ar trebui, însă, să ne gândim mai mult la resursa de la nivelul asistenților medicali care ar trebui să fie utilizată pe mai multe paliere de competență și cu instruire specifică având în vedere activitățile diferite de la urgență, terapie intensivă, bloc operator, activitățile de preparare a produselor din sânge, de recoltare și procesare sânge, sterilizare etc. Cred că ar trebui să regândim această modalitate de a acționa pentru a crește performanța în sănătate.”  

Xgrupul „Noi Investiții în Sănătate” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.

Sursă foto: Spațiul Medical