Francesco Galli, CEO San Donato Hospital Group: Toate spitalele grupului au fost adaptate pentru a trata pacienții cu COVID-19

Francesco Galli este Chief Executive Officer în cadrul San Donato Hospital Group, cel mai mare grup privat de spitale din Italia. În 2017 a primit din partea Președintelui Italiei titlul de onoare “Cavaliere della Repubblica”.

Spațiul Medical: Ce credeți că vor avea de învățat sistemele europene de sănătate din experiența COVID-19?

Francesco Galli: Consider că această experiență a consolidat și mai mult importanța unui sistem care este întotdeauna gata să reacționeze și care să se bazeze pe trei piloni fundamentali:

  1. capacitatea de a gestiona situația de urgență într-un mod eficient și, în același timp, suficient de abil și flexibil pentru a se adapta, zi de zi, la noile scenarii cu care ne confruntăm;
  2. îngrijirea pacientului sub toate aspectele: medical, clinic și, nu în ultimul rând, uman;
  3. importanța unei rețele teritoriale care poate garanta continuitatea îngrijirii pacientului chiar și după faza acută.

În plus, au fost necesare noi investiții în sistemul de sănătate după ce ani la rând bugetul alocat acestui domeniu a fost din ce în ce mai mic.

Spațiul Medical: Ce măsuri a luat grupul San Donato pentru a face față situației?

Francesco Galli: Începând cu 21 februarie, ziua în care a început starea de urgență în Lombardia, spitalele Grupului San Donato au fost primele care s-au pus la dispoziția sistemului regional de asistență medicală. Colaborarea a început cu alocarea paturilor de spital și a celor de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid-19. În plus, un grup format din 20 de medici din cadrul grupului nostru au intervenit în zona roșie, în apropiere de orașul Lodi, și în spitale publice din apropiere, pentru a oferi sprijin 24 de ore colegilor din unitățile de terapie intensivă. Activitatea în spitalele noastre a fost mai întâi redusă și apoi total suspendată pentru a oferi sprijin prin spațiile special amenajate și a personalului. Doar activitatea de urgență a fost menținută pentru a asigura îngrijiri urgente pacienților fără Covid. De-a lungul săptămânilor, toate spitalele grupului au fost adaptate pentru a trata pacienții cu Covid: aproape toate secțiile au fost transformate în secții pentru a lupta împotriva Covid-19 și au fost suplimentate numărul paturilor de la terapie intensivă. Acum, în spitalele Gruppo San Donato, avem 2026 de paturi (obișnuite și echipate); aproape 200 de paturi de terapie intensivă pentru îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți, pentru care terapia intensivă este singura oportunitate de tratament.

Spațiul Medical: Ce mesaj le-ați transmite furnizorilor de servicii medicale europene?

Francesco Galli: Să comunice cât mai mult. Experiența noastră de până acum ne-a ajutat să beneficiem de diferite puncte de vedere de la numeroși specialiști, iar comunicarea a fost esențială în acest proces. Din punct de vedere organizațional, împărtășirea problemelor comune ne-a permis să putem crea un nou grup de spitale care ține cont de toate nevoile și cerințele noi apărute. Aspect logistic: am reușit să obținem toate dispozitivele, instrumentele și medicamentele de siguranță esențiale pentru siguranța medicilor și pacienților noștri în timp util. Nu în ultimul rând, aspect medical: schimbul constant de cunoștințe între specialiștii grupului implicați în îngrijirea pacienților cu Covid a permis creșterea cunoștințelor despre această boală, la început necunoscute, dar și dezvoltarea unor protocoale terapeutice din ce în ce mai eficiente.