Finanțarea serviciilor oncologice: posibile noi abordări ale unei probleme acutizate

Nu e niciun secret că sistemul medical românesc era suferind încă dinainte de pandemia de Covid-19, și că aceasta l-a adus într-o stare mult mai gravă. Dacă finanțarea a fost dintotdeauna o problemă a medicinei din România, situația actuală aduce poate și șansa unor noi abordări care să eficientizeze acest domeniu. Poate înainte „de mai mulți bani” , o soluție poate fi o mai bună gestionare a fondurilor.

Pe marginea acestui subiect au vorbit mai mulți dintre participanții la cea de-a doua zi a întâlnirii online a Xgrupului de Oncologie al Spațiului Medical, “Pacient în linia întâi” (25-26 februarie 2021), care a abordat traseul pacientului oncologic, cu focus pe hematologie și pneumologie. Întâlnirea a fost organizată de SpațiulMedical.ro în colaborare cu BORO Communication – în parteneriat PhilipsBMS și MSD, susținător Hygienium.

Problema finanțării sistemului medical și în mod particular a serviciilor medicale oncologice este mult mai complexă decât simpla enunțare a faptului că „nu sunt suficienți bani”. Finanțare implică nu doar decontarea serviciilor medicale, ci și pregătirea, motivarea și susținerea financiară a personalului de specialitate bine calificat, dotări tehnice performante (mai ales în ceea ce privește investigațiile necesare pacienților oncologici, dar și tratamentelor acestora), adresabilitatea pacienților la centre de diagnostic și tratament oncologic (problemă acutizată de pandemie, pentru că multe spitale au devenit spitale Covid, deci neaccesibile pacienților cronici sau în așteptare de diagnostice și investigații), etc.

În acest sens, Conf. Dr. Dragoș Bumbăcea (coordonatorul Compartimentului Pneumologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias) a punctat un aspect colateral dar de impact în discuția despre finanțarea oncologiei, și care a fost accentuat de pandemie: din cauza Covid-19, în mod evident situația paturilor din spitale a devenit mai problematică decât oricând, pentru că multe dintre acestea, fie la ATI fie pe secții, au fost ocupate de acești pacienți. Deci au rămas mult mai puține paturi pentru alte patologii, inclusiv cele oncologice, și în același timp cu fiecare pacient internat s-a mărit presiunea financiară pe centrele medicale și pe sistem. Pe de altă parte, această situație a trimis și mai mulți pacienți la investigații în ambulatoriu, ceea ce se traduce în timpi mai mari de așteptare din cauza fondurilor mereu insuficiente.

E bine-cunoscut faptul că fondurile de la stat, prin asigurarea de sănătate, pentru investigații oncologice se termină foarte repede, ceea ce generează probleme foarte mari mai ales pentru pacienții oncologici, care de multe ori pot aștepta luni la rând pentru investigații. Aceste probleme financiare se traduc direct în întârzieri ale diagnosticării și începerii tratamentului, din păcate adesea cu consecințe dramatice. Iar în cazul pacienților cu cancer pulmonar, așa cum observa dl. Radu, o așteptare chiar și o lună pentru niște investigații esențiale poate compromite semnificativ șansele de recuperare sau chiar de supraviețuire. În contextul discuției așadar aparent fără sfârșit despre fondurile insuficiente pentru investigațiile pacienților oncologici, General Managerul companiei Bristol Myers Squibb, Cătălin Radu, a amintit de un program al BMS prin care aceștia pot primi vouchere pentru investigații CT.

Conf. Dr. Ioan-Valentin Cernea (Director Medical, Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic – Onco Card) a abordat și un alt aspect al subfinanțării serviciilor medicale oncologice, anume cea a serviciilor de radioterapie, care sunt costisitoare atât ca tehnologie dar și pentru formarea și pregătirea personalului calificat (sarcină care încă, conform dr. Cernea, care pe umerii spitalelor de stat, în parteneriat cu universitățile de medicină).

Finanțarea serviciilor medicale oncologice (și nu numai) implică nu doar costuri extrem de vizibile (precum decontarea investigațiilor și a tratamentelor, sau dotarea cu aparatură specifică pentru investigații), ci și costuri indirecte legate de pregătirea și apoi plata personalului medical de specialitate. Conf. Dr. Horia Bumbea (responsabil de Flowcitometrie al Clinicii de Hematologie și Medic Coordonator Compartiment Transplant Medular al Spitalului Universitar București) a vorbit despre faptul că există foarte puțini hematologi în țară, mult mami puțini decât medici oncologi, ceea ce pune adesea probleme diagnosticării rapide și eficiente a pacienților cu patologii hemato-oncologice.

O altă problemă colaterală discuției despre finanțare este cea a infrastructurii necesare diagnosticării performante cu precădere în bolile hemato-oncologice. Pentru diagnostice performante e nevoie de echipamente performante dar și de personal înalt specializat. Dr. Bumbea a amintit că în urmă cu 6 ani a început un subprogram de diagnostic pentru leucemiile acute, actualmente existând 7 centre de diagnostic imunofenotipic, genetic și molecular al leucemiilor acute în cadrul unor centre universitare. Totuși aici există prea puține persoane specializate, iar acestea realizează oricum un volum de muncă extrem de mare. Dr. Bumbea a vorbit despre necesitatea acută a pregătirii dar și a motivării acestui personal de specialitate, lucru ce intră de asemenea în discuția mai largă a finanțării serviciilor medicale oncologice.

Dacă pacienții au adesea problema că fondurile insuficiente le întârzie adesea efectuarea la timp a unor investigații sau tratamente necesare, pentru centrele medicale problema se vede din perspectiva decontărilor. Dr. Kajanto (managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, București) a menționat faptul că, din păcate, spitalele publice nu au reprezentare la întâlnirile furnizorilor de servicii publice, de exemplu la cele organizate de casa de asigurări cu patronatele și cu furnizorii de servicii medicale. Dr. Kajanto a amintit și de „artificiile interne” pe care sunt nevoite să le facă spitalele de stat pentru a acoperi cumva costurile foarte mari asociate analizelor și procedurilor pentru pacienții oncologici. Investigațiile imagistice momentan sunt decontate pe programul Monitor 2, iar din octombrie 2020 nu mai sunt pacienți pe liste de așteptare, accesul la diagnostic fiind astfel foarte rapid. Însă un diagnostic oncologic necesită, pe lângă diagnosticul histopat, și rezultatele analizelor de biologie moleculară, ori acestea nu sunt întotdeauna accesibile în același centru medical.

Dr. Mihaela Lăzăroiu (medic primar hematologie, Medlife Brașov) a abordat și problema examenelor citogenetice, necesare atât în diferite patologii oncologice cât și în multe cronice. Acest tip de investigații, care de asemenea necesită un mai bun management financiar, sunt necesare pentru a personaliza diagnosticul și monitorizarea la terapie.

Discuția despre finanțarea serviciilor oncologice și implicațiile asupra traseului pacienților rămâne cu siguranță deschisă și cel puțin spinoasă. Așa cu au observat mulți dintre participanții la această întâlnire, însă, pandemia este o situație de criză generală care aduce însă și oportunitatea unor posibile noi abordări, puncte de vedere și soluții la probleme mai vechi sau mai noi ale sistemului medical, un avantaj ce merită cu siguranță analizat în continuare.

Mai multe despre întâlnirea Xgrupului de Oncologie al Spațiului Medical aici.

Următoarea întâlnire a Xgrupului va fi pe 23 septembrie 2021, în cadrul celei de-a 6-a ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO, care va avea loc la Hotel Caro din București.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”