ROHO Romanian Hospital & Healthcare Convention
„Spitale în transformare. Sănătatea în transformare” este tema celei de-a 9-a ediții ROHO.
Actul medical și spațiile care îl găzduiesc sunt într-o continuă transformare, iar în centrul acestei transformări se află pacientul și experiența sa în spital. Adaptarea la schimbările tehnologice, la cele demografice și epidemiologice, adoptarea inovațiilor și a reușitelor cercetării medicale, cererea și presiunea crescută asupra sistemelor de sănătate, nevoia de optimizare a costurilor și de creștere a eficienței, de personalizare și îmbunătățire a experienței pacientului, toate acestea fac ca spitalele să se afle într-un permanent proces de actualizare și de transformare, din bine în mai bine.
ROHO este cel mai amplu și mai complex eveniment medical din România care îi reunește anual pe toti decidenții și liderii de opinie din sănătate, managerii, directorii medicali și șefii de secții clinice ai principalelor spitale din România, medicii români reprezentativi, alături de profesioniști din sănătate cu reușite recente, din mai multe țări.
SPEAKERI
Micaela Seemann Monteiro
Chief Medical Officer pentru Transformarea Digitală la CUF – Hospitais e Clínicas, Portugalia
CUF este cel mai mare furnizor privat de servicii de sănătate din Portugalia. Este Director Clinic la CUF Digital – unitatea de sănătate digitală a CUF. Este coordonator al cursului “Key Knowledge in Digital Health” la Advanced Health Education – AHED de la Nova Medical School.
Mariana Svirchuk
Directorul Executiv al Uniunii Medicale Teritoriale Liov, Ucraina
Uniunea cuprinde trei spitale de urgență: două pentru adulți, Spitalul Sfântul Pantelimon și Spitalul Sfântul Luca, și unul pentru copii, Spitalul Sfântul Nicolae. Doamna Svirchuk are un rol important și în cadrul Centrului Național de Reabilitare „UNBROKEN Ukraine”, unde adulții și copiii afectați de război primesc îngrijiri medicale complete și calificate: chirurgie reconstructivă, ortopedie, protezare robotică și îngrijiri de urgență.
Maurits Algra
Director, Gortemaker Algra Feenstra & Board Architect, Dutch Health Architects, Olanda
Va vorbi despre cum a fost realizat cel mai modern spital din Europa Centrală, proiect câștigător al Architecture MasterPrize 2023, secțiunea Healthcare/Wellness, noul spital regional Nemocnica Bory din Bratislava, Slovacia, deschis în 2023, ultra-modern, axat pe pacient, sustenabil, flexibil și pregătit pentru viitor.
Baton Arifi
CEO, Patria Group, Kosovo
Arhitect activ pe segmentul clădirilor pentru sănătate, Baton Arifi, CEO Patria Group, este autorul a numeroase proiecte de spitale, în special în Europa Centrală și de Est. Printre cele mai relevante proiecte realizate de Patria Group se numără Spital Regional din Brașov, KBC Osijek și Spitalul de Oncologie Medikol Zagreb.
Dr. Alexandru Rogobete
Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii
În calitate de Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, dr. Alexandru Rogobete este responsabil cu implementarea PNRR în sănătate, de supravegherea și implementarea politicilor și programelor de sănătate publică, precum și de desfășurarea și diseminarea cercetării clinice în domeniile anesteziei și terapiei intensive.
George Adrian Popa
Președinte, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate
Rolul ANDIS constă în dezvoltarea infrastructurii de sănătate, prin pregătirea, implementarea şi finalizarea obiectivelor/proiectelor de investiții importante, începând cu proiectele de investiții privind realizarea celor trei Spitale Regionale de Urgenţă, Iaşi, Cluj şi Craiova.
Prof. Univ. Dr. Camelia-Margareta Bogdănici
Prorector pentru Relația cu spitalele clinice și Implementarea proiectului „Spital Universitar UMF Iași”
Dr. Florinela Cîrstina
Director General Medicover România
Conf. Univ. Dr. Diana Păun
Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică
Prof. Univ. Dr. Șerban Negru
Președinte al Centrului de Oncologie OncoHelp, Timișoara
Conf. Univ. Dr. Michael Schenker
Fondator, Centrul de Oncologie “Sf. Nectarie” din Craiova
Prof. Univ. Dr. Claudia Gherman
Manager al Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
Conf. Dr. Bogdan C. Pană
Director Cercetare & Dezvoltare OVIDIUS CLINICAL HOSPITAL, Constanța
Dr. Adrian Marinescu
Director Medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti
Nicoleta Pauliuc
Senator, Președintele Comisiei de Apărare din Senatul României
Prof. Univ. Dr. Laura Mazilu
Medic șef al clinicii de oncologie medicală din cadrul OVIDIUS CLINICAL HOSPITAL, Constanța
Prof. Univ. Dr. Daniela Moșoiu
Coordonator master „Managementul și strategiile îngrijirilor paliative”, Universitatea Transilvania din Brașov
Oana Gheorghiu
Cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață
Vasile Ruscovan
CEO Kapamed Group
Răzvan Bălan
CEO Icemed
Andrei Savin
CEO BRINEL | IQANTO
Conf. Univ. Dr. Simin Florescu
Manager, Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, București
Campania de comunicare „Spitale în transformare”
Prof. Dr. Carmen Orban, Consilierul de Stat al Prim-Ministrului pe probleme de sănătate.
“Dezvoltarea și reformarea spitalelor se va putea realiza prin continuarea investițiilor noi în infrastructură, cu impact regional. De asemenea, pentru asigurarea serviciilor de calitate, care să răspundă nevoilor pacienților, politicile de asistență medicală spitalicească trebuie să aibă în vedere două direcții importante: dezvoltarea serviciilor medicale din ambulatoriu și finanțarea unităților la costuri reale, în conformitate cu serviciile medicale prestate. ”
Fady Chreih, CEO Rețeaua de sănătate Regina Maria
”Modul în care noi am ales să facem medicină în România reflectă dorința noastră de a genera o schimbare de paradigmă la nivel de societate, prin care urmărim să îi oferim pacientului ocazia de a conștientiza responsabilitatea și rolul activ pe care îl joacă în propria poveste.
Credem foarte mult în parteneriatul dintre pacient și echipa medicală, motiv pentru care investim în permanență în optimizarea acestei relații, asigurându-le ambelor parți acces la informații și la o intreagă suită de resurse și soluții personalizate, gândite pentru a susține atat prevenția, cât si tratarea celor mai complexe cazuri.”
Alexandru Calancea, Manager Spitalul Județean de Urgență Suceava
”Pașii transformării spitalelor:
– Crearea unor sisteme medicale județene și regionale, care să răspundă tuturor nevoilor populației
– Distribuția echitabilă a resursei umane pentru fiecare județ și regiune în parte
– Plata pe performanță, în funcție de activitatea desfășurată și instituția în care se desfășoară
– Strategie pe termen scurt și mediu pentru scoaterea posturilor la rezidențiat, în funcție de nevoile populației și a specialităților deficitare
– Complementaritate între sistemul medical de stat și cel privat.”
Dr. Adrian Udrea, Director Medical Medisprof Cancer Center
”Una din “transformările” necesare este orientarea către calitatea serviciilor.
Ceea ce vedem azi este un sistem în care toată lumea lucrează pentru asigurator (CNAS, etc.) respectiv angajator. Informația, parcursul pacientului în spital, protocolul după care este manageriată situația lui, tot ce înseamnă rezultatele a ceea ce am făcut în spital, reinserția socială sunt în prezent neglijate.
Performanța fără standarde de calitate nu este acceptată în sistemele medicale internaționale care excelează. Avem o structură și personal medical care poate face acest lucru. Dar transformarea trebuie începută cel puțin din facultate.”
Șerban Țigănaș, Președinte Dico & Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură din Cluj-Napoca
“Trebuie să continuăm discuția despre spitale, pentru că problemele sunt departe de a fi rezolvate, chiar dacă peisajul investițional s-a animat în ultimii ani. Se transformă spitalele românești? Prin transformare înțeleg reabilitarea spitalelor existente, extinderea acestora cu clădiri noi, dar și realizarea de spitale complet noi, care ar trebui să aducă o transformare fundamentală a sectorului sănătății. Să facem un nou bilanț și să vedem unde suntem, cum progresăm și care sunt bolile, să sperăm cât mai puțin cronice ale spitalelor din România. Dilemele continuă, politicienii controlează și dictează fără a fi clare principiile, iar spitalul a ajuns actor în jocurile electorale ale anului. Reputația spitalelor din România continuă și ea să fie foarte scăzută ca rezultantă a percepțiilor, în pofida noilor apariții și a progreselor făcute.”
Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rector Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
”Când vorbim de „Spitale în transformare” ne gândim inevitabil și la transformările învățământului medical. Progresul rapid al noilor metode de diagnostic și terapeutice, care sunt deja implementate în practica medicală, precum și tehnologiile viitorului, impune o adaptare continuă a curriculei universitare. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, această preocupare este permanentă și se reflectă în eforturile constante ale corpului didactic de a oferi studenților noștri cunoștințe de ultimă oră și competențe relevante.”