Dragoș Preda, Secretar de Stat MTIC: Medicina digitală presupune acces la servicii medicale mai puțin costisitoare și mai eficiente

Dragoș Preda este Secretar de Stat pentru comunicații electronice în cadrul Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor. Pe 23 iulie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Spitalul Digital, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dragoș Preda, din cadrul evenimentului: 

„Sistemul de sănătate este un sistem articulat în jurul omului, iar ființa umană este de fel conservatoare, preferă ceva vechi, testat, familiar, în locul noilor invenții și provocări pe care le aduce tehnologia de ultimă generație. 

Sănătatea digitală și transformările pe care le aduce Ehealth în viața noastră de zi cu zi se pot compara cu marile revoluții industriale. În urmă cu 11 ani, se discuta despre aducerea în țară a sistemului de second medical opinion, și iată că în ultimii 2-3 ani, acest lucru a devenit unul dintre principalele titluri pe agenda sănătății din România.     

Important este ca toate aceste dezvoltări la nivel internațional să fie adoptate și din punct de vedere normativ în România. Tehnologia produce influențe majore asupra vieții cotidiene. Ehealth devine parte din viața noastră. Cu toții utilizăm gadgeturi conectate, care ne furnizează date. Este nevoie, în acest context, și de sisteme adecvate.

În primul rând, există o necesitate a transpunerii anul viitor a regulamentului legat de cardul electronic de identitate, care va integra și zona aceasta a cardului de sănătate. Astfel, ne dorim să se depășească stadiul de simplu gadget și să prezinte întreg dosarul medical al oricărei persoane. La ora actuală, dacă treci printr-un accident într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu există un dosar integrat al pacientului și riști să primești un tratament neadecvat.  

Aceste transformări tehnologice aduc beneficii și bugetului de stat. Medicina digitală, în ansamblul ei, înseamnă capacitatea de a cumula, procesa și folosi un volum mare de date, ceea ce va schimba radical acest domeniu, oferind acces la servicii medicale mai bune, mai puțin costisitoare și totodată mai eficiente: monitorizarea la distanță, acces la consultații prin intermediul internetului, senzori de monitorizare a constantelor biologice și multe altele.

La ora actuală ne temem foarte mult de adoptarea acestor noi tehnologii în România. Nu există o educație digitală în acest sens, iar pacienții sunt foarte speriați de lipsa interacțiunii cu omul. Am remarcat și în cadrul proiecului „Medici pentru România” o lipsă de receptivitate și cu privire la domeniul psihologilor pentru că ei sunt văzuți deseori ca psihitatri și nu ca un interlocutor atât de necesar actualmente, ținând cont și de noile tehnlogii.        

În acest nou ecosistem este nevoie din ce în ce mai mult de o interacțiune cât mai deschisă cu medicii, tocmai pentru a face față acestor transformări care ne modifică întreaga viață. Un stat sănătos, este unul matur, care face prevenție. Încă din China antică se spunea că un medic adevărat este cel care previne, și nu cel care ajunge să trateze. Iar această prevenție se face în conlucrare.  

Transpunerea realizată împreună cu colegii de la Institutul Național de Cercetare pentru Sport a strategiei HEPA (îmbătrânirea activă prin mișcare) a venit în întâmipinarea acestei nevoi, pentru că toate aceste date ne furnizează o evoluție biologică a cetățenilor României, lucru care ne permite să facem previziuni și o programare adecvată a bugetelor de stat și a investițiilor pentru perioada următoare.

 Acum câțiva ani, discutam cu colegi din Suedia, care povesteau cum în urmă cu 30 de ani sistemul de sănătate a fost conectat cu sistemul de sport tocmai pentru a crea acest sistem matur de prevenție, corelat desigur și cu sistemul asigurărilor medicale, iar aceste beneficii au fost transpuse în investiții considerabile în infrastructura medicală, în spitale mult mai bine dotate și adecvate. Numeroase pierderi în România se înregistrează tocmai pe partea de actvitate, și nu pe cea de dotare. De aceea, în ultima vreme,  guvernul caută să facă investiții din ce în ce mai mari în infrastructură.

Pentru a dispune de toate aceste noi tehnologii, de la cardul electronic de indentitate, până la telemedicină este nevoie de conectivitate. Iar această conectivitate, trebuie făcută în toate zonele și să răspundă tuturor cetățenilor, pentru a putea avea această legătură directă cu medicii și a crea acest ecosistem direct, natural, cu soluțiile medicale pe care noi ne dorim să le transpunem cât mai rapid pentru români.”

Spitalul Digital este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.