Dr. Virgil Musta: Pacienții care continuă să prezinte modificări clinice sau radiologice pulmonare ca urmare a infecției cu COVID-19 la o lună de la externare vor fi introduși în programe naționale de recuperare

Dr. Virgil Musta este coordonatorul secției COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara și parte din Comisia pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19. 

Spațiul Medical: Care sunt beneficiile utilizării noii scheme de tratament care presupune tratarea precoce cu anticoagulant și antiinflamator?

Dr. Virgil Musta: Studii recente au analizat mecanismele patogenice din Infecția SARS-Cov 2 și au arătat că evoluția severă se datorează în principal a 2 mecanisme, strâns legate unul de celălalt. Mecanismul inflamator care poate merge până la furtuna de citochine cu modificări structurale la nivelul plămânilor și evoluția spre detresă respiratorie cu insuficiență respiratorie. Al 2-lea mecanism implicat este mecanismul de coagulare cu tromboze la nivelul vaselor mici din diferite organe ca plămâni, inimă, cap, rinichi etc., care împiedică transportul O2 la nivelul țesuturilor.

Prin administrarea precoce a unui tratament anticoagulant preventiv sau curativ în funcție de clasa de risc, precum și administrarea precoce a tratamentului antiinflamator steroidian putem preveni declanșarea cascadei de coagulare și inflamatorie cu limitarea apariției acestor complicații. Astfel, dacă începem terapia pacientului cu Infecție Covid încă de la debutul bolii putem preîntâmpina evoluția spre forme severe și critice de boală care să necesite terapie intensivă. Această terapie este efectuată și în alte spitale, nu numai în clinica noastră.

Spațiul Medical: De ce credeți că medicii de la Timișoara au reușit să vindece printre cele mai multe cazuri de COVID din țară?

Dr. Virgil Musta: Avem o echipă de medici profesioniști, foarte uniți, care pe lângă seriozitate sunt atenți la fiecare detaliu care poate influența pozitiv evoluția bolii. Toți sunt implicați activi în managementul pacienților internați cu Covid.

Spațiul Medical: Ați discutat despre realizarea unui studiu clinic pentru a verifica dacă există reminiscențe ale infecției COVID în cazurile unor pacienți care au fost afectați puternic. În cât timp credeți că ar putea începe derularea unui astfel de studiu și cum pot fi convinși pacienții să revină la spital pentru participarea la acest studiu în lipsa unor simptome?

Dr. Virgil Musta: Consider că este important ca pacienții care au prezentat modificări clinice sau radiologice pulmonare, să fie reevaluați, iar dacă prezintă modificări în continuare să fie dispensarizați și introduși în programul național de prevenire a evoluției fibrozei pulmonare sau de recuperare pulmonară. Pacienții vor fi rechemați după o lună de la externare pentru a fi evaluați. Majoritatea dintre ei și-au manifestat interesul de a reveni pentru reevaluarea pulmonară.