Dr. Viorel Jinga, Rector UMFCD, despre noul spital universitar de stomatologie și digitalizarea sistemului de învățământ

Prof. dr. Viorel Jinga este Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti și şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic „Prof. dr. Th Burghele”.

Spațiu Medical: Șase laboratoare ale Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” București au fost folosite pentru proiectul „Viziere Medicale Printate 3D”. Cum se desfășoară activitatea în aceste laboratoare acum și pe ce perioadă anticipați că se va întinde acest proiect?

Dr. Viorel Jinga: Încă de la începutul acestei pandemii, prin proiectul “Viziere Medicale Printate 3D” realizat de către Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D în parteneriat cu Societatea Studenților în Medicină din București sub egida UMF „Carol Davila” București, am încercat să venim în sprijinul cadrelor medicale aflate în lupta împotriva COVID-19 oferindu-le gratuit aceste echipamente de protecție.

Activitatea se desfășoară pe două paliere: printare și montare și astfel, jumătate dintre laboratoare sunt ocupate cu cele 50 de imprimante 3D, pe care studenții și medicii implicați le programează și urmăresc pentru procesul de printare a ramelor vizierelor. În ceea ce privește activitatea de montare, aceasta constă în prelucrarea filmelor transparente de PVC și asamblarea lor la ramele obținute prin printarea 3D. De asemenea, există o stație de dezinfectare cu alcool sanitar a vizierelor, acestea fiind ulterior introduse într-o sală în care acționează o lampă UV, pentru a crește calitatea dezinfecției. Ulterior, vizierele sunt ambalate cu folie de protecție și depozitate în cutii. 

În cadrul acestui proiect, ne propunem să fim activi atâta vreme cât vor exista solicitări din partea comunității. Însă, fiind vorba și de studenți voluntari, depindem și de disponibilitatea lor  preconizând totuși o perioadă de pauză în timpul sesiunii de examene, în lunile iunie și început de iulie, urmând să reevaluăm situația ulterior. Să nu uităm că în acest proiect sunt angrenați zilnic 60 de studenți care, săptămânal, realizează aproximativ 6.000 de viziere.

Spațiu Medical: Care este ritmul lucrărilor pentru ridicarea celui mai mare spital universitar de stomatologie din România?

Dr. Viorel Jinga: Cred că răspunsul exact la această întrebare îl puteți afla de la reprezentanții Primăriei Sectorului 4 din București care sunt, de altfel, inițiatorii acestui amplu proiect. Cu siguranță că, la rândul nostru, din perspectiva parteneriatului încheiat cu Primăria menționată vom urmări constant evoluția lucrărilor, această construcție având ca termen de finalizare luna mai a anului viitor. Cred totuși că este prematur să facem o analiză a ritmului de construcție ce vizează acest obiectiv edilitar cu profil medical și educativ.

Spațiu Medical: Ce alte planuri există pentru extinderea sau modernizarea spațiilor Universității ?

Dr. Viorel Jinga: Așa cum am afirmat și la demararea lucrărilor Centrului Medical Multifuncțional, îmi doresc ca spitalul universitar de stomatologie să fie o rampă de lansare pentru ceea ce va însemna, într-un viitor apropiat, dezvoltarea integrală a bazei de învățământ superior medical de la “Carol Davila” în contextul în care astăzi, multe dintre clădirile în care activează Universitatea sunt vechi și prezintă un risc seismic ridicat. 

Ideală ar fi dezvoltarea unui proiect integrat la nivelul întregii Universități după modelul marilor centre universitare din străinătate, un proiect pe care de altfel, UMFCD l-a creionat și prezentat autorităților în perspectiva implementării, ca obiectiv instituțional universitar de anvergură internațională. O altă preocupare a comunității noastre academice o reprezintă digitalizarea sistemului de învățământ, proces pe care l-am demarat deja și pe care sper să-l finalizăm în cel mai scurt timp.