Dr. Valeriu Gheorghiţă: Ca să poți să generezi o strategie corectă trebuie să pleci de la niște date corecte, care să fie reale și la care să poți avea acces printr-un simplu click

Dr. Valeriu Gheorghiţă este Medic primar Boli Infecţioase în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, una dintre primele unităţi medicale din ţară care au implementat triajul virtual al pacienților. Pe 23 iulie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Spitalul Digital, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Valeriu Gheorghiță, din cadrul evenimentului:

„Din perspectiva infecționistului care din luna Martie se află alături de colegii din toată țara în lupta împotriva acestei maladii care ne afectează viața fără precedent, consider că digitalizarea în sistemul medical și în educație nu mai reprezintă o alternativă, un moft, ci, este o prioritate absolută. Vorbind din experiență, în momentul în care am avut primii pacienți internați, diagnosticați cu Covid 19, una dintre provocări a reprezentat-o însuși suportul de hărtie al foii de observație și foaia de consimțământ pe care trebuia să o semneze pacientul, care ulterior trebuia să urmeze un alt circuit având în vedere că era contaminat și nu putea fi pus împreună cu restul documentelor medicale.

Mergeam și făceam vizita medicală zilnică la pacient și toate acele constante pe care noi le măsurăm (saturația periferică a oxigenului, tensiunea arterială, frecvența cardiacă), trebuiau colectate undeva și apoi să mergi în cabinet și să le notezi în foaia de observație. Sunt doar câteva exemple care au impus digitalizarea în acest domeniu. Pe parcurs am reușit, cu sprijinul unor furnizori, să beneficiem de o serie de avataruri care ne-au permis să creăm o interfață între noi, personalul medical, și pacienți prin intermediul unor tablete prin care puteam să vedem pacientul, să-l instruim să-și măsoare saturația în oxigen, să își măsoare tensiunea arterială, să putem vedea acești parametri și să apreciem starea de sănătate și evoluția pacientului.

Gândiți-vă doar la situația în care uitai să-i ceri pacientului niște date medicale și te dezechipai, ajungeai în cabinet și ulterior trebuia să revii asupra anamnezei. Toate aceste lucruri au creat nevoia imperioasă de digitalizare și au accelerat această dezvoltare în domeniul digitalizării sistemului medical, în tot ceea ce înseamnă concept de Ehealth și Elearning.

Sunt părinte a doi copii și a trebuit cumva să mă adaptez și eu în ceea ce privește conceptul de Elearning și de continuare a activităților școlare. Sunt implicat în activitatea cu studenții și a trebuit în toată această perioadă să desfășor activitatea universitară prin cursuri online. Gândiți-vă la cât de importantă a fost și transmiterea informațiilor între noi, cei care facem parte din sistemul medical din România și colegii noștri din afară care au avut o experiență mult mai mare legată de managementul pacienților cu Covid.

De asemenea, cred că devine evident faptul că personalul medical și resursa umană calificată din domeniul sănătății este deficitară în raport cu solicitările la care este supus sistemul medical în momentul de față. Un simplu exemplu ar fi cel al desfășurării anchetelor epidemiologice în județe care au un singur epidemiolog, și în care se raportează zeci sau sute de cazuri.

Cred că digitalizarea în acest domeniu este foarte importantă și țări dezvoltate precum Singapore sau Coreea de Sud aplică unele modele informatice de identificare a contacților unui pacient diagnosticat cu Covid. Sunt o serie de aplicații pe care și Spitalul Militar Central încearcă să le dezvolte printr-un proiect câștigat, respectiv aplicații care identifică toți contacții pacientului diagnosticat și care notificați mai apoi printr-un mesaj să se autoizoleze pentru că într-o anumită perioadă au fost contact apropiat cu un caz confirmat.

Toate aceste sisteme tehnologice vin să sprijine tot ceea ce înseamnă act medical, proces medical, începând de la prevenție, evaluare, monitorizare și stabilirea planului terapeutic. În momentul în care noi nu avem niște date concrete este foarte complicat să dezvolți o strategie coerente și adaptată nevoilor reale. Și vă pot vorbi despre infecțiile asociate asistenței medicale și rezistența la antimicrobiene, știm cu toții că avem o mare problemă în ceea ce privește această parte a actului medical, care ține de siguranța pacientului și de siguranța serviciilor medicale.

Suntem în continuare blamați pentru că nu avem un sistem de raportare eficient a infecțiilor asociate infecțiilor medicale, a consumului de antibiotice. Ca să poți să generezi o strategie corectă trebuie să pleci de la niște date corecte, care să fie reale, integrate la nivel național și la care să poți avea acces printr-un simplu click. Din punctul meu de vedere degeaba avem un centru foarte bine dezvoltat dacă celelalte centre din țară nu sunt dezvoltate și nu sunt integrate în acea rețea informatică. Cel mai probabil pacientul se va pierde undeva în acest sistem.

Consider că un rol foarte important al digitalizării în sistemul medical în momentul de față îl reprezintă sprijinirea parcursului pacientului de la momentul în care el prezintă o problemă de sănătate și până la accesul final la un specialist. Într-adevăr, în momentul de față există o serie de lacune în legislație legate de cât de mult pot să intervin cu digitalizarea în actul medical, până unde ești acoperit din punct de vedere medico-legal, al malpraxisului și al răspunderii medicale. Știm că pacienții de multe ori sunt pierduți în acest circuit, de la un cabinet la altul, de la un specialist la altul, fără să existe o concluzie integrată atunci când mai mulți specialiști se pun la aceeași masă și pot să ia o decizie în favoarea pacientului.

Noi știm că în managementul acestei pandemii, modelele matematice au avut un rol foarte important în estimarea numărului de îmbolnăviri, estimarea numărului de decese, al impactului la nivel global, sau național. Toate aceste modele matematice au permis crearea unor strategii de acțiune, așa cum au fost ele, cu limitele lor. Este prima pandemie cu un coronavirus. Tot ce am avut până acum au fost cu virusuri gripale unde aveam tratament, măsuri specifice de prevenție cum ar fi vaccinarea, deci cumva lumea medicală și toată lumea în general s-a confruntat cu o situație epidemiologică fără precedent și care din păcate nu este în momentul de față controlată și care creează mari probleme în anumite părți ale lumii, inclusiv în România.

Dacă vorbim de digitalizare trebuie să admitem că există o serie de limite în momentul de față care țin de armonizarea legislației în domeniu, de protecția datelor cu caracter personal, de training-ul personalului medical și de educația pacienților, pentru că am avut pacienți care s-au simțit neglijați din punct de vedere medical din cauză că medicul sau asistenta nu a mai stat foarte mult timp alături de ei și că această comunicare a avut loc mai mult virtual. De asemenea, cred că aceste discrepanțe foarte mari între anumite centre vis-a-vis de nivelul de dezvoltare în ceea ce privește digitalizarea reprezintă o barieră în a avea acces la niște beneficii mult mai mari ale acestui concept, care reprezintă cu siguranță viitorul apropiat.”

Spitalul Digital este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”