Dr. Simona Pârvu, Director INSP: Numărul deceselor confirmate cu virus gripal pentru sezonul 2019-2020 este de trei ori mai mic decât numărul raportat în aceeași perioadă a sezonului trecut

Dr. Simona Pârvu este Directorul General al Institutului Național de Sănătate Publică.

Spațiul Medical: S-au făcut publice pe site-ul INSP informații despre decese ale persoanelor infectate cu virusul gripal, sezonier în perioada pandemiei. Care este situația din această primă jumătate a anului comparativ cu cea de anul trecut în ceea ce privește decesele cauzate de virusul gripal de tip A și B?

Dr. Simona Pârvu: Numărul de decese confirmate cu virus gripal raportate la CNSCBT pentru sezonul 2019-2020 până inclusiv la data de 25/05/2020 este 73, din care 50 tip A, subtip (H1)pdm09, 9 tip A, subtip H3, 6 tip A, nesubtipat, 6 tip B și 2 coinfecții de AH3+B. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 199 decese confirmate cu virus gripal (de aproape 3 ori mai multe decât în actualul sezon), din care 151 tip A, subtip m09, 23 tip A, subtip H3, 24 tip A, nesubtipat și 1 coinfecție de A(H1)pdm09+AH3. 

Spațiul Medical: Care este în acest moment situația stocurilor de vaccinuri comparativ cu aceeași lună a anului trecut? A fost schema națională de vaccinare afectată pe perioada pandemiei?

Dr. Simona Pârvu: Vedeți mai jos situația stocurilor de vaccinuri raportate de direcțiile de sănătate publică județene (DSPJ) la sfârșitul lunii aprilie 2020 comparativ cu aceeași lună a anului trecut: 

Precizăm că o situație detaliată a acestor stocuri poate fi vizualizată pe site-ul INSP accesând link-ul: https://www.insp.gov.ro/index.php/situatia-stocurilor-de-vaccinuri 

De la începutul acestui an și până în prezent nu au fost întâmpinate dificultăți în aprovizionarea cu vaccinuri utilizate în cadrul Programului Național de Vaccinare. În perioada pandemiei COVID-19 menționăm că ponderea copiilor vaccinați în luna aprilie 2020, pe diferite tipuri de vaccin este cu câteva procente mai mică față de valorile raportate în luna Aprilie 2019, așa cum se poate observa în tabelul de mai jos: 

Spațiul Medical: Pentru ce perioadă de timp anticipați că va trebui să ne raportăm la reglementările de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare emise de INSP?

Dr. Simona Pârvu: În ceea ce privește reglementările de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare, acestea rămân în vigoare sau se vor modifica în funcție de evoluția situației epidemiologice.