Dr. Raluca Mihăilă: Cred că medicina de familie ar trebui să aibă un rol mai important în monitorizarea și tratarea pacientului oncologic

Dr. Raluca Mihăilă este Medic Specialist Oncologie medicală în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București. Pe 24 septembrie a participat în calitate de Speaker la Xgrupul medical dedicat oncologiei, parte a seriei de evenimente ROHO – Convenția Română a Spitalelor.  

Vă prezentăm un sumar al intervenției doamnei Dr. Raluca Mihăilă din cadrul evenimentului:

„Ne consumă foarte mult timp atunci când trebuie să preluăm un pacient și să o luăm de la capăt cu toate consultațiile pentru că discutăm de obicei de pacienți cu pluripatologii, pacienți neglijați terapeutic din toate punctele de vedere, pacienți cu un diagnostic complicat.

Cred că medicina de familie ar trebui să aibă un rol mai important. Pacienții pierd timp de la momentul diagnosticului cu investigațiile necesare începerii tratamentului. Nu mai vorbesc de situația în care există complicații pe parcursul tratamentului pentru că evident discutăm și despre o evoluție legată de tratamente, benefică pentru pacienți, dar care vine pe de altă parte cu o grămadă de toxicități și putem lua exemplul imunoterapiei sau terapiilor țintite.

În străinătate, în centrele multidisciplinare care de obicei sunt focusate pe o anumită localizare, preiau pacientul deja investigat, decid ce conduită și indicație terapeutică au pacienții și mai departe se ocupă medicina primară de tratamentul toxicităților, sau de urmărirea pacientului. Pacienții de obicei sunt foarte speriați și uită că mai există și restul specialităților în afară de medicul oncolog pentru coordonarea tratamentului multidisciplinar.

Traseul pacientului este foarte dificil, indiferent dacă lucrezi sau nu într-un centru multidisciplinar. Punctele principale la care ar trebui să lucrăm sunt medicina de familie sau ambulatoriile de specialitate și crearea centrelor multidisciplinare sau a unor acorduri/convenții între spitale fie ele de stat sau private. La IOB s-a reușit crearea unui asemenea acord cu Spitalul Foișor, pe segmentul biopsiilor osoase.”

Xgrupul dedicat provocărilor actuale în oncologie este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România.