Dr. Radu Zamfir, Director ANT: Preocuparea noastră de zi cu zi este ca pacienţii care au nevoie de un transplant să aibă acces la această formă de vârf a practicii medicale într-un mod unitar şi echitabil

Dr. Radu Zamfir este directorul Agenției Naționale de Transplant.

Spațiul Medical: Care sunt prioritățile dumneavoastră, în calitate de Director al Agenţiei Naționale de Transplant pentru perioada următoare?
Dr. Radu Zamfir: Preocuparea noastră de zi cu zi este ca pacienţii care au nevoie de un transplant să aibă acces la această formă de vârf a practicii medicale într-un mod unitar și echitabil. Pentru aceasta, instituția noastră are mai multe direcţii de acţiune, astfel încât să creștem numărul pacienţilor care vor beneficia de o astfel de intervenție salvatoare, iar activitatea de transplant să se dezvolte şi să devină o activitate curentă în România.

Una din direcţii este încheierea de acorduri de cooperare în domeniul transplantului cu alte instituţii similare din străinătate, ceea ce va permite creşterea şanselor anumitor grupuri de pacienţi de a primi un organ pentru transplant, și aici ne referim la pacienții din listele de urgenţă, pacienții pediatrici și pacienții hiperimunizați. Un astfel de acord este încheiat cu Republica Moldova și urmează a fi încheiate altele cu Bulgaria, Ungaria şi Italia.

De asemenea, sunt proiecte de colaborare cu Ministerul Afacerilor de Interne pentru sprijinirea logistică a acţiunilor de coordonare de transplant, cât şi pentru promovarea actului de donare în rândul populaţiei, prin introducerea pe carnetul de conducere a opțiunii de a deveni donator de organe.

Spațiul Medical: De ce măsuri este nevoie pentru facilitarea transplanturilor în România?
Dr. Radu Zamfir: Un număr crescut de donatori atrage după sine salvarea cât mai multor pacienți prin transplant de organe şi ţesuturi. Strategia de dezvoltare a activităţii de transplant în România presupune creşterea numărului de donatori prin implicarea unui număr cât mai mare de unități sanitare în activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, cu implementarea şi funcţionarea optimă a Programului Național de Transplant în toate spitalele județene de urgență din ţară.

Aceasta presupune acreditarea de noi unități sanitare pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi/sau celule şi instruirea personalului medical în această activitate, concomitent cu dezvoltarea de noi centre de transplant specifice pe fiecare organ şi/sau țesuturi, publice şi private. De asemenea, perfectarea procedurilor existente și creșterea gradului de încredere al pacienților privind eforturile corpului medical de a salva vieți.

Spațiul Medical: Cum încercați să determinați populația să perceapă corect valoarea unui act de donare?
Dr. Radu Zamfir: Contăm foarte mult şi pe sprijinul mass media în demersul nostru de a acorda o nouă şansă la viață, prin transplant, unui număr cât mai mare de pacienți aflați în suferinţă pe listele de aşteptare. Având în vedere specificul activității de transplant şi rolul important pe care îl are înțelegerea gestului altruist de donare în rândul populaţiei, a existat în ultimul an o deschidere în dialogul cu mass media, reprezentanţii ANT participând la conferinţe de presă, emisiuni radio sau tv şi aducând premanent lămuriri şi precizări asupra activității de transplant prin comunicate de presă. În acelaşi spirit, a fost decisă înfiinţarea paginii de socializare a instituției, în încercarea de a oferi unui public cât mai larg informații corecte şi în timp real cu privire la activitatea de transplant.

De asemenea, dorim să dezvoltăm o cooperare cu Ministerul Educaţiei pentru a desfăşura în cadrul liceelor campanii de informare şi promovare a donării, prin prezentarea de către specialiştii în transplant a informaţiilor corecte şi reale despre activitatea de transplant.