Dr. Mircea Dediu: Trebuie stabilit un traseu facilitat al pacienților care au suspiciune pentru diagnosticul de cancer pulmonar, având în vedere implicarea medicilor pneumologi sau bronhologi în asistența specifică Covid

Dr. Mircea Dediu este Șeful Secției de Oncologie Medicală din cadrul Centrului Oncologic Sanador. Pe 24 septembrie a participat în calitate de Speaker la Xgrupul medical dedicat oncologiei, parte a seriei de evenimente ROHO – Convenția Română a Spitalelor, Xgrup realizat  în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România.

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Mircea Dediu din cadrul evenimentului:

„La început situația a fost foarte dificilă și pentru noi pentru că informațiile erau controversate și confuze; au fost probleme și cu echipamentele de protecție, dar în momentul de față lucrurile s-au rezolvat din acest punct de vedere. Totuși, ne așteptăm ca lucrurile să complice din nou din toamnă. 

Cel mai important aspect în ceea ce privește asistența medicală oncologică a fost perturbarea momentului de diagnostic. S-au luat măsuri pentru amânarea intervențiilor chirurgicale neurgente, iar o parte dintre intervențiile de diagnostic au intrat în această categorie.

Măsurile luate imediat cu permiterea contactului la distanță cu pacienții au fost foarte bine venite. Am reușit să scădem aglomerația din centru și să fim mult mai operativi. Ne-a fost demonstrat că birocrația care ne sufocă poate fi eliminată în mare măsură fără să se compromită sub nicio formă actul medical, ci, dimpotrivă, să-l facă mai ușor. Recomand celor în măsură să ia aceste decizii să continue pe această cale și să nu ne întoarcem la situațiile în care procedurile birocratice afectează calitatea actului medical, lucru la care facem permanent referire și pe care îl evaluăm prin tot felul de indicatori, unii dintre ei foarte puțin relevanți.

Ca tratamente oncologice, la noi în centru, nu am adus mari modificări, în ciuda recomandărilor de prioritizare. În comunicările inițiale pacienții oncologici erau prezentați ca fiind cu risc crescut de a contracta infecția Covid și se presupunea că tratamentele noastre pot să contribuie la o evoluție nefavorabilă a bolii.    

În momentul de față, din punctul meu de vedere, dar și a altor publicații științifice, lucrurile nu stau chiar așa; nu tratamentele noastre, sau situația pacientului, ci caracteristicile lui generale (vârstă avansată, comorbidități etc,) sunt cele care pot crea o evoluție nefavorabilă pentru pacientul cu cancer. Chimioterapia, tratamentul targetat, imunoterapia nu par să influențeze în vreun fel evoluția infecției Covid și nu trebuie să compromitem periodicitatea corectă a acestor terapii având în vedere actuala pandemie.

În centrul nostru reușim să facem o testare la două săptămâni; puține cazuri ies pozitive, dar se iau măsuri de izolare. Acest screening ne-a ferit de microfocare care sunt prezente în alte unități spitalicești. Ne asigură un grad de confort nu doar epidemiologic ci și psihologic să știm că nu avem situația în care un pacient pozitiv circulă prin clinică și răspândește boala. Toate aceste măsuri ne pot ajuta să trecem prin această perioadă fără să compromitem asistența și administrarea terapiilor într-un mod corect.

Trebuie avută în vedere problema pacienților cu cancer pulmonar. Peste tot medicii pneumologi sau bronhologi sunt mai mult sau mai puțin implicați în asistența specifică Covid, dar ei sunt esențiali și în identificarea diagnosticului de cancer pulmonar. Trebuie stabilit cu atenție un traseu facilitat al pacienților care au suspiciune pentru acest tip de cancer la care sunt absolut necesare bronhoscopia și biopsia.  

În București am resimțiti această situație problematică pentru că după ce Institutul Marius Nasta a fost alocat ca spital secundar pentru pacienții cu infecții COVID, evaluările bronhoscopice au părut că sunt temporizare sau diminuate ca și frecvență. Pacienții cu care eu am interacționat, însă, aveau bronhoscopia și biopsia făcută.”

Xgrupul dedicat provocărilor actuale în oncolgie este un proiect creat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România.

Sursă foto: Dr. Mircea Dediu