Dr. Mircea Dediu: Pacienții oncologici sunt expuși unui risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta forme severe de infecție COVID-19

Dr. Mircea Dediu este șeful secției de Oncologie Medicală din cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Spațiul Medical: Cum traversează pacienții oncologici această perioadă și ce măsuri ați luat pentru susținerea lor?

Dr. Mircea Dediu: În primul rând trebuie menționat că pacienții oncologici sunt expuși unui risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta forme severe de infecție COVID-19. Aceasta se datorează atât imunosupresiei asociate condiției neoplazice în general, cât și cea consecutivă tratamentelor specifice antineoplazice. 

De exemplu, datele registrului European TERAVOLT arată că într-o serie de 200 pacienți cu cancer pulmonar și infecție COVID-19 s-a înregistrat o mortalitate de 34.5 %. De menționat că pacienții au fost în principal vârstnici (vârstă mediană 68 ani) și 27% au avut cel puțin 3 comorbidități documentate. 

Drept urmare acțiunile noastre au vizat mai multe direcții, printre care: evitarea, pe cât posibil, a venirii pacienților în clinică, prin utilizarea consultațiilor medicale online, utilizarea cu predilecție a medicației orale (eliberată de asemenea online), modificarea schemelor de tratament prin identificarea unor alternative asociate unui risc mai mic de mielosupresie, introducerea procedurilor de screening COVID-19 atât prin evaluare clinică (înainte de intrarea în Centrul Oncologic), cât și prin metode de laborator RT- PCR.

Spațiul Medical: Ce credeți că am învățat din această experiență provocată de Covid-19?

Dr. Mircea Dediu: În primul rând am învățat că trebuie să fim mult mai responsabili față de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Trebuie avut în vedere nu numai riscul de apariție a pandemiilor, dar și problemele legate de poluare, alimentație, încălzirea globală cu toate consecințele legate de schimbările climatice care pot afecta în mod profund și uneori în mod catastrofic civilizația umană. Din acest punct de vedere cred că a fost, ceea ce de regulă numim, un “wake up call“. 

De asemenea, am învățat că sistemele medicale din țările cele mai dezvoltate, considerate de înaltă performanță și organizate cât se poate de bine pe criterii birocratice, s-au dovedit complet anchilozate și au eșuat lamentabil în fața unei situații de maximă urgență. Pe de altă parte, am mai învățat că putem petrece mai mult timp în familie, putem citit mai multă literatură, putem arunca mai puțină mâncare și cheltui mai puțini bani, adică putem fi mai cumpătați în general.  

Spațiul Medical: Care este mesajul pe care l-ați transmite în acest moment pacienților oncologici? 

Dr. Mircea Dediu: Pacienților oncologici doresc să le comunic că suntem alături de ei și că toți colegii oncologi depun eforturi susținute ca să traversăm cu bine, împreună, acesta perioadă dificilă. Este foarte important ca, pe lângă recomandările medicilor, pacienții să se conformeze cu strictețe tuturor recomandărilor venite din partea autorităților legate de măsurile de protecție și distanțare socială. 

De asemenea, atunci când pacienții locuiesc împreună cu ceilalți membri ai familiei, recomand că aceste măsuri (utilizarea de măști, distanțarea socială) să fie respectate, pe cât posibil, și în interiorul locuinței. Nu în ultimul rând, să nu uităm să ne spălam cât mai des mâinile cu apă și săpun.