Dr. Miljana Grbic, OMS: România se alătură studiului clinic internațional “Solidarity” pentru a ajuta la găsirea unui tratament eficient pentru COVID-19

Dr. Miljana Grbic este reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România.

Spațiul Medical: Ce măsuri s-au luat pentru a continua vaccinarea de rutină în timpul pandemiei?

Dr. Miljana Grbic: OMS a publicat ghiduri pentru a ajuta autoritățile naționale să acorde prioritate serviciilor esențiale de sănătate, inclusiv menținerii vaccinării de rutină în timpul pandemiei. România s-a aliniat recomandărilor OMS iar autoritățile sanitare au emis instrucțiuni pentru continuarea programului național de vaccinare, având în vedere luarea de măsuri speciale de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19.

Orice perturbare a serviciilor de vaccinare, chiar și pentru perioade scurte, va duce la o acumulare de indivizi susceptibili de a face boli care pot fi prevenite prin vaccinare și la o probabilitate mai mare de apariție a unor focare. Acest lucru poate duce la decese și la apariția unei poveri suplimentare pentru sistemele de sănătate deja aflate sub tensiune din cauza pandemiei. Serviciile de vaccinare sunt esențiale. În cazul în care acestea au fost întrerupte, trebuie luate măsuri de recuperare a vaccinării cât mai rapid posibil. Nu putem permite amplificarea impactului COVID-19 prin neglijarea altor măsuri vitale de protejare a sănătății.

Profesioniștii din domeniul sănătății care realizează programe de vaccinare în întreaga regiune lucrează din greu pentru a se asigura că din ce în ce mai mulți copii au acces la vaccinare, prevenind în același timp infectarea cu COVID-19. Unele servicii medicale au introdus trasee paralele, alternând consultațiile de rutină și vaccinările pentru copii pentru a asigura un timp scurt de așteptare și evitând complet întâlnirile acestora cu restul pacienților.

Pe această cale, recomandăm părinților să nu facă greșeli. Cea mai sigură alegere chiar și în timpul acestei pandemii este să vă vaccinați copiii. Folosiți această oportunitate pentru a-i proteja pe ei și pe alții de boli pe care le putem preveni.

Spațiul Medical: Când credeți că vom putea vorbi despre administrarea unui tratament eficient împotriva COVID-19 pentru pacienții din România?

Dr. Miljana Grbic: Mai avem până când un produs farmaceutic se va dovedi sigur și eficient pentru tratarea COVID-19. Cu toate acestea câteva medicamente fie sunt deja, fie vor fi în curând cercetate în studii clinice, inclusiv în studiul Solidarity co-sponsorizat de OMS și de țările participante.

România se alătură studiului clinic internațional Solidarity pentru a ajuta la găsirea unui tratament eficient pentru COVID-19. Peste 100 de țări și peste 1200 de pacienți din primele cinci țări s-au implicat deja pentru a evalua siguranța și eficacitatea a patru medicamente și combinații de medicamente. Pe baza datelor obținute din studii de laborator și clinice, Remdesivir, Lopinavir / Ritonavir, Lopinavir / Ritonavir cu Interferon beta-1a și Clorochina sau Hidroxiclorochina au fost selectate ca variante de tratament pentru studiul Solidarity în încercarea de a găsi un tratament pentru COVID-19.

Remdesivir, testat anterior ca tratament împotriva Ebola, a generat rezultate promițătoare pentru Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS), care sunt cauzate de coronavirusuri, ceea ce sugerează că ar putea fi eficiente și în cazul pacienților cu COVID -19. O serie de studii sunt în desfășurare la nivel mondial, iar OMS revizuiește constant rezultatele prin rețelele sale de experți tehnici. Unul dintre testele din programul Solidarity efectuate de OMS va analiza în mod special rolul medicamentelor în profilaxia COVID-19 și profilaxia post-expunere pentru personalul medical, inclusiv utilizarea clorochininei, pentru a reduce riscul de a se infecta în cadrul unităților medicale.

A fost lansat și un studiu Solidarity pentru dezvoltarea vaccinului, pe lângă cel care studiază medicamentația. Este un studiu internațional amplu, randomizat și controlat clinic, care se desfășoară în mai multe locații și care va permite evaluarea concomitentă a beneficiilor și riscurilor fiecărui vaccin care promite, în termen de 3-6 luni de la punerea sa la dispoziția studiului.

De asemenea, OMS a publicat o alertă privind produsele medicale pentru a avertiza consumatorii, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile medicale împotriva unui număr tot mai mare de produse medicale falsificate care pretind că previn, detectează, tratează sau vindecă COVID-19.

Spațiul Medical: Care sunt recomandările OMS pentru perioada de relaxare care va urma cel mai probabil după 15 mai în țara noastră?

Dr. Miljana Grbic: Perioada de tranziție este o fază complexă și incertă. Provocările și circumstanțele variază de la o țară la alta și nu există o abordare unică care să fie potrivită pentru toate țările. Este vital ca statele să comunice clar acest lucru publicului pentru a-i câștiga sau menține încrederea și pentru a se asigura că oamenii respectă restricțiile specifice situației lor. Ghidul OMS include 6 criterii pentru trecerea la etapa de relaxare a restricțiilor. Țările trebuie să se asigure:

  • că dovezile arată că transmisia bolii COVID-19 este controlată
  • că unitățile medicale și sistemul de sănătate publică au capacitatea de a identifica, izola, testa, urmări contacții și a-i introduce în carantină 
  • că sunt diminuate riscurile de apariție a unor focare în medii înalt vunerabile, în special în centrele pentru persoanele în vârstă, centrele de sănătate mintală și alte locuri de reședință aglomerate
  • că sunt adoptate măsuri de prevenire a bolii la locul de muncă precum distanțarea fizică, că se respectă eticheta respiratorie și că există posibilitatea de spălare a mâinilor 
  • că există capacitatea de a gestiona posibile cazuri de import 
  • comunitățile își pot exprima punctul de vedere, sunt conștiente, angajate și participă la tranziție

Din cauza naturii COVID-19 este greu de evaluat impactul oricărei diminuări a restricțiilor mai devreme cu 10-14 zile. Drept urmare, reducerea restricțiilor va fi treptată și mulți vor reveni la o nouă normalitate de igienă a mâinilor, de etichetă a tusei și de rutină de distanțare. O tendință care arată creșteri ale numărului de cazuri noi ar necesita o reintroducere rapidă a măsurilor de distanțare fizică.

Săptămâna trecută am emis îndrumări esențiale pentru țările care au în vedere și planifică tranziția în contextul COVID-19. În această recomandare, am subliniat că sistemele de sănătate trebuie să aibă capacitatea de a funcționa  dual – continuând să furnizeze servicii de sănătate de rutină, și răspunzând în același timp puternic pandemiei de COVID-19.