Dr. Miljana Grbic, OMS: România se alătură studiului clinic internațional “Solidarity” pentru a ajuta la găsirea unui tratament eficient pentru COVID-19

Dr. Miljana Grbic este reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România.

Spațiul Medical: Ce măsuri s-au luat pentru a continua vaccinarea de rutină în timpul pandemiei?

Dr. Miljana Grbic: OMS a publicat ghiduri pentru a ajuta autoritățile naționale să acorde prioritate serviciilor esențiale de sănătate, inclusiv menținerii vaccinării de rutină în timpul pandemiei. România s-a aliniat recomandărilor OMS iar autoritățile sanitare au emis instrucțiuni pentru continuarea programului național de vaccinare, având în vedere luarea de măsuri speciale de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19.

Orice perturbare a serviciilor de vaccinare, chiar și pentru perioade scurte, va duce la o acumulare de indivizi susceptibili de a face boli care pot fi prevenite prin vaccinare și la o probabilitate mai mare de apariție a unor focare. Acest lucru poate duce la decese și la apariția unei poveri suplimentare pentru sistemele de sănătate deja aflate sub tensiune din cauza pandemiei. Serviciile de vaccinare sunt esențiale. În cazul în care acestea au fost întrerupte, trebuie luate măsuri de recuperare a vaccinării cât mai rapid posibil. Nu putem permite amplificarea impactului COVID-19 prin neglijarea altor măsuri vitale de protejare a sănătății.

Profesioniștii din domeniul sănătății care realizează programe de vaccinare în întreaga regiune lucrează din greu pentru a se asigura că din ce în ce mai mulți copii au acces la vaccinare, prevenind în același timp infectarea cu COVID-19. Unele servicii medicale au introdus trasee paralele, alternând consultațiile de rutină și vaccinările pentru copii pentru a asigura un timp scurt de așteptare și evitând complet întâlnirile acestora cu restul pacienților.

Pe această cale, recomandăm părinților să nu facă greșeli. Cea mai sigură alegere chiar și în timpul acestei pandemii este să vă vaccinați copiii. Folosiți această oportunitate pentru a-i proteja pe ei și pe alții de boli pe care le putem preveni.

Spațiul Medical: Când credeți că vom putea vorbi despre administrarea unui tratament eficient împotriva COVID-19 pentru pacienții din România?

Dr. Miljana Grbic: Mai avem până când un produs farmaceutic se va dovedi sigur și eficient pentru tratarea COVID-19. Cu toate acestea câteva medicamente fie sunt deja, fie vor fi în curând cercetate în studii clinice, inclusiv în studiul Solidarity co-sponsorizat de OMS și de țările participante.

România se alătură studiului clinic internațional Solidarity pentru a ajuta la găsirea unui tratament eficient pentru COVID-19. Peste 100 de țări și peste 1200 de pacienți din primele cinci țări s-au implicat deja pentru a evalua siguranța și eficacitatea a patru medicamente și combinații de medicamente. Pe baza datelor obținute din studii de laborator și clinice, Remdesivir, Lopinavir / Ritonavir, Lopinavir / Ritonavir cu Interferon beta-1a și Clorochina sau Hidroxiclorochina au fost selectate ca variante de tratament pentru studiul Solidarity în încercarea de a găsi un tratament pentru COVID-19.

Remdesivir, testat anterior ca tratament împotriva Ebola, a generat rezultate promițătoare pentru Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS), care sunt cauzate de coronavirusuri, ceea ce sugerează că ar putea fi eficiente și în cazul pacienților cu COVID -19. O serie de studii sunt în desfășurare la nivel mondial, iar OMS revizuiește constant rezultatele prin rețelele sale de experți tehnici. Unul dintre testele din programul Solidarity efectuate de OMS va analiza în mod special rolul medicamentelor în profilaxia COVID-19 și profilaxia post-expunere pentru personalul medical, inclusiv utilizarea clorochininei, pentru a reduce riscul de a se infecta în cadrul unităților medicale.

A fost lansat și un studiu Solidarity pentru dezvoltarea vaccinului, pe lângă cel care studiază medicamentația. Este un studiu internațional amplu, randomizat și controlat clinic, care se desfășoară în mai multe locații și care va permite evaluarea concomitentă a beneficiilor și riscurilor fiecărui vaccin care promite, în termen de 3-6 luni de la punerea sa la dispoziția studiului.

De asemenea, OMS a publicat o alertă privind produsele medicale pentru a avertiza consumatorii, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile medicale împotriva unui număr tot mai mare de produse medicale falsificate care pretind că previn, detectează, tratează sau vindecă COVID-19.

Spațiul Medical: Care sunt recomandările OMS pentru perioada de relaxare care va urma cel mai probabil după 15 mai în țara noastră?

Dr. Miljana Grbic: Perioada de tranziție este o fază complexă și incertă. Provocările și circumstanțele variază de la o țară la alta și nu există o abordare unică care să fie potrivită pentru toate țările. Este vital ca statele să comunice clar acest lucru publicului pentru a-i câștiga sau menține încrederea și pentru a se asigura că oamenii respectă restricțiile specifice situației lor. Ghidul OMS include 6 criterii pentru trecerea la etapa de relaxare a restricțiilor. Țările trebuie să se asigure:

  • că dovezile arată că transmisia bolii COVID-19 este controlată
  • că unitățile medicale și sistemul de sănătate publică au capacitatea de a identifica, izola, testa, urmări contacții și a-i introduce în carantină 
  • că sunt diminuate riscurile de apariție a unor focare în medii înalt vunerabile, în special în centrele pentru persoanele în vârstă, centrele de sănătate mintală și alte locuri de reședință aglomerate
  • că sunt adoptate măsuri de prevenire a bolii la locul de muncă precum distanțarea fizică, că se respectă eticheta respiratorie și că există posibilitatea de spălare a mâinilor 
  • că există capacitatea de a gestiona posibile cazuri de import 
  • comunitățile își pot exprima punctul de vedere, sunt conștiente, angajate și participă la tranziție

Din cauza naturii COVID-19 este greu de evaluat impactul oricărei diminuări a restricțiilor mai devreme cu 10-14 zile. Drept urmare, reducerea restricțiilor va fi treptată și mulți vor reveni la o nouă normalitate de igienă a mâinilor, de etichetă a tusei și de rutină de distanțare. O tendință care arată creșteri ale numărului de cazuri noi ar necesita o reintroducere rapidă a măsurilor de distanțare fizică.

Săptămâna trecută am emis îndrumări esențiale pentru țările care au în vedere și planifică tranziția în contextul COVID-19. În această recomandare, am subliniat că sistemele de sănătate trebuie să aibă capacitatea de a funcționa  dual – continuând să furnizeze servicii de sănătate de rutină, și răspunzând în același timp puternic pandemiei de COVID-19.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”